AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

A hidrosztatikus hajtású traktor működése

  • péntek, 01 március 2024 08:15

Aki mezőgazdaságban dolgozik, tisztában van azzal, hogy a traktor az egyik leghűségesebb társa a mindennapi munkavégzésben. Az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy ez a traktor milyen előnyökkel bír, mennyire gyors, kezelése mennyire egyszerű, illetve használatával mennyi időt tudunk spórolni a nap végére.

Az alábbi cikkben életszerű példákon keresztül mutatjuk be a mechanikus és a hidrosztatikus váltó közötti különbségeket.

Előbbinél a motor nyomatékát egy váltóművön keresztül juttatjuk át a talajra.

Viszont ezzel nehéz olyan állapotot teremteni, ahol az adott munkavégzés során mindvégig ideális tartományban tudjuk tartani a motor fordulatszámát, az erőt, a nyomatékot és a sebességet is. Fokozatváltáskor pedig minden kuplung kinyomásnál, akár csak minimálisan is, de az erőátvitel megszakad, ami kihat a munkaeszköz működésére.

Ezzel szemben a hidrosztatikus váltó könnyebb és gyorsabb munkavégzést biztosít, hiszen képesek vagyunk fix motorfordulat mellett szabadon változtatni a haladási sebességünket anélkül, hogy váltani kellene, így nem szakad meg az erőátvitel lassítás, vagy gyorsítás esetén. A motor ezáltal mindig az optimális tartományban marad, tehát folyamatosan a kívánt vonóerőt fejti ki, teljes erőhatással.

Vegyünk példának egy szárzúzást, vagy venyigezúzást:

Az ilyen típusú munkavégzésnél az adott területen sosem egyenlően oszlik el a zúzni kívánt mennyiség, tehát sok esetben szükség lesz lassításra vagy gyorsításra. Amint eljutunk egy tömörebb területre, fokozatváltásra lesz szükség, a legtöbb mechanikus váltóval felszerelt traktor pedig ez alatt a művelet alatt meg is áll. A váltás után pedig folytatjuk a munkamenetet addig, amíg ki nem érünk a kevésbé sűrű területre, ahol már felgyorsíthatunk, viszont ehhez újabb váltás szükséges, mely ismét megállással jár, ezzel rengeteg időt veszítve.

Ezzel szemben a hidrosztatikus váltónál mindezt egy pedál mozgatásával meg tudjuk oldani, hiszen segítségével azonnal szabályozni tudjuk a sebességünket, visszaváltás és időveszteség nélkül úgy, hogy az erőátvitel és a nyomaték nem csökken. Ennek köszönhetően jelentősen nő a területteljesítmény a fokozatmentes, hidrosztatikus hajtómű javára.

Érdemes megvizsgálni a különbséget például egy nagyobb terület permetezésekor is:

Permetezéskor a sorközök között viszonylag gyorsan tudunk haladni, de a sor végén meg kell fordulni. Mechanikus hajtású traktornál vissza kell váltani, közben az esetek többségében meg is állunk, majd miután befordultunk és irányba álltunk, ismét a váltás és megállás következik, hogy a sorközben elérjük a gyorsabb sebességet.

A hidrosztatikus váltónál ezzel szemben elég a pedálról elemelni a lábunkat, ezzel lassítva a traktort, befordulni, majd a lenyomásával felgyorsítani a kívánt sebességre.

Azzal, hogy egy fordulónál megspórolunk kettő kuplungolást, váltást és megállást is, 15-20%-kal nagyobb területteljesítményt érhetünk el ugyanazzal az eszközzel adott
időn belül.

Az Antonio Carraro Infinity termékcsaládja például kifejezetten a mezőgazdasági munkálatokra lett kifejlesztve, ahol az előre beállítható lassú, 0-15 km/h, illetve a gyors, 0-30 km/h sebességtartományú pedálnyomási opciókon belül további három-három hidraulikus fokozat kapcsolható akár teljesen automatikusan is, így képesek vagyunk az adott munkamenetre szabni a traktorunkat.

Az Antonio Carraro TONY váltója pedig ennél is speciálisabb, hiszen lehetőségünk van az elektronizálására is.

A traktor ezzel képes figyelni helyettünk a terhelést és automatikusan változtatni a sebességet, így egy munkameneten belül egy teljesen automatikus működésű traktort kapunk.

Tegyük fel, hogy 6 km/h sebességgel haladunk egy területen, ahol zúzási munkát végzünk. Beállítottuk indulás előtt, az adott munkamenetre szabva, a maximális teljesítményfelvételt. Ahogy nehezebben zúzható területre érkezünk, ezt a traktor érzékeli és automatikusan csökkenti a sebességét. Amint ezen a területen átért, érzékeli, hogy csökkent a terhelés, és automatikusan meg-növeli a haladási sebességet. Ezzel képes megvédeni magát a túlterheléstől.

Az AGROLÁNC Kft. több mint három évtizede forgalmazza az Antonio Carraro traktorokat, hidrosztatikus váltóval. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen ez alatt a sok év alatt elértük, hogy valamennyi partnerünk elégedett az általa választott erőgéppel, és mai napig örömét leli ezekben a munkagépekben.

„Küldetésünk a tiszta és ápolt környezet!”

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, keressen minket bizalommal elérhetőségeink egyikén.

Elérhetőség:

AGROLÁNC Kft.

Cím: 2151 Fót, Jedlik Ányos utca 35.
Telefon: 27/539-641
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.agrolanc.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: