AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

A biofilm kutatásoknak köszönhetően új utak nyílnak az állategészségügyben!

A biofilmek már mintegy 3,4 milliárd éve megtalálhatók a Földön, és a legszélesebb körben elterjedt kezdetleges életformának számítanak (Westall et al. 2001). A biofilmek központi szerepet játszanak a mikrobiális evolúcióban, valamint a mikrobák adaptációs képességében.

A biofilm képződés nem más, mint a baktériumok túlélését biztosító védekezési mechanizmus: a biofilm egy felülethez vagy egymáshoz tapadó sejtek mikrobiális közösségéből álló 3D struktúra. A sejtek egy saját maguk által létrehozott, extracelluláris poliszacharidokból, fehérjékből és DNS-ből álló mátrixba vannak beágyazódva. A baktériumok ennek köszönhetik, hogy képesek ellenállni mindenféle káros, számukra veszélyes tényezőnek. Sok mikroorganizmus azért tudott ilyen sokáig fennmaradni, mert biofilmet képeznek.

A tejiparban jelentkező legtöbb egészségügyi kihívás is a biofilmet alkotó baktériumokkal kapcsolatos. A baktériumok behatolnak a gazdatestbe és ott egy extracelluláris nyálkaréteget képeznek. A biofilm megvédi a baktériumokat az antibiotikumokkal és immunsejtekkel szemben. A baktériumok egyszerre szabadulnak ki a biofilmből és vissza-térő egészségügyi kihívásokat okoznak.

A krónikus biofilmet nehéz antibiotikumokkal megszüntetni. A biofilmképződés lehetséges magyarázat lehet azokra tőgygyulladásos esetekre, amelyeknél a szokásos kezelések nem hatásosak. (Pedersen et al., 2021)

A biofilm és az antimikrobiális rezisztencia kapcsolata

A biofilmek sűrű polimer mátrixa miatt az antibiotikumok csak korlátozottan tudnak áthatolni azon, melynek eredményeként egy baktericid kritikus szint alatti gradiens képződik, ez pedig a mikrobiális rezisztencia gyorsabb kialakulásához vezet (Philip S. Stewart et al., 2002 / Niels Høiby et al., 2009). Számos antibiotikumnak a gátló koncentráció alatti koncentrációja képes fokozni a patogének okozta biofilmképződést (Kaplan, 2011). Ennek következtében a test krónikus és visszatérő mikrobiális fertőzéseinek körülbelül 80%-át bakteriális biofilm okozza. A biofilmen belüli mikrobiális sejtek 10-1000-szer antibiotikum-rezisztensebbnek mutatkoztak, mint a planktonikus sejtek (Abranches J., 2011).

A hagyományos módszerek főként a planktonikus szabadon úszó – baktériumok ellen küzdenek, azonban nem hatásosak a biofilmben található baktériumokkal szemben, mivel azon egyáltalán nem vagy csak nehezen tudnak áthatolni.

Ezért az állategészségügyben folyó legmodernebb kutatások új, természetes molekulákat tanulmányoznak, amelyek alternatív hatásmechanizmusokkal képesek megoldani ezt a problémát.

Ezen új mechanizmusok egyike a QS (Quorum Sensing) biofilmképződésben betöltött szerepében lelhető fel a baktériumok jelmolekulák által kommunikálva tartják fenn a biofilmet, ezt nevezzük „quorum sensing”-nek –.

Kutatások alapján bizonyított, hogy a természetes anyagokból álló szabadalmazott technológia képes befolyásolni e folyamatot és képes könnyen áthatolni a védőrétegen. A jelmolekulák kémiai lebomlásához QQ (Quorum Quenching) szükséges komponenseket tartalmazó természetes ágensek zavarják a QS folyamatát. Ez megakadályozza és zavarja a biofilmképződést.

A biofilm és az állategészségügy közötti összefüggések mélyebb megértése segíthet az egészségügyi kihívásokkal szembeni hatékonyabb fellépésben és a megelőzésben is.

Ha további részletekre kíváncsi a biofilm-kutatásokkal kapcsolatban, lépjen velünk kapcsolatba!

Elérhetőség:

AHV Hungary Kft.

 

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 187-189.
Telefon: 1/417-6767
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.ahvint.com/hu


Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: www.facebook.com/AgrarvilagMagazin