AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Minőségi tenyészállat előállítás magyarországon francia mintára

  • kedd, 26 március 2024 18:26

Magyarországon az utóbbi időben a húshasznú szarvasmarhatartás virágkorát éli. Sajnos a 2020-as évek eseményei azonban negatívan befolyásolják a tartási kedvet. Ennek ellenére a szektorban lévő fajták nem egyformán élik meg ezeket a viszontagságos időszakokat.

Az elmúlt 4 év viszontagságainak, a COVID-19 járványhelyzetének, az extrém input költségemelkedések, a háborús infláció, illetve az európai mezőgazdasággal kapcsolatos bizottsági döntéshozatalok következtében jelentkező negatív hatások következményeinek egyértelmű vesztesei az őshonos fajták, Magyarországon a magyartarka és a magyar szürke marha. Itt 10% feletti a visszaesés az elmúlt 4 évben. Hasonló a helyzet a hereford esetén, ugyanakkor a Magyarországon másik közkedvelt világfajta, az angus 10% növekedést ért el. Érdekes tény, hogy a francia fajták közül a charolais stagnál, ugyanakkor a limousin és a blonde d’Aquitaien kitűnő emelkedést tudott elérni, mely vezeti a nagy állománnyal rendelkező világfajták közötti összehasonlítást a létszám tekintetében.

 

A hazai üszők, tehenek száma 2024-ben és a változási tendencia 2020 évhez képest

 

A limousin és a blonde d’Aquitaine jó piaci helyzete, valamint kiváló alkalmazkodó képessége mellett a fajták tenyésztésszervezése is modern, korszerű, valószínűleg mindezek együttes hatása okozza az utóbbi évek eredményességét. Nem véletlen hogy ma a világban azok a fajták tudtak elterjedni, amelyeknek biztos alapokon nyugvó teljesítményvizsgálata, szelekciós sémája és tenyészértékbecslési rendszere van. Az sem elhanyagolható, hogy egy országos populációnak mekkora hányada van termelésellenőrzés alatt, azaz mennyi állat borjainak választási, születési eredményei ismertek, illetve mennyi ivadék méretfelvételezése, küllemi bírálata történik meg. Magyarországon a termelésellenőrzött tehenek száma 38%-a a teljes tehén és utánpótlás üsző összlétszámnak, amely európai szinten nagyon jó aránynak számít. Vagyis majdnem 25 ezer tehén küllemi adata, illetve ivadékainak súlymérése és méretfelvételezése ismert. Ez óriási adatbázis, amely nagy segítséget nyújt a szelekcióban.

A termelésellenőrzött egyedek növelésével biztosított a fajták sikere

 

A hazai állományból ma a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületének fajtái a legpiacosabbak

 

Mivel Magyarországon a fajtatiszta tenyészállatok származás igazolásához kötelező a DNS vizsgálat, így a származás is pontosan ismert. Az adatokat pedig erre a célra képzett technikusok veszik fel, és nem a tenyésztő önbevallása alapján kerül be a szelekció alapjául szolgáló teljesítményvizsgálati rendszerbe. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a tenyésztő értesíti az egyesület alkalmazásában lévő technikust a választás előtt, aki kimegy a farmra a megadott időben, és a tenyésztővel együtt elvégzi a súlymérést, valamint a testméret felvételezést. Ezt üszők esetében 1 éves kor körül szintén el kell végezni (ha addig az üsző a telepen marad), illetve a tenyészbikák minősítése során szintén. A tenyészbikák minősítésekor szigorú küllemi bírálati elemzés is történik. Mindezek mellett minden fajtatiszta tehenet küllemi bírálni kell 5 éves korban. Ha ezeket az ellenőrzött teljesítményvizsgálati adatokat összekötjük a szintén ellenőrzött származási adatokkal, akkor a tenyészértékbecslés is elvégezhető az általános módszerekkel. Persze emellett a genomikai tenyészértékbecslés is működik, azonban ezt fajtáink hazájában, Franciaországban végeztetjük, kiküldött szőrminták felhasználásával. A Magyarországon üzemeltetett rendszer a francia IBOVAL rendszer mintájára működik, és ahogy a limousin és blonde d’Aquitaine hazájában bevált, úgy Magyarországon is a szelekció minőségi végrehajtását eredményezte. 2020 óta a 205 napra korrigált választási súlyban, a növekedési erélyben és a vázfelépítésben, illetve a medence szélességben is jelentős javulás történt, amely a minőségi tenyészállat előállítás volumenét növelte.

Az egyesület kiváló húsminőségű, finom csontozatú és kitünő reprodukciós képességű
fajtáinak versenyképességét a piaci statisztikák is alátámasztják


Összességében elmondható, hogy a magyar limousin és blonde d’Aquitaine tenyészállat minőség javult az utóbbi 4 évben, ezért előszeretettel vásárolják az áruelőállítók a tenyészállatokat. Az áruelőállítók által termelt hízóalapanyag és vágóállat minőség is javult, amely növelte az árakat, így egyre népszerűbb az ágazat. Nem véletlen, hogy a tenyészállatelőállításban, illetve az árutermelő állományok átkeresztezésében, vagy a végtermék előállításban is a leginkább a limousin fajtát választják, de jelentős a blonde d’Aquitaine tenyészbika vásárlás is. A kettő együtt mindenesetre magasan vezeti a listát Magyarországon.

Dr. Szücs Márton

Elérhetőség:

Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Cím: 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
Telefon: 1/412-5098
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.limousin.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: