AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Új építésű parasztház Heraklith-tektalan homlokzatszigeteléssel

  • péntek, 26 november 2021 09:43

Aki parasztházban kíván élni, annak egy életformát is magáévá kell tennie. Új parasztház építése esetén célunk, hogy amennyire lehetséges, átmentsük azok alapelveit a mai kor igényeinek megfelelően, még ha azok olykor kompromisszumokkal járnak is.

Ha új parasztházat tervezünk és építünk, azok egyfajta szellemiséget is kell, hogy sugározzanak. Ugyanakkor természetesen meg kell felelniük az aktuális szabványoknak, előírásoknak, jogi feltételeknek. Mindezek ellenére az olyan általános értékeket, mint a természetes anyagok használata, a rendkívül előnyös tájolás, a déli oldal ideális mértékű árnyékolása, a tűzközpontú – családcentrikus – tér, a mértékletesség, a hagyományőrzés, vagy a kis fesztávú szerkezetek alkalmazása a mai házakba is átültethetjük. Ezt akár úgy is megtehetjük, hogy egy, a mai kor igényeinek teljességgel megfelelő házat építünk, amely ránézésre egy klasszikus régi parasztház jegyeit hordja magán.

A balatonudvardi új építésű parasztház, amelynek homlokzati kialakítását szeretnénk bemutatni, kiváló példa a fentiekre.

A homlokzat szigetelése a Knauf Insulation által gyártott Heraklith – Tektalan 150 mm vtg. termékkel történt, amelyre a fagyapot termékek esetében általánosan javasolt vas-tag vakolat került. A táblák falszerkezetre rögzítését dübelezéssel kell végezni, a Knauf Insulation által kiadott rögzítéstechnikai útmutató figyelembevételével.

A fagyapot táblák egyik eredeti alkalmazási területe vakolathordozó felület kialakítása volt, emiatt a hosszú élettartam és jó minőség érdekében már a kezdetektől fogva megbízható, ma is alkalmazott technológiákat dolgoztak ki a vakolásra (lásd Osztrák Vakolat Munkaközösség – ÖAP – MB 05 kiadványát).

Ezekre támaszkodva szilárd, kemény, repedésmentes felületeket lehet létrehozni fagyapot táblákon is.

A munkaigényes vakolási folyamat felgyorsítása érdekében új technológia kipróbálására is lehetőség nyílt a Renti javítóhabarcs alkalmazásával, amely szálerősítésű, gyári készítésű száraz keverék.  A gyártó a műszaki adatlapon kifejezetten ajánlja a terméket fagyapot táblák vakolására.

A Renti javítóhabarcs segítségével a régi vakolási technológiához képest kevesebb rétegből és sokkal gyorsabban készíthető el.  A keverékben lévő szálak gúzolás nélkül megakadályozzák az alapréteg repedezését, amelybe páncélhálót is beágyaznak. Az így készülő felületre már átlagos alap- és szín- vakolat kerülhet. A teljes vakolatrendszer vastagsága 2,5-3,0 cm.

A felületre lehetőség szerint szilikon szín-vakolat felhordását javasoljuk, a falszerkezet páraáteresztő képességének megőrzése, valamint az épület könnyű fenntarthatósága érdekében.

Elérhetőségek:

Knauf Insulation Kft.

Cím: 2058 Budaörs, Gyár u. 2.
Telefon: 23/889-844
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.www.knaufinsulation.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: