AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Integráció 2022-ben!

Nem új keletű dolog az integráció, sok sikeres, illetve kevésbé sikeres próbálkozás is alakítja a gazdálkodók hozzáállását a rendszerbe fonódáshoz. A szó jelentése: egy kisebb, addig különálló részt egy rendszerbe illeszt. Az integrációk kialakításának célja, az addig, a maguk harcát külön-külön megvívó gazdálkodók erőinek egyesítése. Ne tévesszük össze a kereskedőt az integrátorral vagy a szövetkezettel. Van különbség.

Ki az integrátor?

Aki abban érdekelt, hogy tagjai vagy partnerei fejlesszék saját technológiájukat, növeljék felkészültségüket, védjék a környezetet, és építsék saját infrastruktúrájukat, és hogy a partnereik felé közvetítse a piaci információkat, jobban lássa át a termékpiacot az EU-ban és azon kívül, mint a tagjai. Az árakat pedig a sokszereplős piaci verseny mutatja majd meg, ahogy ez lenni szokott.

Mire használjuk fel az integrációt, mint lehetőséget?

Zöldség, gyümölcs ágazatban kiemelten nagy ennek a jelentősége, mivel nem egy könnyen eladható gabonaféle termelésről van szó. Mivel zöldség termelésbe termeltetési szerződés és piaci információk híján bele sem érdemes gondolni, nem, hogy évet kezdeni, ezért érdemes utána nézni, hogy adott zöldség vagy gyümölcsféle termelése esetén, kik lehetnek a termeltető integrátor partnerek.

Hazánkban is egyre több feldolgozó üzem gondolja azt, hogy biztos termelői bázis nélkül a piaci stabilitásuk nem biztosított. Ilyen jó gabona árak mellett a zöldségtermelés értékesítési bizonytalansága magával hozza a feldolgozók piaci bizonytalanságát is, tehát mindkét fél elemi érdeke az egymás stabilitásának biztosítása.

Az alapanyagok esetleges külföldi behozatala, ami eddig nem mutatkozott sem kockázatosnak, sem drágának, ma már nehézkesebb, a szállítási bizonytalanságok miatt is. Felértékelődik a helyi termelés, helyi feldolgozás, kis szállítási távolságú beszerzés jelentősége.

Hova lehet integrálódni?

Szép példái vannak hazánkban is a jó integrációknak, itt mind a termelő, mind a fel-dolgozó számít egymásra, szerződést mernek és akarnak is kötni.

Integrációs szerződést lehet már kötni értékesítési biztonsággal a zöldségfélék mindegyikére, fűszernövényekre, gyümölcsfélékre.

Kinek érdemes integrációban gondolkodni?

Az árbiztonságot mindig a piac alakítja. Pontosan az árak betakarítás utáni kialakulása miatt, azoknak a gazdálkodóknak érdemes számba venni a termelési integrációt, akik szakmailag elhivatottak és felkészültek, technológiai és szerződéses fegyelmet tartani tudják.

A gazdaság változásával a piac is változik, változnak az elvárások is. A hazai önellátás szerepe pedig Önnel lehet nagyobb!

Várjuk azon gazdálkodók jelentkezését,

  • aki maga is jó minőségű élelmiszert állít elő,
  • maga is kis mennyiségben értékesít településén, de szeretné tételesen is beszállítani a megtermelt terméket.

Hernáczki Ibolya

Magyar Vidékért Kft.

Cím: 4400 Nyíregyháza, Kemecsei út 14.
Telefon: 42/430-313
E-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.';document.getElementById('cloak649864a7ad1c0075ca9b47abf12f404c').innerHTML += ''+addy_text649864a7ad1c0075ca9b47abf12f404c+'<\/a>'; ;
Honlap: www.videkert.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: