AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

A Limousin és Blonde d´Aquitaine Tenyésztők Egyesülete nyerte a MÁSZ tenyésztőszervezeti nagydíjat a 2022 évi FARMER-EXPO kiállításon, Debrecenben

Több mint 330 kiállítóval, 17 ezer négyzetméteren várta látogatóit a 31. FARMER-EXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeri Szakkiállítás augusztus 17. és 20. között. Ezúttal is a Debreceni Egyetem Böszörményi Campusa adott otthont a hazai agrárium nagy múltú rendezvényének, hogy az agrárium színe-java együtt ünnepeljen, együtt gondolkodjon és beszéljen az aktuális problémákról, illetve arról, hogy merre is tart a világ – így fogalmazott köszöntőjében Vaszkó László, a kiállítás igazgatója.

Elmondta, hogy a négynapos expo ideje alatt minden olyan téma szóba került a programokon, előadásokon, amelyek fontosak a gazdák életben maradásához. A világ farmereinek legkorszerűbb technológiai megoldásai, illetve a magyar állatállomány színe-java is megjelent a rendezvényen. Ez mintegy bizonyítéka annak a törekvésnek, annak az optimizmusnak, amely a gazdák kitartását táplálja, amivel gondozzák, etetik állataikat, elvetik és betakarítják állataik számára a takarmánynövényeket, és amely optimizmus, elhivatottság egyszer, ha véget ér, az az állattenyésztés végét, és minden bizonnyal az emberiség végét is jelenti” – hangsúlyozta.

Dr. Nagy István, agrárminiszter ünnepi beszédében az összefogás jelentőségére hívta fel a figyelmet.  „Az első és legfontosabb dolog az, hogy soha nem szabad elfelejtenünk, a munkát az ember végzi, és manapság nagy szükség van arra, hogy ezt a munkát elvégezzük még a legnehezebb, legreménytelenebb körülmények között is.

Gondolva itt a jelenlegi világgazdasági helyzetre, az orosz-ukrán háború okozta válságra, illetve a hazánkat sújtó történelmi aszályra, a túlélés egyetlen receptjét a legnehezebb körülmények között, a kilátástalanságból és reménytelenségből való ”előnykovácsolás” jelenti, mely a gazdatársadalomnak az egyetlen lehetősége a ”jobb holnap” és az eredményesebb évekre való kilátás víziójának megteremtése felé. Sajnos az ágazatot érő problémákból egyesek politikai előnyt próbálnak kovácsolni rémhírek terjesztésével, amivel nem az összefogást, hanem a széthúzást hirdetik a gazdák és a társadalom tagjai között, ám az elmúlt két év, mely a koronavírus-járvány szorításában telt, valamint a mai nehézségek még erősebb mivolta sem tántorította el a gazdákat, akiknek kitartása, akaratereje példás. Ennek bizonyítéka az is, hogy a munkaerőhiány, a bizonytalan jövő és a magas energiaárak (ideértve az üzemanyag árakat is) ellenére is elhozták a tenyésztők legszebb tenyészállataikat, hogy az Észak-alföldi régió egyik legrangosabb versenyén megmérettessenek.”

Ebben az évben 9 tenyésztő érkezett a versenyre, összesen 30 állatával. Míg a limousin 20 bokszot töltött meg, addig a blonde d’Aquitaine 4 boksznyi tenyészállattal volt jelen, ezzel a limousin fajta állatai tették ki a húsmarha létszám legnagyobb részét a kiállításon. A versenyen a tavalyi metódushoz hasonlóan ”ranch típusú bírálat” zajlott, azaz az állatok nem felvezetve, hanem egy központi, bíráló karámba beterelve lettek lebírálva és értékelve. Az esemény hamarosan megtekinthető a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületének hivatalos honlapján (www.limousin.hu) és az egyesületi facebook oldalon is.

A versenyre nevezett tenyészállatok mindegyikét egyedileg értékelték a bírók, sőt a kiállítás további napjain fajtabemutatót és egy küllemi bírálati bemutatót is meg lehetett tekinteni – ami most újdonságként szolgált a nézőknek.

A bírálati verseny limousin vemhes üsző, fiatal bika és felnőtt bika kategóriában zajlott, illetve a fajtán belüli összevetéseken az összes elhozott állat szerepelt. A résztvevők végső helyezése küllemi bírálati összpontszámuk alapján került megállapításra, ahogy azt már megszokhattuk az előző években.

A bírálatot a 31. FARMER-EXPO kiállításának versenyén dr. Szücs Márton, az egyesület ügyvezető igazgatója, valamint Demény Márton és Molnár Miklós, egyesületi technikusok végezték.

A verseny első szekciójában 7 vemhes üsző indult, melyek közül első helyezést ért el a 623-as katalógusszámú vemhes üsző, tenyésztője és tulajdonosa Tamás Péter Tiszafüredről. Ugyanezen kategória második helyezettje szintén Tamás Péter állata lett, a 622-es katalógusszámú vemhes üsző, majd a szekció harmadik helyét Juhászné Major Tímea 621-es katalógusszámú vemhes üszője foglalta el. A tenyésztő Hajdúszoboszlóról érkezett a versenyre.


Tamás Péter díjnyertes vemhes üszője

A nőivarú verseny összevetésében, illetve a limousin fajta nagydíjának versenyében egy fiatal üsző győzedelmeskedett, hiszen összevetésben minden versenyre hozott állat elindulhatott. A limousin nagydíjat a Marócsa Agro Kft. (Vámosatya) 602-es katalógusszámú tenyészüszője nyerte el.


A limousin nőivar összetett versenyének felvezetői és tulajdonosai

A fiatal tenyészbikák versenyén limousin fajtában 6 egyed indult el, ahol a bírálat alapján első helyezést ért el a 603-as katalógusszámú fiatal tenyészbika, tenyésztője és tulajdonosa az AGROPOINT Kft. Debrecenből, míg a második helyezést a limousin nagydíjas tenyészüsző tenyésztője, szintén a Marócsa Agro Kft. vihette haza, 601-es katalógusszámú fiatal tenyészbikájával. A fiatal tenyészbika versenyben a dobogó harmadik helyén ismét az AGROPOINT Kft.-nek tapsolhattunk, hiszen 605-ös katalógusszámú fiatal tenyészbikájukkal övéké lett a bronzérem is.


Rozetta átadás az AGROPOINT Kft. részére a verseny után

Az utolsó szekció a limousin fajta versenyében a felnőtt tenyészbikák küllemi bírálatával zárult. Itt három résztvevő érkezett a ringbe, ahol a helyezéseket a következő sorrendben hirdethették ki a bírák:

Első helyezést ért el a 607-es katalógusszámú tenyészbika, melynek tenyésztője a BAKONY HO-LI Kft., tulajdonosa pedig a HALASKÖZI AGRÁR Kft., aki Hortobágyról hozta a versenyre az „aranyérmet” szerzett tenyészbikát.


A felnőtt limousin tenyészbika első helyezésért járó díj átadása

A kategória második helyezettje a 608-as katalógusszámú tenyészbika lett, melynek tenyésztője és tulajdonosa az AGROPOINT Kft. Debrecenből.

Végül, de nem utolsó sorban harmadik helyezést ért el a felnőtt tenyészbika kategóriában a 606-os katalógusszámú tenyészbika, melynek tenyésztője és tulajdonosa a RÁCZ-LIMOUSIN Kft. Gesztről.


Rozetta átadás a RÁCZ-LIMOUSIN Kft. részére a verseny napján
 

Azt mindenképpen el kell mondani, hogy a 160-as pontrendszerben (ennyit lehetett maximum elérni a tenyészállatoknak a versenyen) mindössze 1-1 pont volt a különbség az első és második helyezett, illetve a második és harmadik helyezett között, amely rendkívül szoros versenyről árulkodott. Ezt nehezítette az a tény is, hogy a felvonultatott felnőtt tenyészbikák mind-mind mást típust képviselnek a fajtán belül, ezért pontozásuk ténylegesen az objektív tulajdonságok megítélésén alapult nem pedig pillanatnyi benyomás alapján dőlt el, mint ahogy az a legtöbb klasszikus, felvezetéses versenyen történik a bírók által. Itt látható, hogy az egyesület által a régiós bajnokságokon alkalmazott ”ranch típusú bírálat” pontozási rendszerének is megvan a maga előnye.

A blonde d’Aquitaine fajta szekcióiban Bránya Roland, Kecskeméten gazdálkodó tenyésztő érkezett két fiatal blonde d’Aquitaine üszővel, egy vemhes üszővel és egy borjas tehénnel a kiállításra, így egyedül képviselte a fajta nőivarú versenyét.


Csomai Géza az egyesület elnöke különdíjat ad át Bránya Roland részére

Hímivarban Kiss Gyula állatai versenyeztek, aki Dunántúlról, Szabadhídvégről érkezett két fiatal tenyészbikával.


Rozetta átadás Kis Gyula részére a fajtaverseny eredményhirdetésekor

A blonde d’Aquitaine tenyészállatok összetett versenyében a tenyészbikák győzedelmeskedtek, ugyanis első helyezést ért el (ezzel megszerezve a blonde d’Aquitaine fajtagyőztes címet és a nagydíjat) a 701-es katalógusszámú fiatal tenyészbika, majd a második helyezést is egy fiatal tenyészbika nyerte (az összetett versenyben elért küllemi bírálati összpontszám alapján), mégpedig a 700-as katalógusszámú fiatal tenyészbika. Végül a blonde d’Aquitaine összetett versenyének harmadik helyezését a 721-es katalógusszámú vemhes üsző érte el, így a nőivarban versenyző állatok a tenyészbikák mögött végeztek.

