AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

„Parázs” lehetőség a vidék fejlesztésében

  • szerda, 24 április 2024 18:26

Nyírparasznya településnek 2019 őszén kezdődött történelmi jelentőségű korszaka, amikor is átadta az első 1050 m2 alapterületű hűtőházát és megkezdte hűtőipari tevékenységét és mint valódi piaci szereplő jelent meg a térség gazdasági életében. Ezt a tevékenységet zászlajára tűzve pályázta meg és nyerte el a második hűtőházának megépítési lehetőségét 2020-ban. Jelenleg 2200 m2 hűtött felülettel rendelkezik az önkormányzat, ami jelentős piaci árbevételt biztosít a település számára, nagymértékben javítva a település alapvető működési feltételeit.

„Két ütemben összesen, mintegy 1,5 milliárd forintos fejlesztést sikerült létrehozni Nyírparasznyán. Nagyon büszkék vagyunk, hogy egy ilyen kicsiny település ekkora beruházás birtokosa lehet. Nyírparasznya régóta vágyott ismertségét, hírnevét kívánjuk megalapozni a 2022 évben, önkormányzatunk által felvállalt minőségi sütőtök-termesztés integrálásával. Egy szakmai és még inkább partneri együttműködés keretén belül egy új sütőtök brendet indítottunk útjára „Téli Parázs” néven.” –  tájékoztatott Szabó János polgármester.

A nagydobosi sütőtök genetikai alapjain nyugvó vadonatúj tök fajta „Téli parázs” néven kerül idén köztermesztésbe. A Filep házaspár László és Piroska szakmai munkájának köszönhetően került kinemesítésre egy homogén, jól megkülönböztethető fajtajelleggel bíró, magas élvezeti minőséget biztosító tök fajta. Ez a fajta képezi a most épülő minőségi sütőtök termelési integráció alapját, ami a készterméknek, a szeletelt és csomagolt konyhakész sütőtöknek rövid ellátási láncon keresztül megvalósuló a fogyasztók asztalára történő eljuttatását tűzte ki céljául. A település hűtőházi kapacitására támaszkodva, Nyírparasznyán történik a termelők által beszállított Téli parázs sütőtök tárolása, tisztítása, osztályozása, szeletelése és csomagolása. Innen indul útjára az ország egész területére a vevők nagy megelégedésre a nagyon magas és állandó minőségű csomagolt sütőtökök.

A település a Vidékfejlesztési Program keretén belül a valamikori helyi tsz telephez vezető mezőgazdasági utat közel 50 millió forint értékben rehabilitálta. A község ezen útszakasz felújításával lehetővé tette, hogy vegyes ipari övezetét immár térségi jelentőségű gazdasági funkcióval töltse meg. A megfelelő közlekedési feltételek biztosításának köszönhetően további telephely fejlesztések és új vállalkozások betelepülése remélhető.

Elérhetőség:

 

Nyírparasznya Község Önkormányzata

Cím: 4822 Nyírparasznya, Szabadság u. 23.
Telefon: 44/385-175
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.sutotok.com

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: www.facebook.com/AgrarvilagMagazin