AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

2023-ban is sokan vásároltak limousin és blonde d´Aquitaine tenyészbikát!

  • szombat, 23 december 2023 10:38

2023 novemberének utolsó napjaiban az Államkincstár megállapította az idei tenyészbika beállítás de minimis támogatás összegét, melyet a kifizetési kérelmek beadására adott határozatban küldött el minden igénylő tenyésztőnek. Ebben az évben ez az összeg majdnem egészen 650 000 forint tenyészbikánként. A kifizetések december első napjaiban kezdődtek és a hónap első felében folyamatosak voltak. 2023-ban összesen mintegy 650 millió forintos keretre számíthattak az állattenyésztők, akik valamivel több, mint 1000 tenyészbikára igényeltek támogatást.

Ha a fajtákat nézzük, nagy változás nem látható az előző évekhez képest, vezető helyen ismét a francia fajták állnak, köztük is legnagyobb létszámmal a limousin, mely csaknem az összes kérelem felét teszi ki. Ez azt bizonyítja, hogy 2023-ban ismét érdemesnek tartották a fajtát a tenyésztők és az árutermelők „választásuk” alapján a következő évek borjúelőállítási programjához apaállatként alkalmazni. A „preferáltságot bizonyító” listát a 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. között vásárolt, de minimis tenyészbika beállítás támogatást igénylő kérelmezők igazoláskérései alapján állították össze a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetségének tenyésztőszervezetei. Már a támogatás fennállása óta a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületének számai vezetnek; míg a limousin tenyészbikák létszáma folyamatosan az első helyen szerepelt minden évben, addig a blonde d’Aquitaine szisztematikusan a 3. helyen áll a francia fajták sorában. A francia fajták tehát igen népszerűek Magyarországon, mert együtt a teljes tenyészbika kibocsátás majdnem háromnegyedét adják.


Limousin (lent) és blonde d’Aquitaine (fent) tenyészbikák megmérettetése a 2023-as OMÉK kiállításon

A tenyésztők és tartók jelentős része már a támogatás kezdete óta kifejezetten jó véleménnyel van a limousin fajtáról. Amellett, hogy jó tulajdonságai kiemelkedőek, igen piacosak, és az ivadékaikat is mindig az egyik legmagasabb árkategóriában lehet értékesíteni.

Azt, hogy a vásárlók körében mennyire kedvelt a fajta, bizonyítja az, hogy a limousin adja majdnem az összes tenyészbika kibocsátás felét szinte minden évben. Ennek az oka a fajta kiváló szaporasági és növekedési, hústermelési tulajdonságainak egyensúlya, illetve az a kitűnő adaptációs képesség, amellyel elmondható, hogy az ország minden területén „ideális apává” tette. Abban is biztos lehet, aki limousin vagy blonde d’Aquitaine tenyészbikát vásárol, hogy minőségi tenyészállatot kap, hiszen az egyesület szelekciós módszere, valamint a nemesítéshez alkalmazott szelekciós séma gyakorlati végrehajtása is kifejezetten szakmai alapokon nyugszik, és egyedülálló az országban!

Tenyészbika beállítások 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. között

Sok éve már általános a hazai tenyésztő-szervezetek körében, hogy a tenyészbika kiválogatás alapja a küllemi bírálat és a súlymérés. Ezek valóban nagyon fontos összetevői az apaállattá minősítésnek. Egyesületünk azonban 2021 óta francia mintára technikusi hálózatot működtet, melyet részben állami támogatásból, részben a szolgáltatási díjakból, részben pedig a de minimis tenyészbika beállítás támogatást igénylő olyan vásárlóktól (a tenyésztőszervezeti igazolás kiadásának díja) finanszíroz, akik nem tagjai az egyesületnek, azaz nem fizetnek tagdíjat, de a szolgáltatást igénybe veszik. Ennek hatására a technikusok, akik járják az országot lemérik a törzstenyészetek egyedeit választási és éves korban. Itt nemcsak súlymérés, hanem testméretfelvételezés is történik. Ugyanez a procedúra egészíti ki a teljesítményvizsgálat során a küllemi bírálatot, így a minősített tenyészbikák objektív, mért küllemi tulajdonságok alapján kapják meg a szükséges engedélyt, hogy apaállatokká váljanak.


Élőállat átlagárak alakulása a limousin és a blonde d’Aquitaine esetén

Egy-egy tenyészbikát használva fontos, hogy képet kapjunk a borjaikról, hiszen a tenyészbika értékét végül is az utánuk született ivadékok minősége adja. Nagyon fontos, hogy használjuk a modern tenyésztéstechnika, és a genetikai-genomikai vizsgálatok adta lehetőségeket, azonban a „jóslatokat” nem árt igazolni valódi mért eredményekkel. Amikor választáskor a törzstenyészetekben kötelezően elvégzett mérések megtörténnek, a tenyészet képet kap az egyedekről, hogy az egyes tulajdonságokat tekintve hogyan viszonyul a tenyészet többi egyedéhez, vagy az országos populációhoz, illetve azt is megtudja, hogy mely párosítások után lehetnek kiemelkedő egyedek adott tulajdonságot tekintve.

Mivel a tenyészetek saját utánpótlásra is nevelnek üszőt, így fontos, hogy az utánpótlásra kiválasztott egyedek is ilyen „kiemelkedő növendékekből” kerüljenek ki. Ebből az következik, hogy az üszők mérése is fontos.  Ha nem mérjük az üszőket, a minőségi fejlődés hosszú távon nagyon lelassul. Gondoljunk csak bele, hogy ezek az üszők – amikor majd tehénné válnak – a tenyészbika növendékek nőivarú felmenői lesznek, azaz a genetikai állományuk 50%-át adják majd.


Tenyészet fenotípusos adatai a populáció adataihoz hasonlítva a technikusok mérései alapján

Ha egy fajta nemesítése, szelekciós sémája megfelelő, tenyésztésszervezése jól működik, akkor a minőségi javulás is tetten érhető. Azonban a limousin és a blonde d’Aquitaine esetében ez lehet „kétélű fegyver” is, mert nem mindegy, hogy milyen tulajdonságot célzunk meg. A piac – húsmarha fajta lévén – a limousin és a blonde d’Aquitaine kiváló húsminőségű egyedeit keresi. Ezek élőállat esetén a nagy súly, nagy váz (amiről sok húst lehet termelni), illetve a finom csontozat, bőr (a vágási kihozatal is jó legyen, ne legyen a csont és a faggyú aránya magas) értékmérők értékeiben nyilvánulnak meg. Azonban az ezekre a tulajdonságokra irányuló szelekcióval vigyáznunk kell, mert ez rontja a reprodukciós tulajdonságokat (könnyű ellés, jó tejtermelő képesség, stb...).


Fenotípusos trend a limousin és blonde d’Aquitaine populáció 205 napra korrigált súlya esetén

Mivel a limousin és a blonde d’Aquitaine fajták előnye a többi fajtával szemben pont a hústermelő képesség és a szaporaság egyensúlya, ezért úgy kell a hústermelésre irányuló szelekciót elvégezni, hogy a szaporaság ne romoljon. Ez csak nagyon visszafogott emelkedést tud eredményezni a választási súly genetikai előrehaladását tekintve, ugyanakkor garantálja a „könnyen tarthatóságot”, vagyis azt, hogy a gazdáknak ne kelljen elléskor segítségére sietni a tehénnek (mert szinte alig van nehézellés), vagy itatással táplálni az ivadékot az anyaállat helyett. Ezt a két kiváló tulajdonságot elismeri a piac, így a minőségi alap-anyagra (legyen akár hízóalapanyag, vágóállat vagy tenyészállat) mindig az átlagosnál jobb árat fizet.


Az ellés lefolyásának arányai a hazai populációban

Összességében azt látjuk, hogy a limousin és a blonde d’Aquitaine fajták egyre inkább terjednek, nem csak Magyarországon, hanem a fajta hazájában, Franciaországban is, illetve Európában és a világban létszámaik egyaránt növekvő tendenciát mutatnak. Hazánk mindkét fajtából (akárcsak a többi húsmarhából is) jórészt exportra termel, amíg a hízóalapanyagot és a vágóállatot egyértelműen a déli piac vásárolja fel, addig a tenyészállatok dél, dél-kelet és kelet felé távoznak az országból. Bár az orosz-ukrán konfliktus a keleti tenyész-állat exportot megállította, azonban egyre inkább erősödnek a török tenyészállat fel-vásárlások. Egyelőre a közel-keleti térség folyamatainak nem látjuk a felvásárlások tekintetében negatív hatását, bízunk benne, hogy ez így is marad. Hazánknak nagyon fontos a húsmarha (és ezen belül fajtáink) exportja, hiszen komoly összegeket irányít Magyarországra, amelyeket a termelők és a szektorban dolgozók feltehetően itthon költenek el. Azt is fontos megjegyezni, hogy ez a tevékenység rengeteg családnak ad munkát, bevételt, és olyan területeket hasznosít, ahol hatékony mezőgazdasági termelést egyéb módon (szántóföldi növénytermesztés, kertészet) nem lehetne kifizetődően végezni. A jövőben ugyanakkor egyre fontosabb lesz az élelmiszer előállítás, hiszen a folyamatosan növekvő népességet évről évre több élelmiszerrel kell ellátni.

Nem vitás, hogy az élelmezés, a világ élelmiszerrel való ellátása egy nemes misszió, melyet azonban nagyon sok körülmény befolyásol, többek között az éghajlat, a genetikai előrehaladás, a világgazdaság és a politika. Ennek tudatában mi tenyésztők, ilyen kilátásokat tekintve csak egyet tehetünk: pozitívak és bizakodók maradunk, valamint továbbra is a legjobb tudásunk szerint végezzük munkánkat!

Dr. Szücs Márton

Elérhetőség:

Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Cím: 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
Telefon: 1/412-5098
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.limousin.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: www.facebook.com/AgrarvilagMagazin