Ebben az évben nem csak tenyésztőink győzedelmeskedtek, hanem egyesületünk is hatalmas kitüntetésben részesült. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége ugyanis ebben az évben egyesületünknek adta át a Tenyésztőszervezeti Nagydíjat annak a színvonalas munkának az elismeréséért, amelyet a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete fajtái nemesítése és ”még jobbá tétele” érdekében végez. Nagy öröm volt ez az egyesület vezetésének és alkalmazottainak, akik a kiállításon megvalósuló színvonalas szakmai programok folyamatos lebonyolításában a kulisszák mögött rendületlenül dolgoztak. Így végül a tenyésztők, a kollégák, és szinte mindenki az egyesületi stábból örülhetett egymás sikerének.

Természetesen a 31. FARMER-EXPO programsorozatában ismét helyet kaptak a szakmai konferenciák. Ezeken olyan fontos témák kerültek terítékre, mint például a mezőgazdasági termelés jövője a Kárpát-medencében, avagy van-e, lesz-e elég víz, csapadék a jövőben, vagy esetleg további aszályos évek elé nézünk-e, illetve hogyan befolyásolja a vízhiány a szántóföldi növény- és zöldségtermesztést, ezzel együtt a takarmánytermesztést és a takarmányellátást? Az energiaválság mekkora gondot okoz az áru-előállításban és a szállítmányozásban, amely további válságba sodorja az állattenyésztést. Sokak szerint az ágazat egyes szektorai már így is válságban vannak, például a hízlalással foglalkozó gazdák jövedelme negatív rekordon áll, és az aszály az anyatehén-tartást is veszélybe sodorta 2022-ben.

Mivel a Covid-19 vírushelyzet utáni vendéglátási szektor alapanyag elszívó ereje emelte az árakat – legalábbis a marhahúst illetően – a vágott féltestek drágulásával az élő vágóállatok ára is emelkedni kezdett. Persze az alapanyagárakkal (amelyek a hízlaláshoz szükségesek) nem voltak képesek tartani a lépést. Az aszályhelyzet, és a magas vágóárak pedig együtt soha nem látott állománycsökkenésre indukálják a gazdákat, ami azt jelzi előre, hogy 2022-ben jelentősen csökkenni fog a húsmarha állomány minden fajta esetén. Amennyiben az állománycsökkentés komoly szakmai alapokon történő selejtezéssel valósul meg, abban az esetben ennek még jótékony hatása is lehet, főként, ha a tenyészállat-beállításhoz szükséges támogatás (tenyészbika beállítás de minimis támogatás) ténylegesen megérkezik a gazdákhoz. Ennek főleg a tenyészállat-piacon lesz eredménye, bár egyelőre mindenki hátrányként éli meg, hogy nagyobb tenyészállat-értékesítést kell végeznie, hogy pénzhez juthasson, amelyből a szárazság sújtotta területeken elmaradt takarmányhozamot vásárlással lehet csak ellensúlyozni. Sok tenyésztő panaszkodik legalábbis arról a tényről, hogy a takarmányhiány miatt vásárolnia kell ebben az évben, és nincs más lehetősége, mint hogy
tenyészállatai közül adjon el, hiszen kizárólag így jut pénzhez. Erre van lehetősége, hiszen a tenyészállat piac most is működik. Sajnos ma nem egyedülálló jelenség, hogy olyan törzstenyészet is kénytelen megszüntetni tevékenységét, amely az elmúlt 3-4 évben óriási fejlődést ért el az állományának minőségi fejlődésében. Mindazonáltal azt látjuk, hogy a felszámolt farmok tenyészállat állományát – elsősorban a teheneket és az üszőket – azonnal megvásárolják hazánkban, így a genetikai alapanyag az országban marad és feltehetően a jövőben is termelni fog. Vagyis egy általános átrendeződés figyelhető meg a törzstenyésztők állományai között, melynek alapja a jó minőségű tenyészállatok kiválogatása, hiszen a kevésbé jól termelő, vagy kevésbé jó mutatókkal rendelkező egyedek természetesen selejtezésre kerülnek. Az így kialakuló új „részpopulációk” termelési mutatói a jövőben, hogy valójában milyen termelésre lesznek képesek, és ez hogyan fogja befolyásolni a hazai limousin és blonde d’Aquitaine tenyésztés színvonalát, még a jövő ködébe burkolódzik. Természetesen amikor ez a köd feloszlik, arról ismét írni fogunk, hiszen a tenyésztők állattenyésztési szakmai munkája, és a tenyésztésszervezésben dolgozók szintén erős szakmai tevékenysége együtt, összhangban nemesíti a rábízott fajtákat, hogy a termelők évről évre egyre jobb minőségű végterméket állítsanak elő, melyet reményeink szerint a piac is értékel majd, és ennek kézzel fogható eredménye a portékáért adott árban is tükröződik majd!

Dr. Szücs Márton

Elérhetőség:

Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Cím: 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
Telefon: 1/412-5098
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.limousin.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: