AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Tavaly is bevált: jövedelmező kezelések Napraforgóra

  • szerda, 23 február 2022 14:10

A Natur Agro Hungária Kft. talajkezelésből és lombtrágyázásból álló technológiája a korábbi évekhez hasonlóan a 2021-es szántóföldi kísérletek során is bizonyított. A két kezelés külön-külön is hatékonynak bizonyult, a legnagyobb terméstöbbletet azonban a teljes technológia alkalmazásával sikerült elérni.

A Natur Technológia a cég saját fejlesztésű, természetes összetételű termékeire; talajoltó baktériumkészítményekre, illetve élő algás biostimulátorral végzett lombkezelésre épül.

Termékek talajkezeléshez

Natur Forte + gomba adalék/Natur Nova + gomba adalék: koncentrált talajkezelő készítmények, amelyek több mikroorganizmus- és gombafajt tartalmaznak. Javítják a talaj szerkezetét, és jelentős mennyiségű tápanyagot szolgáltatnak, valamint növekedésserkentő anyagokat állítanak elő a növény számára.

Tömény összetételű, ezáltal gazdaságosan és egyszerűen kijuttatható talajoltó készítményeink biokontroll hatással is bírnak: Trichoderma asperellum hiperparazita gombát tartalmaznak, melyek a szárbontás elősegítése mellett a káros gombákat kiszorítva erősítik a növény természetes immunrendszerét.

Natur Nova termékünkben emellett Bacillus thuringiensis törzsek is találhatók, melyek nemcsak a talajban található foszfor mobilizációját növelik, hanem a kártevők megtelepedésének és szaporodásának esélyét is jelentősen csökkenthetik.


A terméseredmények 9% nedvességre egységesítve.
A bevételek 200 000 Ft/tonna terményárral kalkulálva.
A kezelés költségei lédig (göngyöleg nélküli) 2021-es listaárakon lettek kiszámítva.
*A kezelés költségei levonva a többletbevétel összegéből.
A hektáronkénti terméseredményeket két tizedesjegyre kerekítve adtuk meg, a többletszázalékokat azonban a kerekítés nélküli adatok alapján kalkuláltuk.

Termékek lombtrágyázáshoz

Natur Plasma T: élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó biostimulátor, amely táplálékként szolgál a növényzet számára és regeneráló hatással is rendelkezik. Szerves összetevőinek köszönhetően teljes mértékben hasznosul, hatása gyors és eredményes. Nem csak tápanyagokat pótol, de megerősödésre, növekedésre is készteti a gyökérzetet és a növényi zöld-tömeget. Korábbi Natur Plasma nevű termékünk tömény változata, melyből kisebb hektárdózis kijuttatása is elegendő.

Natur Active: komplex lombtrágya, azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében. Összesen 13 különböző tápelem található az oldatban, koncentrált mennyiségben, alkalmazásával a növények tápelem-szükségletei hatékonyan elégíthetők ki.

MONO-adalékok: megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések jól kiegészíthetők. Levélanalízis szolgáltatásunk segítségével pontosan megállapítható, milyen tápanyagokból szenved hiányt az állomány, így lehetőségünk nyílik célzott, hatékony kezelést biztosítani. Ezúttal magnézium, valamint bór adalékkal egészítettük ki a kezelést.

A terméseredmények 9% nedvességre egységesítve.
A bevételek 200 000 Ft/tonna terményárral kalkulálva.
A kezelés költségei lédig (göngyöleg nélküli) 2021-es listaárakon lettek kiszámítva.
*A kezelés költségei levonva a többletbevétel összegéből.
A hektáronkénti terméseredményeket két tizedesjegyre kerekítve adtuk meg, a többletszázalékokat azonban a kerekítés nélküli adatok alapján kalkuláltuk.ű

Kísérleteink igazolják: a technológia hatékony

Szegeden, az Agro Planta Kft. területén talajkezelési kísérletet végeztünk, mely során Natur Forte talajoltót és gomba-adalékát (3+1 liter/ha) juttattunk ki. A kezelés költsége 7 311 forint volt hektáronként, eredményeképp 13,7%-os terméstöbbletet értünk el a kezeletlen kontroll állományhoz képest, ami hektáronkénti 76 739 forintos extra bevételt jelent.

Papkeszin lombkezelési kísérletünk során Natur Plasma T biostimulátort (2 l/ha), Natur Active komplex lombtrágyát (4 l/ha), valamint Mono Bór és Mono Magnézium (1-1 l/ha) adalékokat használtunk fel.

A kezelés hektárköltsége 8 782 forint volt, alkalmazása 10,5%-os terméstöbbletet eredményezett, ami hektáronkénti 37 218 forintos többletjövedelmet jelent.

Együttműködésünknek köszönhetően a Debreceni Egyetem-AKIT Nyíregyházi Kutató Intézet területén teljes technológiás kísérletet állíthattunk be, ahol a napraforgó mind talaj-, mind lombkezelésünket megkapta.

A bevételek 200 000 Ft/tonna terményárral kalkulálva.
A kezelés költségei lédig (göngyöleg nélküli) 
2021-es listaárakon lettek kiszámítva.
*A kezelés költségei levonva a többletbevétel összegéből.
A hektáronkénti terméseredményeket két tizedesjegyre kerekítve adtuk meg, a többletszázalékokat azonban a kerekítés nélküli adatok alapján kalkuláltuk.

Vetés előtt a talajt Natur Novával és gomba-adalékával (4+1 l/ha) kezeltük, tavasszal az állomány Natur Plasma T biostimulátort (2 l/ha), Natur Active komplex lombtrágyát (4 l/ha), valamint Mono Magnézium és Mono Bór adalékot (1-1 l/ha) kapott. A kezelés költsége összesen 18 460 forintra rúgott, ám ennek levonása után is 125 540 forintos extra bevételt hozott hektáronként, miután 16,9%-os terméstöbbletet értünk el a kontroll állományhoz képest.

Felvenné velünk a kapcsolatot, kíváncsi további kísérleteinkre? Keresse fel tanácsadóinkat! 

Elérhetőségek:

Natur Agro Hungária Kft.
Cím: 2164 Váchartyán, Fő út 133.
Telefon: 1/250-3415
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.naturah.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: