AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Magyarország a limousin egyik nagykövete

  • szerda, 29 május 2024 17:43

A Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete francia elismerést is kapott Hódmezővásárhelyen.

A XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat 2024. májusának első napjaiban rendezték meg Hódmezővásárhelyen. Az eseményen ezúttal is jelen volt a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete. A szervezet jó kapcsolatokat ápol francia partnereikkel, így a meghívásuknak eleget téve idén is eljött az eseményre Gilles Lequeux, az Interlim kereskedelmi igazgatója.

Gilles Lequeux a versenyek során bírálóként is segítette a program minél eredményesebb lebonyolítását.


Gilles Lequeux az Interlim (a limousin fajta kereskedelmét irányító francia szervezet) kereskedelmi igazgatója elismerően nyilatkozott a hazai tenyésztésszervezésről 

Mint elmondta, hatalmas fejlődést tapasztalt nálunk az elmúlt mintegy 12 évben, amióta Magyarországra jár, nem csak az állomány növekedésében, hanem az itt elvégzett munka mennyiségében és minőségében is. Hazánk nagy előnyének tartja, hogy nem csak itthon tudtak fejlődni az ezen az agrár területen tevékenykedő szakemberek, mezőgazdasági cégek, hanem a környező országokat is kiszolgálják magyar genetikai alapanyaggal, ami áttételesen francia alapokra épül.

Úgy látja, a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete hatalmas munkát végzett, ami látható a számokban is, az állomány létszámának a növekedésében, a minőségének fejlődésében és az ismertségnek az elterjesztésében is.


A Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületének munkája világviszonylatban is példaértékű, mely megmutatkozik a fajta népszerűségében és a genetikai és húsminőségi mutatók előrehaladásában 

A szövetségnek nagyon nagy szerepe van abban is, hogy terjeszti a francia, minőségi vérvonalakat, tehát így lehetővé válik a magyar tenyésztők számára, hogy hozzájussanak a francia szelekciós sémára alapozott minőségi genetikai alapanyaghoz, legyen az akár tenyészállat vagy szaporítóanyag. Ismertette, minden évben egyre nehezebb dolguk van hazánkban a versenyek során a bírálás tekintetében, mert mindig magasabb színvonalúak a résztvevő állatok, így egyre nehezebbé válik a bíráskodás. Hozzátette még, hogy mennyire nagyra értékelik azt a munkát, amit a szövetség szakmailag elvégez, hiszen munkájukban elhivatott, motivált, lelkes emberekkel találkozik itt. Ahogyan a magyar állattenyésztők is rendkívül jól felkészültek és egyre több fiatallal lehet találkozni, ami nagyon örvendetes.


A fiatalok körében is egyre nagyobb potenciált teremt jól szervezett körülmények között a húsmarha-tartás perspektívájában gondolkodni 

Annak az elismerő véleményének is hangot adott a szakember, hogy Magyarországot a limousin egyik fajta nagykövetének tartja! Egyrészt az előzőben ismertetettek miatt, másrészt pedig, mert olyan színvonalon végzik itt a húsmarha tenyésztők a munkájukat, amely bárhol a világban megállja a helyét!

Nádasi Zoltán

Elérhetőség:

Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Cím: 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
Telefon: 1/412-5098
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.limousin.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: