AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Új szakirányú képzés a Szegedi Tudományegyetemen a dinamikusan fejlődő kertészeti ágazat szakemberei számára

A kertészeti ágazatokban is egyre fontosabb a környezetünk megőrzését szolgáló, de korszerű technikák, technológiák bevezetése. Különösen gyorsan követi e tendenciát a korszerű növényházi termesztés.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, Hódmezővásárhelyen új szakirányú képzés indul fenntartható, precíziós kertész szakmérnök/szakember megnevezéssel.

 

Miért fenntartható és egyben precíziós?

A modern kertészeti termesztés minden olyan precíziós technikát, technológiát felhasznál, melynek segítségével egyrészt a leghatékonyabban állítja elő termékeit, másrészt ezt környezete számára fenntartható módon teszi.

A szak hiánypótló a mezőgazdasági szakirányú képzések sorában, ugyanis egyszerre fókuszál és oktatja a modern kertészeti növényházi termesztés alapjait és technológiai elemeit, valamint a kertészeti ökológiai termesztés speciális technológiáit is.

Az egyetem földrajzi és kapcsolati adottságait kihasználva a képzésben a hazai növényházi és ökológiai kertészet kiemelkedő képviselői oktatnak, illetve a kertészetek gyakorlati bemutató helyként funkcionálnak.

Kiknek ajánljuk az új képzést?

Az agrárképzési területen legalább alapképzésben mérnök szakképzettséggel rendelkezőknek, akik szeretnék a precíziós, digitális technológiát is magába foglaló növényházi termesztést megismerni, kiegészítve az ökológiai termesztés speciális technológiai ismereteivel.

Olyan természettudományi vagy műszaki alapképzettséggel rendelkezőknek is, akik tudásukat szeretnék kiegészíteni korszerű kertészeti ismeretekkel.

Hol kamatoztathatja ismereteit a fenntartható, precíziós kertész szakmérnök/ szakember?

Mindenekelőtt a kertészeti hajtatásban, mint növényház irányító, kultúravezető, szaktanácsadó. A kertészeti termesztéshez kapcsolódó logisztikai, kereskedelmi területek irányításában, a szakigazgatásban, szak-tanácsadásban. A speciális kertészeti ökológiai termesztés (pld. kóser) során.

A képzés 2022 februárjában indul, a mai kor körülményeit is szem előtt tartva online levelező képzési formában (blended learning). Az elméleti tananyagot online formában tanulhatják a résztvevők, kiegészítve gyakorlati személyes bemutatókkal a Dél-alföldi régió kertészeti szereplőinek potenciálját is bevonva. A precíziós kertészet dinamikusan fejlődő szakterület, ezért külföldi szakmai tanulmányutat is tervezünk az oktatási időszak alatt.

További részleteket a képzésről a szak honlapján találnak: www.mgk.u-szeged.hu/oktatas/szakiranyu-kepzesek/fenntarthato-precizios

A szak honlapján tájékozódhatnak jelentkezési feltételekről, határidőkről, a képzés részletes tematikájáról és letölthetik a jelentkezési lapot.

A cikk szerzője:

Ledóné dr. Darázsi Hajnalka
főiskolai docens,
SZTE Mezőgazdasági Kar,
Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet

Az elérhetőségek a Fenntartható precíziós kertészeti szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzési szakhoz:  

SZTE Mezőgazdasági Kar, Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet 

Telefonszám: 62/532-990
E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Bővebb információ: www.mgk.u-szeged.hu
Képzésről: www.mgk.u-szeged.hu/oktatas/szakiranyu-kepzesek/fenntarthato-precizios

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: