AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Egyre fogy a kínálat, és közeleg a határidő!

Még nem késő tenyészbikát vásárolni mindazoknak, akik támogatást szeretnének igényelni szeptemberben, a minden bizonnyal idén is elérhető „tenyészbika beállítás de minimis támogatás” igénybevételével.

A tavalyi évhez képest nagy különbség, hogy idén tavasszal nagyon sok bikát vásároltak az áru-előállítók (limousin esetén rekord számú bika fogyott). Mivel a tenyészbikák nagy része tavasszal született, ezért a 390-420 napos koruk közötti „tenyészbikává minősítés” időpontja is tavaszra esett, így a keresletet ki tudta elégíteni a törzstenyésztők által áruba bocsátott „tenyészbika mennyiség”. Most azonban, hogy már a nyár elkezdődött, egyre kevesebb minősítést regisztrálunk, vagyis a kínálat a következő két hónapban erősen csökkenni fog, ezért aki az utolsó pillanatban vásárol, bizonyosan nem fog tudni nagy választékból válogatni – sőt az is előfordulhat, hogy nem jut limousin vagy blonde d’Aquitaine tenyészbikához.

Az Agrárminisztérium egyelőre nem jelzett változtatási szándékot a rendelet kapcsán, ahogy az Államkincstár sem, idén is augusztus végére várjuk az igazolási mintát, amin a tartók kérhetik az elektronikus kérelem beadásakor kötelező egyesületi igazolást a tenyésztésbevétel megtörténtéről és a hivatalos apaállattá minősítés tényéről. Az idei eljárásrend augusztus végén jelenik meg az egyesület honlapján (www.limousin.hu) akárcsak az ezt megelőző években.


Választott növendék blonde d’Aquitaine borjak
 

AZ IDEI TENYÉSZBIKA KÍNÁLAT

A támogatás igénybevételéről szóló rendeletet (41/2019. (VIII. 30.) AM rendelet a tenyészbika tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról) olvasó közönség már bizonyára tisztában van vele, hogy az aktuálisan támogatott év – jelen esetben a 2022-es év – szeptemberében nyílik meg az elektronikus felület, mely a támogatások elektronikus beadására alkalmas. A kérelmeket szeptember 1. és 20. között lehet benyújtani az Államkincstár oldalán, azonban a rendelet szövege szerint „ebben az időpontban a kérelmet megelőző időszakban tenyésztésbe állított tenyészbikák után lehet támogatást igényelni.”

A kérelmet megelőző időszak pedig – szintén a rendelet szövege szerint – a tárgy-évet megelőző év szeptember 1. és tárgyév augusztus 31. közötti időszak (jelen esetben 2021. szeptember 1. és 2022. augusztus 31. közötti periódus). A szakmai szervezetek és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal statisztikai adatai alapján emelkedést várunk az igényléshez vásárolt tenyészbikák számában, melyet elsősorban a fiatal bikák létszám-emelkedése okoz, az idősebb bikák egyre szorulnak vissza a statisztikai adatok alapján.

Tenyészbika minősítés a Marócsa Agro Kft. telepén

MÉG NEM KÉSŐ, DE FOGYTÁN AZ IDŐ

Azoknak a vásárlóknak, akik nem kezdték el időben a beszerzést, azt javasoljuk, mihamarabb kezdjék el látogatni a törzstenyészeteket, mert nyár közepére sokkal kevesebb lesz az eladósorba kerülő egyedek aránya – vagy talán el is fogy – a fiatal tenyészbikák között. Azt pedig fontos kiemelni, hogy jó, kiváló minőségű állathoz akkor lehet hozzájutni, amikor még nagyobb a választék, hiszen először mindig a kiváló küllemű, jó papírokkal és teljesítményvizsgálati eredménnyel rendelkező apaállatokat válogatják ki a vásárlók. Bár a limousin és a blonde d’Aquitaine esetében számos vizsgálat igazolja az egyedek „használhatóságát” és genetikai teljesítőképességét, mégis érdemes megnézni, milyen állományhoz mely „típust” érdemes megvásárolni a lehető legjobb „végeredmény” érdekében. Azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi pár évben ezt egyre inkább nézik a vásárlók, ami a vásárlók igényességének fejlődéséről is árulkodik, illetve a minőségi szakmai munka iránti elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot. Azonban bármennyire is szeretnénk szakmai alapon, teljesítményvizsgálati adatok mentén választani tenyészállatot, ha a kínálat fogy, és esetleg egy-egy kiszemelt törzstenyészetben nincs lehetőség válogatni. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a kapható tenyészbikák minden egyes egyede teljesíti a tenyészbikákra vonatkozó minimum követelményeket, de tapasztalatunk alapján a vásárlót mégis csak az teszi „boldoggá”, ha a neki tetsző küllemi állatok közül tud választani. Kevésbé jó szájízzel köti meg az üzletet, ha már csak 1-2 bika marad, amit „megvehet, ha szeretne vásárolni”, de különösebben válogatni nem tud.


Tenyészállat szemle Seres József tenyészetében

A MINŐSÉG BIZTOSÍTÉKA

A kiváló tenyészállatok használhatósága, minősége nem csak a küllemtől függ, hanem attól is, hogy a kibocsátás során milyen vizsgálatokat végeznek a szakmai szervezetek. Ezek alapján a vizsgálatok alapján milyen szelekciót folytatnak, és a korrekt, megbízható adatokkal alátámasztott teljesítmény, milyen módszerekkel van összehasonlítva országos szinten. A Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete ebben is élen jár. Szinte nincs más egyesület ugyanis, amely nem csak tenyészbika minősítéskor, hanem választáskor és éves üsző korban is rögzíti a testméreteket a súly mellett – ráadásul ezt erre a célra speciálisan „kiképzett” technikusok segítségével hajtja végre. Ez hozzánk legközelebb a fajtáink (limousin és blonde d’Aquitaine) hazájában, Franciaországban érhető tetten. Sokan teszik fel a kérdést: vajon mi értelme a választott borjakat mérni?! Mert kizárólag a borjak alapján tudunk az anyák teljesítményére következtetni (pl. 205 napos súly, magassági, szélességi méretek és izmoltsági pontok), márpedig a tenyészbika kiválasztás egyik alapja a tenyészbika nevelő anyák kiválogatása. Teljesen más eredményt kapok akkor, ha ezt a kiválogatást technikusok által pontosan megmért adatok alapján tesszük, és mást, mint amikor egyéni intuíciók alapján végezzük el ezt a becslést, mely valljuk be, ez utóbbi módon elég nagy hibahatárral hajtható végre. Nyilván ezen mérések mellett nem hanyagolható el a tenyészbika jelöltek teljesítményvizsgálata. A saját-teljesítmény-vizsgálatot a pontos prognózis miatt érdemes genomikai és andrológiai vizsgálattal is kiegészíteni, mert ezeknek a vizsgálatoknak a meg-bízhatóbb minőséget igazoló mivolta kétségtelen. 

MIT ÉRDEMES FIGYELEMBE VENNI A VÁLOGATÁSKOR?

Válogatáskor – amennyiben még van rá lehetőség – a küllemen kívül érdemes egy pillantást vetni a teljesítményvizsgálati lapra. Itt ugyanis láthatjuk az állatok mért értékeit és az összesített küllemi bírálati pontokat. Itt nem csak a pontok tekinthetők meg, hanem az indexek is, amelyek egyrészt a farm átlageredményeitől való eltérést mutatják (vagyis azt, hogy a bika az adott tulajdonságban jobb, vagy rosszabb, mint a tenyészet átlaga), de az országos átlagtól való eltérést is kiolvashatjuk, mert tulajdonságcsoportonként ezek az indexek is felvezetésre kerülnek az eredményközlő lapra. Annyi bizonyos; minden tenyészbikának származási igazolással és teljesítményvizsgálati lappal kell rendelkeznie. Egy tenyészbika csak akkor minősül apaállatnak – ami után a támogatás igénylehető – ha központi lajstrom-számot kap, ehhez pedig származási igazolás és teljesítményvizsgálati lap szükséges. Tehát a küllem, a teljesítmény és a „papír, mint háttér” (gondolunk itt a pedigrére) egyaránt fontos. Különösen azokban a tenyészetekben érdemes nézni a felmenőket, ahol már régebb óta tenyészbika vásárlás során után-pótolt üszőállomány kerül majd termékenyítésre. Bár a szarvasmarha kevésbé érzékeny a beltenyésztésre, mégis érdemes a rokon vonalakat elkerülni a párosítások során.

ELŐNYBEN A BŐVEBB INFORMÁCIÓ

Általában a tenyészbikák árát növeli a saját-teljesítmény-vizsgálatok során (vagy végén) elvégzett kiegészítő analízisek megléte, illetve eredménye. Például az egyesület által támogatott KSTV (központi saját-teljesítmény-vizsgálat) során minden limousin egyednél elvégeztetjük a genomikai elemzést, melyhez a szőrmintát egyenesen Franciaországba küldjük. Innen kapjuk meg a genomikai értékeket több olyan értékmérőre, melyet közvetlenül nem tudunk lemérni az állaton (pl. könnyű ellés, tejtermelő képesség). Ezeket a képességeket csak a bika utódain vagy leány ivadékain tudjuk majd számon kérni. Franciaországban a genetikai felépítés pontos térképe (DNS analízis), és a hozzá kapcsolódó termelési eredmények már több mint 30 ezer egyedből álló referenciabázist alkotnak, melyhez teljesítményvizsgálat nélkül is hasonlíthatók a hazai egyedek. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált állat DNS mintáját hasonlítják a referenciabázisban szereplő egyedek DNS mintájához, és megállapítják, hogy mely egyedek eredményéhez hasonlít leginkább a vizsgált minta. Ha ez megvan, akkor az ismert teljesítményű egyedek alapján következtethetünk a vizsgált egyed várható teljesítményére. Még egyszer hangsúlyozom, ez a teljesítmény-vizsgálat nélküli becslés csak olyan tulajdonságok esetén helyettesíti a tényleges saját-teljesítmény-vizsgálatot, amelyek közvetlenül az adott tenyészbika jelöltön nem mérhetők (vagy azokat a minősítésnél korábbi időpontban kívánjuk prognosztizálni).


Méretfelvételezés az egyesület KSTV telepén

KÉPES-E FEDEZNI, VAGY SEM?

A tenyészbikák esetében minden vizsgálatnál és teljesítményeredménynél fontosabb kérdés, hogy szaporodásra képes-e az adott tenyészbika. Mivel a növendék jelölteknek még nincs referenciája erre a képességre abban az időpontban, amikor a teljesítményvizsgálat történik, valljuk be; zsákbamacskát vásárolnak a vevők. Noha a zsákbamacska itt igen jó „nyerési aránnyal bír”, hiszen mindössze 1 bika nem képes fedezni 100 bikából (1%) a jelenlegi vizsgálatok szerint. Így annak az esélye, hogy szaporodásra képtelen bikát vásárolunk; nagyon kicsi, de ez bizonyára nem vigasztalja azt, aki épp egy ilyen tenyészbikát vásárol. A szaporodó-képesség vizsgálatára létezik azonban analízis, melyet az egyesület a KSTV telepen szintén minden bika esetén elvégeztet. Az úgynevezett andrológiai vizsgálat egyre „divatosabb” a törzstenyésztők körében. Ebben a vizsgálatban tulajdonképpen a heréket vizsgálják, valamint az ondóból mintát véve megállapítják, hogy van-e elég spermium az ejakulátumban, valamint a spermiumok morfológiája megfelel-e az elvártnak. Az első lépés a herék méretfelvétele (here-körméret, hossz, elhelyezkedés), majd ezt követi azok ultrahangos vizsgálata, ahol a szövetek épségét térképezi fel a szaporodásbiológus (az egyesület Facebook oldalának videóján, illetve a 2022 évi tavaszi híradó második részében ez megtekinthető részletesen). Már itt lehet következtetni arra, hogy a tenyészbika jelölt képes lesz-e utódokat előállítani. Ha ennél a vizsgálatnál valami gond adódik, azt azonnal, a helyszínen jelezni lehet. Ezt követi a már említett ondóvizsgálat, mely szintén a helyszíni „mobil-laboratóriumban” kerül elemzésre, vagyis azonnali eredményt kaphat a gazda. A sperma-morfológiai vizsgálat az további laboratóriumi utómunkát igényel, ám a vizsgálat után megbízható választ kapunk a kérdésünkre: Prognosztizálható-e fertilitási probléma, vagy nem? Napjainkban már több tenyésztő felismerte, hogy érdemes hasonló vizsgálatokat elvégezni, hiszen a steril tenyészbikákat garanciálisan cserélni kell a tenyésztőnek. Ha a tenyésztő növendékbikájánál ez kiderül, akkor megelőzhető a „szaporulat-kiesés” a vásárlónál. Ha pedig a vizsgálat mindent rendben talált, erről a tenyésztőnek pedig papírja is van, akkor a vevő egy esetleges hasonló problémánál a saját tartástechnológiáját teheti felelőssé (ütés, esetleg sérülés a tartás, vagy szállítás során). Minden esetre a viták nagy része megelőzhető a garanciaérvényesítések során, ha a tenyésztő ilyen vizsgálattal analizált bikát értékesít.


Mintalevétel a spermaminőség vizsgálathoz az egyesület KSTV telepén
 

Mindent összevetve nehéz döntés előtt áll minden tenyésztő vagy árutermelő gazda, amikor tenyészbikát választ, noha válogatni csak az tud, aki időben kezd vásárolni. Sajnos idén az erősen élénk piac miatt már kevés fiatal, minősített tenyészbika van a tenyésztőknél, ezért nincs idő halogatni válogatást. Aki ennek ellenére késlekedik, egyre kevesebb állat közül választhat, így a rendelkezésre álló portéka között egyre csökken az esély, hogy a leginkább kívánt egyedet találja meg. Nem szabad elfelejteni, hogy az idő fogy, augusztus 31-én lezárul az idei támogatási idény beszerzési szakasza, és az utolsó pillanatban a tavalyi évhez hasonlóan lehetetlen már tenyészbikát találni. Éppen ezért most, az utolsó pillanatban eljött a cselekvés órája, ha valaki támogatott tenyészbikát szeretne még ebben az időben vásárolni. 

Tenyészbika jelölt növendékek a NA-NA Kft. tenyészetében

Bővebb információt találhatnak olvasóink az egyesületi honlap (www.limousin.hu) tenyészállat forgalmazás menüpontjában az eladókról és a vásárlási lehetőségekről.

Dr. Szücs Márton

Elérhetőség:

Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Cím: 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
Telefon: 1/412-5098
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.limousin.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: