AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Integrált Hűtőipari Fejlesztés Nyírparasznyán II

  • csütörtök, 22 június 2023 21:31
  • Média

Integrált Hűtőipari Fejlesztés Nyírparasznyán II Nyírparasznya település – a Magyar Kormány jóvoltából – történelmének legnagyobb beruházását valósította meg 2023-ra.

A nyírparasznyai hűtőipari beruházás I. ütemének megvalósulását követően községünk átadhatta hűtőipari fejlesztése immáron II. egységét. Ez a fejlesztés – szervesen kapcsolódva az első lépcsőhöz – igyekszik majd biztosítani az I. ütem nyersanyag igényét. Ez a fejlesztés a -3 – +5 C fok közötti hűtő technológián alapul és a friss, feldolgozásra váró zöldségek és gyümölcsök tárolására alkalmas.

Mindaddig megfelelő fiziológiai állapotban tartja a betárolt nyers és félkész árut, míg az a hűtőkamrákból közvetlenül az áruházak polcaira el nem jut, vagy a már korábban, az I. ütem keretében megépült és rendelkezésre álló fagyasztókamrába/sokkolóba/ nem kerül. Így válik lehetővé, hogy a frissen leszedett felszedett gyümölcs és zöldség, a mosást tisztítást válogatást, osztályozást követően betárolásra kerülhet, a most megépült, egyenként 86 négyzetméter alapterületű és 560 lég-köbméterrel bíró hűtőkamrákba.

Innen a piaci igényeknek megfelelően a szakaszos kitárolást követően hámozva, szeletelve, darabolva, tálcázva, az áruházak polcára kerül, vagy az említett előkészítés után -40 C fokon lefagyasztva ipari alapanyagként további feldolgozásra várva betárolja az I. ütemben megépített fagyos tárolókba. Nyírparasznya kicsinysége eddig sohasem tette lehetővé, hogy önállóan saját erejéből valami korszakalkotót produkáljon! Mindig csak kiszolgálója és hűbérese volt a környező településeknek. Önálló életre csak a rendszerváltást követő években kelhetett a kicsiny falu.

A mostani fejlesztés ékes bizonyítéka annak, hogy egy ilyen aprócska falu is képes kellő elszántsággal és kitartással, no meg döntéshozói jószándékkal, valami igazán eredetit meghökkentőt és a távoli jövőbe mutatót alkotni!

„A kicsi az mindig kicsi... csak az álmai és a bátorsága tudja naggyá, nagyobbá, de igazán naggyá tenni, egyszerűen nincs más lehetősége... vagy csak egyre kisebb és kisebb lesz amíg végleg eltűnik a történelem süllyesztőjében... mi az elsőt választottuk és ez így helyes, így van jól..!”

Szabó János
Polgármester

Elérhetőség:

Nyírparasznya Község Önkormányzata

Cím: 4822 Nyírparasznya, Szabadság út 23.
Telefon: 44/385-175
E-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.';document.getElementById('cloakb1d2dec5b77c5eafe0be2d19affe2ceb').innerHTML += ''+addy_textb1d2dec5b77c5eafe0be2d19affe2ceb+'<\/a>';
Honlap:
www.nyirparasznya.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: szerda, 28 június 2023 01:47

Média