AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Konzervuborka szakmai konzultáció

„Elengedhetetlen a folyamatos, harmonikus kalcium-ellátás az ültetéstől egészen a szüret végéig, természetesen helyes tápelemarányokkal” – Kovács András, YARA „Elengedhetetlen a folyamatos, harmonikus kalcium-ellátás az ültetéstől egészen a szüret végéig, természetesen helyes tápelemarányokkal” – Kovács András, YARA

A Szatmár Régió Tész konzervuborka szakmai konzultációra hívta Partnereit 2022. március 18-án Csengerben.

A szép számban összegyűlt résztvevőket Pethő András, a Szatmár-Régió Szövetkezet Igazgatósági tagja köszöntötte. Megnyitójában először értékelte a 2021-es gazdasági évet, majd szólt a 2022-es tervekről is a Konzervuborka Magyarországon és a friss export piacon témakörében.

Kovács András, a YARA HUNGÁRIA Kft. kertészeti szaktanácsadója cégük tápanyag-ellátási megoldásait ismertette. Elhangzott többek között, hogy a konzervuborka kifejezetten sóérzékeny növény, a tápanyag-felvétele intenzív. A megfelelő gyökértömeg kineveléséhez fontos a kezdeti jó foszforellátottság. Az intenzív növekedésekor enyhe nitrogén-túlsúlyos ellátás szükséges, de a nitrogénszint fajtafüggő. Elengedhetetlen a folyamatos, harmonikus kalciumellátás az ültetéstől egészen a szüret végéig, természetesen helyes tápelem-arányokkal. A konzervuborka kálium-igényes, de annak túladagolása akadályozza a kalcium és a magnézium felvételét. A növény mikroelem igénye rendkívül magas. Nagyon jó segítség a lombtrágyázás a stresszes időszakok, pl. a kiültetés, a lehűlés, a légköri aszály átvészelésére.

Ezt követően Kicska Tibor, a RIJK ZWAAN Kft. konzervuborka termékfelelőse ismertette a cégüknek a termesztők számára összeállított fajtaajánlatát. A RIJK ZWAAN meghatározó nemesítőházként folyamatosan igyekszik a termelők segítségére lenni a különböző termesztéstechnológiához és piaci elvárásokhoz megfelelően illeszkedő fajták megalkotásával. Mind a fajtaválasztással, mind pedig a technológiai kérdésekkel kapcsolatban hozzájuk fordulók számára igyekeznek szak-tanácsadásokat nyújtani.


Nagy érdeklődés övezte a Szatmár-Régió Szövetkezet szervezésében megtartott RIJK ZWAAN – YARA – MALAGROW uborka termesztési konferenciát

A MALAGAROW Kft. szaktanácsadója, Deme János, aki maga is szintén több éve foglalkozik konzervuborka termesztéssel, tápanyag-utánpótlási szaktanács-adásokkal látta el a résztvevőket. Szólt többek között a Konzervuborka termesztés MALAGROW technológiával című kiadványukról is, amelyben azokat a tapasztalatokat, ismereteket gyűjtötték össze, amelyekkel a termesztés során korábban találkoztak, és a nehézségek ellenére is hatékony termelést lehetett megvalósítani.


Deme János ismerteti a sikeres konzervuborka termesztést MALAGROW technológiával

Ismertette a cégük által forgalmazott termékek széles palettáját, és külön kiemelte a Nano Tac EC újdonságukat, mely a levél-tetvek hatékony és környezetkímélő gyérítése érdekében használható fel. A készítmény kontakt hatóanyaga nem mérgezéssel, hanem fizikai hatásával ejti csapdába, pusztítja az olyan szívogató kártevőket, mint a levél-tetvek. Fizikai hatásmechanizmusának köszönhetően nem alakul ki rezisztencia a készítménnyel szemben!

 

A MALAGROW NanoTac EC készítménye egy új, kizárólag fizikai hatású, kontakt rovarölő készítmény – Az emulgeálható koncentrátum alternatív és környezetbarát megoldást kínál a levél-tetvek és a körtelevélbolha elleni küzdelemben

Első kézből kaphattak értékes termesztéstechnológiai és termékinformációkat a térség uborka termesztéssel foglalkozó termelői

A termesztési hibákról Kukucska György növényvédelmi szaktanácsadó szólt, majd végezetül a termelők által feltett kérdésekre is válaszoltak a szakemberek.

Nádasi Zoltán

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: