AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

ÓRIÁSI GYŐZELEM A FAJTAKÖZI VERSENYEN!

Minden kedves olvasó, aki huzamosabb ide­je követi már írásainkat és a szakmai szervezetünk életét, az jól tudja, hogy a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete által képviselt fajták számos alkalommal nyertek már versenyt a fajtaközi versenyen, amely minden évben a show-k show-ja. Így lett ez most is a Hódmezővásárhelyen megrendezett 30. Alföldi Állattenyésztési Napok kiállítás tenyészállatbírálati programja után!

Ebben az évben is, mint minden olyan évben, amikor első helyezést érnek el tenyésztőink, tenyészállataink, nagyon büszkék és boldogok vagyunk, hiszen ezen a meg­mérettetésen minden fajta nagydíjas állatát a saját fajtasztenderdjéhez hasonlítanak, vagyis az alapján értékelik a tenyészállatokat az összevetésben, hogy a fajtáján belül milyen magas színvonalat „tenyészállat minőséget” ér el. Tehát az itt első helyezést elért tenyészállatról, jelen esetben a limousin tenyészbikáról kijelenthető, hogy a nemzetközi bírók véleménye alapján ő volt a legszebb, legjobb minőségű tenyészállat.

Nagyon nagy öröm és kitüntetés ez egyesületünknek, a fajtának és persze nem utolsó sorban a tenyésztőnek! Ahhoz, hogy ilyen eredmények szülessenek egy-egy fajtában, nagyon elhivatott tenyésztőkre van szükség, akik jó minőségű tenyész-alapanyagot vásárolnak. Persze a jó kereskedelmi kapcsolatok is nélkülözhetetlenek, ahonnan beszerezhető ez a minőségi alapanyag, valamint egy jó tenyésztési program mentén, a hiteles adatgyűjtéssel haladó tenyésztésszervezési munka is elengedhetetlen. Mindezek összehangolt kitartó munkája alapozza meg ezt az előrehaladást, amelyet Magyarországon a limousin és a blonde d’Aquitaine fajta elért! Ma már kijelenthetjük, hogy az egyesület tenyésztői szinte egy „nagycsaládot” alkotnak, ahol a szakmai összetartás és az egymás munkája iránti tisztelet együtt viszi előre a minőségi munkát.


Limousin tenyészállat bírálat a 30. Alföldi Állattenyésztési Napok kiállításon

A versenyen az IMÁR Bt. nemesvámosi és városlődi törzstenyészetének egyedei közül egy hároméves tenyészbika indult a felnőtt tenyészbikák kategóriaversenyén, majd a hímivarú tenyészállatok összevetésében is első helyezést ért el. Végül a fajta győztes díjáért Mozsgai József magántenyésztő fiatal üszőállatával „szállt szembe” a ringben, ahol a francia bíró, Marc Marty a bikát nevezte meg győztesként. Ez a „kora-délutánnyi előélet” kivívta a kiállítás húsmarha-tenyésztési nagydíj verseny abszolút győztese címet is. Ezúton is gratulálunk a győztes állat tenyésztőjének és tulajdonosának.


Az IMÁR Bt. vehette át limousin tenyészbikájáért a kiállítás húsmarhatenyésztési nagydíj versenyének abszolút győztese címet

Ebben az évben 14 limousin és blonde d’Aquitaine tenyészet, összesen 31 állatot hozott a versenyre, amelyen a 2 fajtában, 8 kategóriában indultak a versenyzők. Mindkét fajtában versenyt rendezhettünk fiatal üsző, szűz üsző kategóriában, blonde d’Aquitaine fajtában azonban csak egy vemhes üsző vett részt a versenyen, így itt „csak különdíjjal” gazdagodott a tenyésztő. Borjas tehén kategóriában is összesen egy résztvevő érkezett, és ilyen esetben verseny a jelenlegi szabályzat szerint nem írható ki. Az összevetésben azonban ezek az állatok is versenyezhettek az összetett nőivar első helyezéséért.

Hímivar szekcióban a limousin fajtaversenyben idén először volt 10 állat feletti a mezőny, tehát ez rekord az egyesületi kategóriaversenyek életében. A ringben összesen 11 fiatal, éves bika gyűlt össze, majd kategóriaversenyük után külön megmérettetésére került sor kétéves és hároméves, kifejlett tenyészbikák szekcióiban is.

A blonde d’Aquitaine fajta esetében csak egy tenyészbika szekcióban indultak a tenyészállatok az első helyért, de itt is csodálatos tenyészállatok mérték össze szépségüket!


A Mozsi Major fiatal üszőállatával nyerte meg az összetett limousin nőivar versenyét, de két tenyészbikája is díjazott lett (1. és 2. hely éves tenyészbika kategóriában)

A versenyen az alábbi eredmények születtek:

LIMOUSIN FAJTA EREDMÉNYEI:

Első lett tehát az IMÁR Bt. Veszprém megyei tenyészet hároméves limousin tenyészbikájával.

A Döbröközi Mg. Zrt. tenyészet második helyezést ért el limousin vemhesüszőjével és szintén második helyezést ért el limousin kétéves tenyészbikájával.

A Marócsa Agro Kft. nyíregyházi tenyészet második és harmadik helyezést ért el limousin éves üsző kategóriában, és még egy harmadik helyezést kapott éves limousin tenyészbikájával.

Mozsgai József, sellyei tenyésztő első helyezést ért el a limousin éves üszőjével, mely megnyerte az összetett limousin nőivar versenyét is. Ugyanakkor első és második helyezést ért el limousin éves tenyészbika kategóriában.

A RÁCZ-LIMOUSIN Kft. geszti tenyészete első helyezésért járó díjat vihetett haza a limousin vemhes üszőjével, emellett második helyezést ért el limousin szűzüszőjével és harmadik helyezést ért el a limousin kétéves tenyészbika kategóriában.

A szűz üsző kategória győztese pedig Seres József bakonyai tenyésztő limousin üszője lett.

Végül, de nem utolsó sorban a J. M. K. Kft. hajdúszoboszlói tenyészet első helyezést ért el kétéves limousin tenyészbikájával, és második helyezést ért el hároméves tenyészbikájával.


A Döbröközi Mg Zrt. két elismerést is átvehetett

BLONDE D’AQUITAINE FAJTA DÍJAZOTTJAI:

A Babócsai Biofarm Kft. tenyészet első helyezést ért el blonde d’Aquitaine fiatal bikájával.

A Határőr Zrt. szintén Babócsáról második helyezést ért el blonde d’Aquitaine fiatal bikájával, míg a kiváló GÁBOR-MAJOR Kft. martonvásári tenyészet második helyezést ért el blonde d’Aquitaine üszőjével, illetve a ROHA IMPERIAL Kft. kecskeméti tenyészet első és harmadik helyezést ért el blonde d’Aquitaine üszőjével, harmadik helyezést ért el blonde d’Aquitaine fiatal tenyészbikájával, valamint blonde d’Aquitaine vemhes üszőjével megnyerte az összetett nőivarú egyedek versenyét a  blonde d’Aquitaine fajtában.

KÜLÖNDÍJAK:

A Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete különdíjjal jutalmazta azokat a tenyésztőket, akik állatai nem vehettek részt kategóriaversenyeken, mert az adott kategóriában csak egy állat versenyzett volna. A díjakat a Bakony HO-LI Kft. zirci tenyészete, és a ROHA IMPERIAL Kft. tenyésztője nyerte.

Díjat ajánlott fel továbbá a francia Limousin Herdbook, azaz a Francia Limousin Tenyésztők Egyesületénektörzskönyvezé­si osztálya a legjobb nőivar részére és az INTERLIM szervezet, mely Franciaországban a limousin fajta tenyészállat és szaporítóanyag kereskedelmét irányítja, a legjobb tenyészbika részére. A díjat az IMÁR Bt. és Mozsgai József, magántenyésztő kapta.

Ezen kívül a Wilhelm Schaumann Kft.különdíjat ajánlott fel a két legtöbb állatot felkészítő tenyészetnek színvonalas munkájukért, illetve a V-N-V Kft. szintén különdíjat és ajándékutalványt ajánlott fel 100 ezer forintértékben.

A díjakat a Marócsa Agro Kft., a ROHA IMPERIAL Kft., és Mozsgai József magántenyésztő kapta.


A Marócsa Agro Kft. három elismeréssel tért haza


RÁCZ-LIMOUSIN Kft. is háromszoros díjazottja a versenynek


Seres József üszője kategória győzelemben részesült


A Babócsai Biofarm Kft. fiatal bikájával ért el első helyezést


A GÁBOR-MAJOR Kft. az üszőjével részesült elismerésben


A ROHA IMPERIAL Kft. négy díjjal is gazdagodott három tenyészállatával


A Bakony HO-LI Kft. különdíjban részesült 

Gratulálunk a tenyésztőknek!

A bajnokságon idén is Franciaország jeles húsmarhatenyésztési szakemberei vettek részt, többek között Gilles Lequeux, az INTERLIM (a limousin fajta franciaországi kereskedelmét összefogó szervezet) igazgatója, Marc Marty küllemi bíró, Pierre Etchecopar, az AURIVA (a blonde d’Aquitaine szelekciós programot irányító szervezet Franciaországban) technikusa, valamint Clément Theys, tenyésztő, küllemi bíró.

Marc Marty, küllemi bíró (aki a limousin fajta küllemi bírálatát végezte) elmondta, hogy először érkezett Magyarországra, és nagyon elcsodálkozott azon a tenyészállat minőségen, amit itt a kiállításon látott. Megjegyezte, hogy a felvonultatott tenyészállatok alapján úgy látja, Magyarország nagyon szorosan követi a Franciaországban elfogadott tenyésztési célokat, vagyis a tenyésztők és a tenyésztőszervezet összehangolt munkája igazán odafigyel arra, hogy a limousin fajta jellegzetes tulajdonságai – amelyekkel világfajta tudott lenni – erősödjenek, hangsúlyosak maradjanak, még akkor is, ha Franciaországtól eltérő környezetben fejlődik a fajta. Ez nagyon kiemelkedő munka, amire nagyon figyelni kell.

Ebben Magyarország élen jár a régióban.

Gilles Lequeux ellentétben a bíróval már jóval többször járt itt Magyarországon, és megerősítette a bíró véleményét. Kiemelte, hogy 10 éve olyan fejlődést lát az országban a limousin fajtájú tenyészállatok minőségét illetően, ami példás értékű. Ehhez pedig az a kiváló kapcsolat szükséges, amelyet a két ország tenyésztői, tenyésztőszervezetei ápolnak egymással. A szakember kitért arra is, hogy a sokszor „feleslegesnek ítélt, drága rendezvények, szakmai kirándulások” valójában az ilyen kapcsolatok révén térülnek meg. Amikor a magyar tenyésztők ellátogatnak Franciaországba, megismerkednek a fajta hazájában használt tartási viszonyokkal, módszerekkel, azzal az attitüddel, amely a limousin fajta nemesítését szolgálja, vagyis kérdést kap a tenyésztő azon válaszokra, miért érdemes tenyész-alapanyagot vásárolni, szaporítóanyagot használni, genomikai vizsgálatokat végezni, és a kötelező méréseket elvégezni. Ezek a tevékenységek ugyanis nélkülözhetetlenek az állatok tenyészértékének megállapításához, amely pedig fontos a szelekció miatt. Mivel a húsmarha-tenyésztésben egyelőre a szelekcióval lehet minőségi javulást, eredményeket elérni, így a kiválogatás alapja kulcskérdés.


A tenyésztők és a tenyésztőszervezet összehangolt munkájának köszönhető, hogy a limousin „világfajta” jellegzetes tulajdonságai erősödnek

Pierre Etchecopar hasonlóan vélekedett az AURIVA szelekciós programjának ismertetésekor. A szakember szerint a legfontosabb, hogy meglássuk azokat a tulajdonságokat egy-egy állaton, amelyek a fajta előnyét adják. Például a blonde d’Aquitaine esetén a finomság, a vékony csont, vékony bőr, ugyanakkor jó izmoltság, hosszú test, stb… Ezeket minden tenyésztőnek a saját tenyészetében „monitoringoznia kell”, emellett pedig nagyon hangsúlyozni kell az egységes adatgyűjtésen alapuló teljesítményvizsgálatot, a mindezen adatok alapján végzett tenyészállat értékeléseket, és az így kapott információk összesítése alapján a szelekciót szigorúan, objektíven kell elvégezni!

Clement Theys küllemi bíró végül rávilágított, hogy a versenyek, mint megmérettetések nagyon fontosak, hiszen az ország különböző részén elhelyezkedő farmok itt egységesen, legszebb tenyészállataikkal meg tudnak jelenni, és összemérhetik előnyös, hátrányos tulajdonságaikat, miközben információt szerezhetnek mindarról, hogy a világ merre tart az adott fajta nemesítésében, hogyan változnak a tenyészcélok, tenyészirányok a piaci céloknak, vagy éppen az új fogyasztói elvárásoknak, esetleg változó környezeti viszonyoknak megfelelően.

Összességében tehát egy nagyon jó hangulatban zajló, szakmai információkkal tűzdelt, izgalmas versenyprogram zajlott, melynek eredménye mindent felülmúlt. Újabb inspiráció és bizonyíték is egyben, hogy a szakmai munkát érdemes professzionálisan, már-már a maximalizmust súrolva végezni, mert annak eredménye megtérül, ami pedig pozitívan befolyásolja a szakmabeliek hangulatát és erőt ad a jövőben is kitartóan végezni ezt a tevékenységet.

Dr. Szücs Márton

Elérhetőség:

Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Cím: 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
Telefon: 1/412-5098
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.limousin.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: