AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Termeljen Temest, mert a termése tetemes!

  • szombat, 28 október 2023 11:45

Minden évben komoly fejtörést okoz, hogy milyen fajta kukoricát, illetve milyen tenyészidejű hibridet vessünk, hogy a leggazdaságosabban tudjunk termelni. Számos tényezőt kellett mindig is figyelembe venni, de az elmúlt időszak ebben is próbára tette a termelőket. A gazdasági környezet jellemzően kiszámíthatatlan és romló helyzete, a felvásárlási árak csökkenése, a klímaváltozás minden téren érezhető káros hatásai, az energia- és az inputanyag-árak növekedése mind-mind negatívan érintik a termelőket. Ha lenne olyan előrejelzés, ami akár csak megközelítőleg előrevetítené ezen tényezők alakulását, akkor a fajtaválasztás is sokkal egyszerűbb lenne, de természetesen ezeket előre kiszámítani nem lehetséges.

Azonban ilyen körülmények között is érdemes és kell is hangsúlyt fektetni a helyes tenyészidő megválasztására, mert ezáltal a termesztés kockázatát tudjuk csökkenteni!

Tapasztalataink szerint jelen körülmények között a FAO 350-420 közötti hibridek termeszthetők Magyarországon a legnagyobb biztonsággal. Ez, az az éréscsoport, ami időben elvetve a legnagyobb eséllyel kerüli el a virágzáskori nagy meleget, légköri aszályt és emellett egy jobb évben képes bőven 10 t/ha feletti termésre, mindemellett a legtöbb évjáratban szeptember végére, október elejére nagy biztonsággal szárítás nélkül betakaríthatók. Azonban pont elég rövid a tenyészidő ahhoz is, hogy egy szárazabb, melegebb évben is hozzon a körülményekhez képest elfogadható termést.

Temes Tomasov Arcadio

Az AGROMAG Kft. ajánlata:  

Temes (FAO 370-380) Tenyészidejével kiváló választás. Kezdeti fejlődési erélye kimagasló. Sokáig zöld száron érik, így kiváló vízleadása van. Bármely talajtípuson vethető és száraz évjáratokban is átlag feletti termésre képes.
Tomasov – (FAO 420-430) Kiváló alkalmazkodó és rendkívüli termőképességű hibrid. Középmagas, jó tápanyag- és vízfelhasználású hibrid.
Arcadio – (FAO 380-390) Impozáns meg-jelenése mellett tenyészidejét meghazudtoló termésre képes. Stabilitása kimagasló.

Természetesen, ahol a termőterület adottságai (talaj minősége, öntözési lehetőség, jó vízgazdálkodású terület) lehetővé teszi, bátran lehet próbálkozni magasabb FAO 430-480-as kukoricákkal. Figyelembe kell vetni, hogy a hosszabb tenyészidő várhatóan magasabb betakarításkori szemnedvességgel is fog járni, magyarán szárítani biztos kell majd. Ellenben az a hosszabb tenyészidő lehetőséget ad, hogy a termés pár tonnával magasabb legyen, mint az előző érés-csoportban, de az extrém hőség és szárazság jobban megviselheti, mint a korábbi fajtákat.

Kulak Mafate Akinom

Az AGROMAG Kft. ajánlata:

Kulak – (FAO 430-440) Talajtípusra nem érzékeny, így gyengébb adottságú területen is kimagasló termést ad. Mélyre hatoló gyökérzete miatt kedvezőtlen évjáratban is kiválóan helytáll.
Mafate – (FAO 440-450) Középmagas, nagy vegetatív tömeget adó, kimagasló termőképességű hibrid.
Akinom – (FAO 470-480) Mind szem-termésben, mind siló felhasználásban az éréscsoportjának kiválósága.

Ugyanez a gondolatmenet fordítva is igaz.
Vannak olyan termőterületek, ahol a gyenge adottságok miatt a FAO 300 elejei érés-csoportot érdemes vetni. Ezek a hibridek ugyan valószínűleg kevesebbre képesek termésben, de itt a minél gyorsabb betakarítás a cél, hogy utánuk időben megfelelő minőségű magágyat lehessen csinálni a kalászosok elé. Továbbá vannak olyan területek és évjáratok, ahol és amikor a későbbi hibridek sem tudnak többet teremni.

Zombor Cenzus Shakira

Az AGROMAG Kft. ajánlata:

Zombor – (FAO 300-310) Gyors vízleadása mellett száraz évjáratban is stabil termésre képes.
Cenzus – (FAO 310-320) Kiváló alkalmazkodóképessége mellé erős szárszilárdság párosul.
Shakira – (FAO 320-340) Egészséges, gyors vízleadású hibrid.

Sokan fordultak hozzánk, hogy megkésett vetésnél (május-június eleje), vagy másod-vetésként (júliusban) milyen hibridet válasszanak.

Megkésett vetésnél az idő előrehaladtával érdemes csökkenteni a FAO számot. Május elején is már érdemes FAO 400 alatti hibridet vetni, de május végén inkább a FAO 300-hoz kell közelíteni.

Másodvetésnél a legfontosabb kérdés, hogy milyen felhasználásra kerülne vetésre a kukorica. Amennyiben szemesnek vetnénk, akkor egy korai, de lófogú kukoricát érdemes vetni (FAO 320-340), ugyanis a tenyészidő nem azonos a vízleadással! Egy lófogú kukorica jobb vízleadással rendelkezik, mint egy sima szemű kukorica, tehát egy FAO 300-as elejei lófogú szinte biztos, hogy hamarabb lesz betakarítható állapotban, mint egy FAO 250-es simaszemű. Ha silónak vetjük a kukoricát, akkor sem érdemes hosszabb tenyészidejű hibridet választani, mert a másodvetés alapjáraton is elég kockázattal jár.

Az AGROMAG Kft. ajánlata szemes felhasználásra megkésett vetésre:
Shakira (FAO 320-340)

Az AGROMAG Kft. ajánlata szemes fel-használásra másodvetésre:
Zombor (FAO 300-310)
Cenzus (FAO 310-320)

Az AGROMAG Kft. ajánlata siló felhasználásra másodvetésre:
Cenzus (FAO 310-320)
Temes (FAO 370-380)

Minden termelőnek, aki a termést maximalizálni, emellett a kockázatot minimalizálni akarja az egyik legjobb választás a Temes, melynek termése tetemes!

Elérhetőség:

AGROMAG Kft.

 

Cím: 6722 Szeged Jósika utca 13.
Telefon: 62/426 096; 30/471-9874,
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.agromag.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: www.facebook.com/AgrarvilagMagazin