AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

A HOLSTEIN–FRÍZ-TENYÉSZTÉS LEGJOBBJA!

A 30. Alföldi Állattenyésztési Napok legnépesebb versenye a tejhasznú szarvasmarháké volt. Ahogy az már szokás, showbírálaton döntöttek a nagydíjról.

A legszebb holstein-fríz nőivarú egyedek összevetése alapján a kiállítás holstein-fríz nagydíját 806 Gyöngyös nyerte.

Tenyésztője és tulajdonosa:

Mocsai Búzakalász Szövetkezet

A kiállítás szarvasmarha-tenyésztési nagydíját átadta: Kiss Ferenc, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének elnöke

 


Alföldi Állattenyésztési Napok legnépesebb versenye a tejhasznú szarvasmarháké

A kimagasló termelési és tenyésztési eredményeket felmutató gazdaságok tenyésztést irányító szakemberei közül évente egy alkalommal, egy személy részére az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete AZ ÉV TENYÉSZTŐJE címet is átadja.

AZ ÉV HOLSTEIN-FRÍZ TENYÉSZTŐJE KITÜNTETŐ CÍM NYERTESE: 
Láncz Miklós

 
Középen az év tenyésztője Láncz Miklós
 

A Mocsai Búzakalász Szövetkezet telepvezetője. 1986-ban született Komáromban. Feleségével és két kisfiával Nagyigmándon élnek. Középiskolai tanulmányait a Jávorka Sándor Mezőgazdasági Szakközépiskolában végezte, majd a technikusi vizsga után a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, Mosonmagyaróváron folytatta. Fél éves gyakorlatát a Mocsai Búzakalász Szövetkezet Szarvasmarha telepén töltötte, majd az államvizsga után műszakvezető lett, hetedik éve telepvezető.

Az állomány genetikai fejlesztése elsődleges a telep életében, amely nem maradt eredmény nélkül. A telep a tavalyi évben folya­ma­tosan 40 kg feletti fejési átlagon termelt, az utóbbi években 13 000 kg feletti átlag laktációs termeléssel. A kiváló tejtermelést a 80 pont feletti küllemi bírálati eredmények is alátámasztják, amelyek mellett a Very Goodküllemi pontszámmal rendelkező tehenek aránya is folyamatosan nő az állományban. Mocsai tenyésztésű az eddig a legmagasabb küllemi végpontszámot kapott első laktációs tehén is. Az Arany-­törzskönyves egyedeink száma 9 db.

A kiállításokon való részvétel mindig is kiemelt programja volt a tenyészetnek, amelynek köszönhetően sok sikeres szereplés is fémjelzi a telepet. A tavalyi évben a vemhes üszőnk Junior Champion díja mellett a kiállítás Reserve Grand Champion díját is elnyertük, a hódmezővásárhelyi kiállítások történetében ezt a dupla díjazást először Szövetkezetünk kapta. A Hungenom programhoz is az elsők között csatlakozott a tenyészet. Jelenleg, a Hunge­nom Projekt Top 100-as ranglistáját is egy mocsai tenyésztésű üsző vezeti, de a tavalyi évben is a genomikai ranglisták élén folyamatosan találkozhattunk a mocsai állatokkal tájékoztatott Láncz Miklós.

A díjat Kiss Ferenc, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének elnöke adta át.

A kitüntetéséhez gratulálunk!Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: