AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

2023-ban is TOP10-ben a magyar diákok a Nemzetközi Küllemi bírálati versenyen

Három éve folyamatosan TOP10-es listában a magyar diákok, a Párizsban megrendezett Nemzetközi Küllemi bírálati versenyen, melyet szakközépiskolás, 22 évnél nem idősebb mezőgazdasági tanulóknak szerveznek évente.

Ebben az évben a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum jóvoltából Csató Réka és Nagy Gergely képviselte hazánkat a versenyen, ahol két holstein-fríz és két limousin tehén küllemi bírálata volt a feladat. A diákok a bírálaton 26 másik ország 63 versenyzőjével mérték össze tudásukat. Míg Csató Réka a 4. helyen végzett éppen csak egy hellyel lemaradva a dobogóról, addig Nagy Gergely a 8. helyen zárt.

A felkészülést a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének, valamint a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületének együttműködésével Tavaszi Veronika tanárnő szervezte, a KMASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatója.

65 diák bírált a SIA 2023 Nemzetközi Küllemi Bírálati versenyen

Míg tavaly és tavaly előtt az AM KMASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Vác) tanulói indultak a versenyen megszerezve egy 2. helyezést (2022., Hlugyik Viktória), valamint egy 5. helyezést (2021., Törgyekes Gergely), addig idén a Fáy András Mezőgazdasági Technikum diákjai szerepeltek kiemelkedően. Pontosan ez a projekt világít rá igazán, hogy az egyesületeknek igen fontos szerepe van a szakképzésben, éppen ezért ezeknek a szakmai szervezeteknek nyitottnak kell lenniük minden hasonló együttműködési kezdeményezéshez. Hiszen a párizsi versenyen kifejezetten jól szereplő diákok teljesítménye is nagyban függ attól a gyakorlati segítségnyújtástól, amelyet az egyesület tudott nyújtani a kooperációban. Ahogy minket, a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületét is nagy büszkeséggel töltötte el a „sikeres program végrehajtása”, úgy a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének küllemi bírói is elégedettek lehetnek, hiszen ezen két egyesület működött közre a szakmai gyakorlati képzésben. A holstein-fríz bírálatban való felkészülést Berkó József és Sebők Tamás segítette, míg a limousin tehenek bírálatában dr. Szücs Márton működött közre. 

A felkészülést egy hosszú, 2 órás elméleti oktatás előzte meg mindkét fajta esetében, ahol a diákok ismerkedtek az alapfogalmakkal, a terminológiával, mindazzal a „tudásalappal”, amellyel felvértezve kellett később az egyes farmokon, telepeken, helyszíneken hozzálátni a gyakorlati képzéshez. A gyakorlati képzés ez esetben folyamatos bírálatot jelent, egyik tehén után a másik szemlézését, mely nem kicsit megterhelő feladat. Természetesen ezek a diákok jól szerepeltek ezeken a kihívásokon, nem véletlen, hogy sikerült ilyen szép eredményt elérniük. Számos Holstein-fríz telep meglátogatása mellett Vecsésen Brunner Ákos tenyészetében, Nagybaracskán a „GYÖNGYSZIGET” Kft. tenyészetében és Zircen a „BAKONY HO-LI” Kft. állományában végeztük a limousin pontozás felkészítését.

Csató Réka és Nagy Gergő közvetlenül a megmérettetés után

Sajnos napjaink nagy problémája, hogy egyre kevesebb olyan fiatallal találkozunk, akik az állattenyésztésben, különösen a húsmarhatenyésztésben tevékenykedve képzelnék el jövőjüket. Természetesen itt nem a fiatal gazdákra gondolok, hanem azokra a szakemberekre, akik a tenyésztésszervezés szakmai oldalát szolgálnák ki. Értem ezalatt a teljesítményvizsgálati feladatok elvégzésére irányuló szakmai képzett munkaerőt, pl. küllemi bírókat, párosítási tervekkel vagy tenyészérték-becsléssel, genomikai értékelemzésekkel foglalkozó szakembereket. Sokszor azt látni, hogy ezeket a feladatokat idősebb, vagy középidős szakemberek végzik – ami nem baj, hiszen nagyon hosszú szakmai gyakorlati időt szükséges eltölteni ezen feladatok pontos végrehajtásához – az viszont probléma, hogy utánpótlást nem nagyon tudnak „kinevelni”. Vagy azért, mert nincs is jelentkező, vagy azért, mert nincs idejük a képzésre. Éppen ezért minden olyan törekvést meg kell ragadni – úgy vélem – ezen a szinten, amely ilyen irányú tudás elmélyítésére, később pedig szakmai munka végzésére irányul. Sajnos ezt a feladatot nem lehet kizárólag a mezőgazdasági oktatást nyújtó intézményekre hárítani, hanem meg kell próbálni olyan szakmai segítséget adni a szakmai szervezetek részéről, amely az elméleti oktatással együtt gyakorlati lehetőséget is biztosít a szakmai feladatok megismertetéséhez. Amikor a diákok sikerélménnyel zárnak egy-egy tevékenységet, mint például ez a verseny, az mindig megdobogtatja a szívünket, nekünk, ebben a szakmában dolgozó szakembereknek.


Tavaszi Veronika tanárnő, a diákok és dr. Szücs Márton

Már régóta ismeretes, hogy a minőségi javulás legfontosabb kiindulópontja a teljesítményvizsgálat korszerűsítése, hogy a reá építkező tenyészérték-becslési és minősítési rendszer friss, aktuális adatok felhasználásával mutasson utat a ma is alkalmazott szelekciós programok pontos végrehajtásához. Enélkül ugyanis genetikai előrehaladás, és ezáltal minőségi javulás nem igazán képzelhető el. Friss és aktuális adatok pedig kizárólag pontos mérésekkel és professzionálisan végrehajtott küllemi bírálattal nyerhető a hazai populációkról bármely húsmarha fajta esetén. A professzionális bírálat szakszerű végrehajtása ugyanakkor jól képzett szakemberek (technikusok) segítségével történhet, melyből kevés van ma hazánkban. Mivel a tudomány mai állása szerint nem valószínű, hogy bármely szakember végtelenül hosszú ideig képes ezt a szakmai munkát végezni, így feltétlenül gondoskodni kell utánpótlásról. Ebben a „gondoskodásban” pedig nem csak a szakképző intézményeknek, hanem maguknak a küllemi bíróknak is szerepe van, hiszen ők tudják leginkább átadni a szakmai tudást azokkal a tapasztalatokkal, amelyeket sok év alatt összegyűjtöttek. Nagy öröm, hogy a diákok között vannak olyan tanulók, akik szívesen, nagy érdeklődéssel jelentkeznek ilyen megmérettetésekre, felvállalva azt a plusz munkát, amelyet a felkészülés jelent, illetve azt az energiát, amelyet ebbe a felkészülésbe bele kell tenniük.

A Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete a továbbiakban is támogatni fog minden hasonló kezdeményezést lehetőséget teremtve az ismeretek átadásához, mert csak egységesen a teljes tenyésztői és tenyésztőszervezeti társadalom képes a szakmát életben tartani és fejleszteni hosszútávon. Ebben a közös, nagy kooperációban pedig mindenkinek meg kell találnia azt a pontot és azt a módot, ahol segíteni tud. A fiatalok képzésének pedig kiemelt szerep jár ebben a „segítségnyújtásban”, hiszen, ha tetszik, ha nem, szakmánk és szakmáink jövője, munkánk eredményének hozadéka az ő kezükben van! 

Dr. Szücs Márton

Elérhetőség:

Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Cím: 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
Telefon: 1/412-5098
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.limousin.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: