AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Nincs jövő tettek nélkül!

A klímaváltozás hatásait már nem kell bemutatni, mivel jó ideje érezzük a saját bőrünkön.

Globális szinten komoly erőfeszítéseket tesznek az államok, cégek annak érdekében, hogy hogyan lehetne csökkenteni a széndioxid kibocsátásunkat. Ennek felelősségét és hatását a hazai vállalatok is érzik. Egyre nagyobb fókuszt kap a környezet és klímavédelem, az öko-lábnyom kiszámolása, a karbonsemlegesítés.  Ezek a kifejezések már mindenki számára ismerősek, mivel folyamatosan találkozunk velük különböző reklámokban, a benzinkúton, a zöldségesnél, szinte mindenhol ahol járunk. Most mindenki zöld akar lenni. Ez egy nagyon jó kezdeményezés. A kérdés csupán annyi, hogy a hangzatos reklámok mögött milyen valódi cselekedetek állnak?  Mi a mi valódi egyéni és hazai felelősségvállalásunk? Mi az, amit mi tehetnénk?

Alapgondolat, amire mindenki elsőre gondol, az a faültetés. Ez egy nagyon szép elképzelés, csak egy pici dolgot felejtünk ki belőle. A fák akkor kötnek meg szén-dioxidot, ha aktív fejlődésben vannak. Tehát nem csak elültetnünk kell őket, hanem gondoskodni a fejlődésükről is.


Hatch-Slack ciklus

Egyesületünknek a legfőbb célja hazai területen valós eredményeket elérni, és felmutatni. Egyesületünk támogatja őshonos fajták telepítését, részt veszünk faültetési programokban. Mindezek ellenére úgy éreztük, hogy ez most nem elég. Feltettünk magunknak a kérdést, a kitűzött célunkat milyen módon tudnánk a leggyorsabban és leghatékonyabban elérni? Hogyan tudjuk azt könnyen másolhatóvá, követhetővé tenni? Így találtunk rá a Paulownia Cote-visa2, rendkívül gyors növekedésű és hatalmas levelekkel rendelkező fafajtára. A választásunknál fontos volt, hogy igazoltan nem invazív, így nem veszélyezteti az őshonos erdőinket, és a gyorsan kialakuló lombozat miatt nagy a CO2 megkötése.

Cotevisa2 úgynevezett C-4 metabolizmussal (anyagcserével) rendelkezik – hasonlóan mint pl. a  nálunk ismert kukorica. Ezeknél a széndioxid Hatch-Slack ciklus alapján kötődik, és évente egy „felnőtt“ fa kb. 86 kg-al gyarapodik!

1 ha nagyságú területen /600 fa/ mintegy 52 t/év súlygyarapodással lehet számolni.

Ez alapján a feltételezett felhasznált CO2 mennyiség: 91 tonna évente 1 ha ültetvényre. 

Az is erősítette döntésünk, hogy a Cotevisa2 nem válogatós a termőtalajokban.

Ennek köszönhetően meg tud valósulni, hogy kihasználatlan, gyenge területre is biztonságosan el tudjuk ültetni. Nagyon fontos hogy ezek az elültetett fák valóban kifejlődjenek és érdemi méretet érjenek el, mert ha csak elültetjük, de sorsára hagyjuk a fejlődése vagy megtörténik, vagy nem. Szén-dioxidot csak egy egészséges, aktív fejlődésben lévő fa köt meg. Meghatározó része munkánknak, hogy maga az ültetés csak az első lépés. Az általunk elültetett fák növekedését folyamatosan kontrolláljuk. Célunk az éves szinten 25.000 tonna széndioxid megkötésére alkalmas mennyiségű fa elültetése. Sokszor hallottuk már, hogy ha minden ember elültetne egy fát, az mit jelentene (éves szinten 1.5 millió tonna széndioxid megkötést jelent ezzel a fával), de azt is látjuk, hogy bár a szándék, még ha meg is van, erre nem mindenkinek főleg a városban élő emberek nincs lehetősége. Ehhez nyújtunk mi segítséget. Nézz körül weboldalunkon és részletesebb információt kapsz, hogyan tudsz te is aktívan tenni, hogy ez a cél közösen megvalósuljon.

Ami még lényeges volt a választásunknál, az az, hogy a Paulownia Cotevisa2 faanyagából tartós használati cikkek készülnek, így a megkötött szén-dioxidot tárolja, és évtizedekig nem kerül vissza a légtérbe.

Amennyiben számodra is fontos a klíma-védelem, és tennél érte, de nem tudod hogyan, keress minket!

Nincs jövő tettek nélkül…

Elérhetőség:

NE BÁNTSD AZ ERDŐT Egyesület 

Telefon: 70/378-0437
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.nebantsdazerdot.hu
Facebook:www.facebook.com/nebantsdazerdot
Instagram: www.instagram.com/nebantsdazerdot

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.