AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

ÚJ TRITIKÁLE FAJTA – A DIMENZIO - KRUPPA-MAG Kereskedelmi Kft. 2022. évi Szántóföldi Napok és Agrárgépshow.

  • kedd, 13 szeptember 2022 16:55
  • Média

ÚJ TRITIKÁLE FAJTA – A DIMENZIO Új ’dimenziót’ jelent a termesztők számára a KRUPPA-MAG Kutató Kft. új tritikálé fajtája; a Dimenzio.

A klímaváltozás következtében felértékelődnek olyan növényfajok, mint pl. a tritikálé, amely kis vízigényű, szárazságtűrő növényfaj – többek között ezért is a Kruppa-Mag egyik kiemelten kutatott növénye.

A már több éve folyó tömegtakarmány termesztési kísérletek alapján a kis vízigényű tritikálé szilázs, mint új hasznosítási lehetőség kutatása a fő irány, amely – a rozs mellett – kettős termesztésben (pl. tritikálé – sílócirok) lehetővé teszi a tejelő tehenészetek kiváló minőségű tömegtakarmánnyal történő biztonságos ellátását – főként a kritikus nyári időszakban. Mindkét fajtánk (Hungaro és Dimenzio) alkalmas abraktakarmány (szemes abrak), tömegtakarmány (szilázs) és étkezési gabona (durumrozs) termesztésére. 2019-ben kapott állami elismerést és növényfajta-oltalmat a magyar nemesítésű őszi étkezési és takarmány tritikálé fajtánk a DIMENZIO.

A Hungaro fajtához hasonlóan főként a durum búza és rozs genomot egyesíti, de az étkezési búzától is örökölt kedvező tulajdonságokat. Közép-magas szárú, nagy zöld-tömeget (szalma is) adó fajta, kalásza erősen viaszolt és éréskor erősen színesedő, a szálkák hosszúsága közepes. Ezermagtömege: 35-40 g. Szabad elvirágzású, öntermékenyülő, őszi fajta. A hivatalos gazdasági értékvizsgálatban a vizsgálati évek átlagában a szemtermése 5,2 %-al haladta meg a kísérleti standard fajták átlagát. A fajta állóképessége jó, télállósága kiváló.

A standard fajtákhoz képest 1 nappal előbb érik. Fehérjetartalma a vizsgálati évek átlagában 12,7 %. Szárrozsdával szemben rezisztens, fuzáriummal szemben a – a Hungaro fajtánkhoz hasonlóan – a búzáknál ellenállóbb. Termésbiztonsága kiváló. Magas fehérjetartalma alapján kiváló abraktakarmány és zöld-takarmány (szilázs). Szemtermése kiválóan alkalmas ékezési gabonának és abraktakarmánynak is. Télállósága, szárazságtűrése, bokrosodó és gyom-elnyomó képessége is kiváló. Jó rezisztencia tulajdonságai és a gyomelnyomó képessége lehetővé teszik kis ráfordítású integrált és ökotermesztését is. A legfrissebb adat Bólyból! – A 2020-ban betakarított szemtermése a kedvezőtlen évjárat ellenére 9,15 tonna/ha, amely alátámasztja a fajta jó termőképességét és kitűnő szárazságtűrését. Több éve folyó kísérleteinkben 20-40 t/ha szilázshozamot produkált.

A belőle kalászolás előtt készült szilázs takarmány értéke – a Ryefood rozsfajtánkhoz hasonlóan – kiváló: nyersfehérje tartalma: 17-19 %, rost emészthetősége: 72-77 %, energiatartalma: 6 MJ. Korán (április közepe-vége között) közvetlenül a rozs kaszálása után biztosít kiváló minőségű tömegtakarmányt (szilázs) és betakarítása (kaszálása) után még tavaszi növények (silókukorica, cirok, szója stb.) eredményesen termeszthetők (Kettős termesztés!).

Elérhetőség:

KRUPPA-MAG Kutató, Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft.

Dr. Kruppa József növénynemesítő címzetes egyetemi tanár

Telefon: 30/452-4265

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: csütörtök, 06 október 2022 11:38

Média