AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

SIKERES PROGRAM A MURAKÖZI LÓ REKONSTRUKCIÓJA – Rácz Károly

  • szerda, 14 június 2023 00:41
  • Média

A muraközi ló a szekerező kereskedelmet folytató fuvarosok lova volt a XVIII. században, ennek megfelelően nagy teherbírású, kitartó ügetőképességű, jó takarmány-hasznosító munkaló volt.

A tenyész-alapot a térség hidegvérű lovai adták, melyen jól láthatóan megjelentek a noriker fajtacsoport jegyei.

A munkaló keménységét arab telivérrel való keresztezéssel igyekeztek megtartani, mely hatása mindig is jól látszott e használati típuson. Az I. és II. világháború, mint oly sok fajtát, a muraközi ló állományát is megtépázta. 1957 nyarán mintegy 30 kanca és 3 mén bevonásával indítottak regenerálási programot, amely eredményeként 1972-ben a muraközit önálló fajtaként ismerték el.

A siker sajnos nem bizonyult tartósnak, a piac megölte az érveket, ugyanis a nagyobb lóért többet fizettek.

A törzstenyészetek megszűnése, a fajta „korszerűtlenné” válása megpecsételte a muraközi ló sorsát, szép lassan beleolvadt a magyar hidegvérűbe. Rekonstrukció 2003. januárjában az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság központjában összegyűltek a muraközi lóért tenni akaró szakemberek azzal a céllal, hogy felkarolják ezt a feledésbe merült fajtát.

A származásuk és/vagy fenotípusuk alapján megfelelő hidegvérű kancák felvásárlása után a kívánatos mén felkutatása jelentette a legnagyobb kihívást. Több hiábavaló próbálkozás után sikerült megvásárolni 3034 Veszprémvarsány-8 Robit, aki jól örökítette a kívánatos típust, s így lehetőséget adott a továbblépésre.

A következő mérföldkövet a 2016-ban elindított muraközi kutatási program jelentette, amely új fejezetet nyitott a regenerálásában. 2020 nyarán a Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület önálló tenyésztőegyesületté alakult, amely eredményeként 2022-ben a törzskönyv 140 kancát, illetve 16 muraközi mént tart nyilván. Az Egyesület célja, hogy visszahozza és beillessze a XXI. századba ezt a kiváló munkalovat, mely családi lóként szerezhet örömet minden generációnak.

A muraközi ló jellemzése A magyar hidegvérű ló egy könnyedebb, kitartóbb ügető munkára képes változata, mely küllemében hordozza a noriker fajtacsoport jegyeit.

A muraközi ló élénk mozgású, jó munkakészségű, fogatban és nyereg alatt egyaránt hasznosítható típus. Természetéből adódóan akár terápiás ló is képezhető belőle. Küllemi sajátosságai: Feje a testtel arányos, kicsi, finom, szemei élénkek, kifejezőek. Nyaka magas illesztésű, középhosszú, izmos, egy-oldalra fésülhető sörénnyel. Marja jól izmolt, melyet széles, izmos, egyenes hát követ. Ágyéka középhosszú, jól kötött, széles, izmos. Fara, kissé lejtős, igen jól barázdált. Mély és dongás mellkas jellemzi. Végtagjai gazdagon izmoltak, kevésbé burkoltak, bokaszőrzet nélküliek, szabályosak. Arányos, kemény paták a kívánatosak. Színe sárga, fekete és pej, esetleg deres.

Elérhetőség:

Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület

Cím: 9933 Őrimagyarósd, Petőfi S. u. 15.
Telefon: 30/520-2434
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.murakozilo.com

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: szerda, 14 június 2023 00:45

Média