AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Szemléletváltás a növényvédelmi szakmérnökképzésben

A Széchényi Egyetem mosonmagyaróvári Karán 25 éve folyik magas színvonalú növényvédelmi szakmérnökképzés. Előadóink mindegyike tudományos fokozattal rendelkezik, de akadémikusok és nemzetközileg elismert szakemberek is szép számmal vezetnek tantárgyakat. Az akkreditált tananyagokat, a lehetőségek határain belül igyekszünk a növényvédelmi és az ahhoz kapcsolódó tudományterületek nemzetközi fejlődéséhez igazítani és ezzel biztosítani az ismeretek állandó megújítását.

Így került a tananyagba a térinformatika alapjainak ismertetése és a digitális eszközök gyakorlati alkalmazásának bemutatása, az egyes szakterületek precíziós megoldásainak logikai folyamat-szervezése, vagy az előrejelzés legújabb módszereinek bemutatása. Különös hangsúlyt helyezünk az ökológiai gazdálkodás legújabb – térinformatikán alapuló – módszereinek bemutatására és az oktatóink ide vonatkozó innovatív fejlesztéseinek megismertetésére.

Az óvári növényvédelmi szakmérnökképzés egyik sajátossága a gyakorlat-orientált oktatás. Hallgatóink terepi gyakorlatok során ismerik fel a gyomnövényeket, a talajvizsgálatokon a talajlakó kártevőket, májusban több száz parcella megtekintésével a gabona levélbetegségek tüneteit, vagy a szőlő betegségeit és kártevőit.

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az általunk szervezett növényvédelmi szakmérnökképzés a tudomány fejlődésével párhuzamosan halad és használható ismereteket ad a hallgatóknak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mind az, hogy évente indulnak évfolyamok, annak ellenére, hogy párhuzamosan folyik a graduális Növényorvos MSc képzés is.

A posztgraduális, négy féléves (600 órás) levelező típusú képzést továbbra is ajánljuk mindazon korábban végzett agrármérnököknek, akik olyan élethelyzetbe kerültek, hogy gazdálkodásuk során szükségük van magas szintű növényvédelmi ismeretekre. Továbbá ajánljuk azon fiatal kollégáknak, akik korábban olyan nappali MSc tagozaton végeztek, amelyek bemeneteli lehetőséget biztosítanak a növényvédelmi szakmérnök-képzésre (pl. ált. agrármérnök MSc, környezetgazdálkodási MSc, vidékfejlesztési MSc) és időközben megváltozott körülményeik miatt szükségesnek tartják a növényvédelmi ismeretek megszerzését.

Az előadások egy gyakorlatok konzultációit a késő őszi – kora tavaszi időszakban tartjuk, általában egymás utáni 3 héten, de ettől indokolt esetben el tudunk térni. Ilyenre került sor a pandémia esetén. A terepi gyakorlatokat az időjárástól függően szervezzük Mosonmagyaróvár és Szekszárd környékén.

További információk:

Dr. Reisinger Péter prof. emeritus
Dr. Kukorelli Gábor egyetemi adjunktus

Képzéseinkről bővebb információ: https://felveteli.sze.hu/szakiranyu-tovabbkepzesek-1

Jelentkezéssel kapcsolatos információk:
Sülyné Máté Anita
Telefon: 96/566-720
 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: