AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Muraközi ló fajtarekonstrukció – A használt rokonfajták és tenyész-eredményeik – Első rész; Feketeerdei hidegvérű

A fajtarekonstrukciós tenyésztési programban a tenyésztés alapját a magyar hidegvérű fajta képezi. Eredményes munkát ugyanakkor csak akkor tudunk elérni, ha felhasználjuk azokat a genetikai alapokat, amelyek részt vettek a valamikori muraközi kialakulásában, így azon rokon fajtákat, amelyek származása szintén az Alpok hidegvérű lovaira vezethetők vissza.

A fentieknek megfelelően a fajtarekonstrukció során egy-egy vonal kialakítása érdekében használunk a magyar hidegvérűn túl freibergi és feketeerdei hidegvérű méneket, amennyiben küllemileg megfelelnek a tenyésztési programban leírt paramétereknek, illetve kizárólag cseppvér keresztezésben arab telivért és shagya arabot a mozgás és lábszerkezet javítására, valamint a kitartó, szívós munkabírás szilárdítása érdekében.

A jelenlegi populációnak szüksége is van vérfrissítésre, hiszen az eredő kancaállomány nagy-része három ménre vezethető vissza (3034 Veszprémvarsány 8, 2929 Palotabozsok-29, 4291-Hobol 141). Ugyan a rokontenyésztés segíti a fajta egységesítését, rögzít bizonyos kívánt tulajdonságokat, de annak halmozása köztudottan különböző veszélyekkel is járhat.

A feketerdei hidegvérű

A 2021 és 2022-es tenyész-szezonban William feketeerdei hidegvérű mén fedezett muraközi kancákat. A fajtára még 2019-ben esett a választás, hiszen közel áll a muraközi típushoz. Egyértelműen impozáns hidegvérű, nemes, finom, aránylag kicsi fejjel, a muraközi átlagnál jobb lábszerkezettel és mozgással. Hasznosítási iránya csaknem megegyezik a muraköziével, miszerint egy értékes igazi munkaló, aki ebből eredő számos jó tulajdonsága végett kiválóan alkalmazható hobbi célra a XXI. században.

Összesített adatfelvételi táblázat

Egyesületünknek, miután maga végzi az egyedi jelölést, lehetősége nyílik minden muraközi választási csikót egy egyszerűsített bírálati lapon értékelni, továbbá felvenni annak bottal mért marmagasságát, öv-mértét és szár-körméretét, amely remek lehetőséget nyújt a csikók egyes paramétereinek egzakt összehasonlítására, és mérhetővé teszi a rokonfajták használatának befolyását.

Az Egyesület 74 választási csikót jelölt 2022 és 2023 év elején, amelynek során minden csikóról történt adatfelvétel. A táblázatunk összesített bázis számának eltérése abból fakad, hogy egyes esetekben (logisztikai okokból kifolyólag) a csikók jelölése 5 hónapos koruk előtt történt, így az ő adataikat a torzítás elkerülése végett kivettük az átlagok számításakor. Szintén nem szerepelnek a táblázatban az arab telivér apától származó csikók, hiszen ők egy külön kategóriát tesznek ki. A testtömeg pontos mérésére mindössze 20 csikó esetében volt lehetőség.

 
Méncsikó William után                                                         Kancacsikó William után

A táblázatból látható, hogy a feketeerdei méntől származó csikók átlagosan valamivel alacsonyabbak, viszont ehhez képest nagyobb övmérettel rendelkeztek, tömegesebbek. Ezen adatok tökéletesen alátámasztják a szubjektíven alkotott összbenyomást.

Ezen felül William sok esetben örökítette finom fejét, kis füleit, erős nyakát. Könnyen kezelhető, intelligens csikókat adott, amelyek eddigi tapasztalataink alapján nem lógnak ki e téren populációs átlagunkból semmilyen irányba, habár erről pontosabb képet betanításuk megkezdésekor kapunk majd.

Összességében elégedettek lehetünk a feketeerdei hidegvérűtől ez idáig látottakkal. 2023-ban további 18 csikó születésére várunk William után, így remélhetőleg értékes vonalat sikerül kialakítania leszármazottjai révén a muraközi állományban.

Elérhetőség:

Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület

Cím: 9933 Őrimagyarósd, Petőfi S. u. 15.
Telefon: 30/520-2434
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.murakozilo.com

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: