AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Mutatjuk miért érdemes új technológiát bevezetni a gazdaságba!

  • szombat, 23 december 2023 10:07

Napjainkban mind gyakrabban használjuk a precíziós kifejezést az agrárium különböző területein. Kutatások igazolják ez az ágazat egyre gyorsulva növekszik a mezőgazdaságon belül is. A precíziós technológia térhódítása kiemelkedő a gépesítés és az agrárinformatika terén (pl.: önvezető traktor, szenzoros mérések, permetező drónok, stb.), elősegítve a versenyképes gazdálkodást, az eredményesség növelését, úgy hogy közben a környezeti fenntarthatóságra is nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Melyik termelő ne szeretné, ha stabil, kiszámítható gazdasága lenne? Az agrárdigitalizáció ebben is segít! A hatékonyság növelésével javul a gazdálkodó versenyképessége és emelkedik a jövedelme.

A dinamikus fejlődéshez azonban szükség van a termelők nyitottságára is, hogy merjenek fejlődni az informatika és a technológia terén. Ezen a ponton hangozhat el: áááá, ez bonyolult! A válasz kettős, igen a technológia összetett és sokan nem értjük, hogy miről beszélnek a fejlesztők. De, amit a termelők már látnak, az könnyedén megtanulható és alkalmazható, hiszen egy olyan felülettel találkoznak, amit előzetesen más gazdák már teszteltek.

Azt is el kell fogadnunk, hogy a munkaerőt muszáj pótolni akár egy egyszerű szenzoros hálózattal is, ami állandóan méri a talaj-nedvességet, ec, ph szinteket is. A precíziós technológia számadatok alapján ad útmutatót a termelőnek a következő fontos döntéshez, az erőforrások átstruktúrálásához, vagy épp a megfelelő inputanyagok vásárlásához.

Megfontolt lépések? Hogyan?

A jelenlegi gazdasági helyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy felesleges kiadásaink legyenek. A műtrágya bevitelét is fontos lenne optimalizálni, hogy a talajt ne használjuk ki a végtelenségig, eltüntetve belőle az életet és a vizet. Az input anyag bevitelének optimalizálására fejlesztette ki a Smart Greenhouse Control Kft. (Fóliavezérlés) csapata a vezeték nélküli szenzorhálózatot, amely a hajtatott és szabadföldes termelők körében is igen népszerűvé vált. A hálózat szenzorai mérik az EC, PH szinteket, amellyel jobban megérthetővé válik a talajban végbemenő folyamatok. A segítségével kontrollálni tudjuk a tápanyagbevitelt és javítani tudjuk a talaj minőségét is.

Fontos beszélnünk a megtérülésről is!

Beruházunk új technológiákra, de mikor hozza vissza az árát? Következő oldalunk tetején lévő ábránkon látható néhány példa arra, amit ügyfeleinktől hallottunk!

A növények jelzik, ha szükségük van tápanyagra!

A magas EC érték azt jelzi, hogy a talaj nagyobb mennyiségben tartalmaz oldott sókat és ásványi anyagokat, amelyek általában tápanyagokat is tartalmaznak. PH érték alapján pedig tudjuk, ha 5,5 alá csökken, túl savas a talaj, ami foszfor, illetve kálcium hiányra utalhat. Ha a PH érték 8,0 felett van, a talaj túl lúgos, azaz a vas és a réz nem jelenik meg a talajban kellő mennyiségben.

Ha ezekkel tisztában van a termelő máris jobban ki tudja használni az input anyagok adta lehetőségeket ezzel pedig növelve a termés mennyiségét is.

A szenzorok sok lehetőséget hordoznak magukban az öntözés terén is!

A talajnedvesség folyamatos monitorizálása az optimalizált öntözés első lépése, mellyel számos előnyt élvezhetünk. Többek között a kiadások csökkentése input anyagok, vízés energiafelhasználás terén is. A Fóliavezér-lés öntözőrendszere pedig még ennél is többet tud! A 4 pontos EC mérésen alapuló öntözőrendszer a talajnedvességet is mérve indít több körös öntözéseket. Mit is jelent ez pontosan? A több öntözőkörös kialakítás lehetővé teszi, hogy egyes körök automatikusan, külön-külön is elinduljanak a talajnedvesség esésével.

Az öntözőrendszer, ahogy az eddigi termékek is, online elérhető a termelő számára, és online (kézi irányítás alatt) indíthatja az öntözéseket! A biztonsági értesítések, és a naplózási funkció hasznossága a tápanyag utánpótlás során elengedhetetlen. A modul saját internettel rendelkezik, beszerelésével nincsenek többlet kiadások, mivel más rend-szerekhez is integrálható.

Felkeltettük érdeklődését?

Keresse bizalommal kollégánkat!

Kérjen visszahívást vagy írjon e-mailt!

Elérhetőség:

Smart Greenhouse Control Kft.

Cím: 6000 Kecskemét, Budai u. 19. 2/5.
Telefon: 30/364-5018
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.foliavezerles.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: www.facebook.com/AgrarvilagMagazin