AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Kerítésrendszerek a Cont-Eco Kft-től!

Az 1991-ben alapított Cont-Eco Kft. az elmúlt évtizedben a vadkár-elhárítás, legeltetéstechnika és vadászkertek létesítése terén figyelemre méltó eredményeket ért el.

A Cont-Eco Kft. 2003 évtől Európa egyik legnagyobb, villanypásztorokat és kellék-anyagokat gyártó cége, a francia LACME kereskedelmi vezérképviseletét látja el, valamint 2005 évtől az angol TORNADO kerítéstermékek gyári raktára és képviselete.

Az erdészet és vadászat területén nyújtott szolgáltatásaik az alábbiak: 

 • Napelemes elektromos és mechanikus vadkár-elhárító kerítések létesítése (makk-vetés védelem, csemete védelem, erdősítés védelem, szántóföldi kultúrák védelme).
 • Legeltető kerítések létesítése (szarvasmar-ha, ló, juh, sertés, baromfi).
 • Vadrezervátumok és vadászkertek egyéb vadgazdálkodási objektumok létesítése (vaddisznó, dám, gím, stb.).
 • Vadföldek, vadlegelők vetőmag ellátási és telepítési szaktanács-adása.
 • Napelemes itatók létesítése vad- és haszon-állatok számára.
 • Vad- és háziállatok takarmányozási, gyep-telepítéséi szaktanács-adása.
 • Legeltetéstechnikai eszközök (villanypász-torok, szigetelők, vezetékek, oszlopok, stb.) szakkereskedelme.
 • Villanypásztor javítása garanciával.
 • Gyümölcsös kerítések és kordonrendszerek építése.
 • Ipartelepek, gyártelepek vagyonvédelmi kerítéseinek építése.

Hurkolt és csúszásmentes csomózással készült kerítésfonatok, huzaláru, kötőelemek szakkereskedése.

Napelemes elektromos vadkárelhárító kerítés

Állattenyésztési és erdészeti körökben ismeretes, hogy az elektromos áramütés sokkhatásán alapuló legeltetés és vadriasztás terén a ’70-es, ’80-as években rendkívül sokféle próbálkozás után a ’90-es évek elején látott napvilágot a megoldás.

Hazánkban a Cont-Eco Kft. által meghonosított 1,6 m magasságú 6+1 illetve 7+1 soros elektromos kerítést 1991 óta fejleszti folyamatosan a cég és napjainkra kialakult egy olyan komplett rendszer, amely nagy biztonsággal, rendkívül hatékonyan képes védeni az erdei ültetvényeket valamint a szántóföldi kultúrákat. A kerítésrendszer áramellátását napelem biztosítja ott, ahol nem áll rendelkezésre hálózati áram.

A napelem méretezését a védeni kívánt terület nagysága, valamint a kerítés típusa és hossza határozza meg.

Típuson belül értendő: a kerítés magassága, jellege és a huzalok elosztása.

A napelem egy speciális tartó alkalmazásával kerül felszerelésre megfelelő magasságban ágtiszta élő fán, illetve oszlopon.

Ugyanitt kap helyet egy biztonsági zárral ellátott acélszekrény csaknem a napelem tartóval megegyező magasságban, igény szerint áram alá helyezve.

Az acélszekrényben elhelyezett nagy tároló képességű speciális akkumulátor napelemről történő töltését, valamint a feszültségszabályozását, a Cont-Eco Kft. által kifejlesztett és gyártott Cell-3 készülék, valamint a LACME készülékei biztosítják.

A sarok-, törés- és végponti 9x9x300 cm-es vagy Ø12-15x300 cm-es oszlopok, melyekre cca. 200 méterenként van szükség, stabilan réseléses technológiával földbe süllyesztve tartják a szigetelőkön feszített 6, illetve 7 sor nagy szakítószilárdságú, horganyzott acélhuzalt, valamint az 1 sor elektromos optikai szalagot, amely 150 cm magasságban kerül beépítésre. A 7+1 soros kerítéstípust olyan területen ajánljuk, ahol jelentős az őzek által okozott kár. A szigetelőkkel szerelt oszlopok és távtartó lécek között 5x5x210 cm-es fölbe vert kis oszlopok tovább stabilizálják a kerítést. A soros huzalvezetést szolgáló kis oszlopok, távtartó lécek speciális impregnáló szerrel kezeltek, így a csapadék-víz lepereg róluk, nem vezetik az áramot.

A Cont-Eco Kft. vadkárelhárító elektromos kerítései országszerte több mint 2000 km hosszúságban kerültek megépítésre. 

Figyelem, Újdonság!

A Cont-Eco Kft.-nél az innováció nem áll meg, megrendelői visszajelzéseket figyelembe véve, tökéletesítették a kerítésszerkezetet.

Kapu kiképzések, sarok-, törés- és végponti kialakítás huzal minőség és kiosztás változatlan. A soros huzalvezetést ellátó 5x5x210 karók kaptak huzaloknak megfelelő számú UV stabil szigetelősort, a 3x5x160 fúrt lécek talajjal érintkező részét ISOCAP szigetelő papuccsal vannak ellátva, a pozitív polaritású huzalsorok rögzítése változatlan, ezektől elszigetelt környezetbe a fokozott áramütést elősegítő alkalmazott földelőszál(ak) kerültek.

A ki-be közlekedést rugós, szigetelt kapu-fogantyúkkal kialakított kapu(ko)n át biztosított.

A rendszer rendkívüli rugalmassága abból adódik, hogy a vízszintes huzalsorok egymástól függetlenül is mozoghatnak a kerítés távtartó és merevítő elemein alkalmazott rögzítésekben.

Funkcióját betöltött kerítések anyagai bontás után új kerítésekhez nagyrészt felhasználhatók: az elektronika 100%-ban, a szerkezet kb. 80%-ban.

A Cont-Eco Kft. által épített kerítések üzembiztosak, rugalmasak, tartósak, áttelepíthetők.

A megfelelő kerítésmagasság és a huzalok egymáshoz viszonyított távolságának helyes megválasztása függvényében alkalmazhatók vadkár-elhárító, vadvédelmi, háziállatőrző és legeltetéstechnikai funkciók hatékony betöltésére.

Legelő-kerítésrendszerek

Sarokoszlopokon rögzített három-négy horganyzott nagy szakítószilárdságú Ø2,5 mm TORNADO high tensile acélszálból készült, speciális drótfeszítő kerekekkel feszített rugalmas elektromos kerítés. Az állatfajnak megfelelő magasságokban elhelyezett optikai szalagokkal kiegészíthető, melyek szélessége 10, 20, ill. 40 mm lehet.

Kerítés magassága 1 m – 1,6 m-ig (juh, szar-vasmarha, ló).


A Cont-Eco Kft. legelő-kerítésrendszereit 1 – 1,6 m magassággal ajánlja állat fajtól függően (juh, szarvasmarha, ló)

Önálló rendszerek telepítésére, illetve a legelő adagolására is alkalmas a polipropilénből készült 75–140 cm magas vezetéktartó oszlopokra rögzített szalagokból, huzalokból, villanypásztor vezetékekből, épített elektromos kerítés.

A csúcsminőségű anyagokból házilag is gyorsan, olcsón hatékony rendszer építhető.

A kerítés áramellátása lehetőség szerint hálózatról vagy napelemes, akkumulátoros áramforrásról biztosítható.

A Cont-Eco Kft. eddig országszerte több mint 250 km hosszúságban épített legelőkerítéseket!

Vadföldek és szántóföldi kultúrák időszaki védelmére szolgáló RAPID kerítés

A szántóföldi kultúrák időszaki védelmét szolgáló könnyű szerkezetű elektromos kerítés 3x3x160-as akáckarókra rögzített szigetelőkön 3 (esetenként 4) sor villanypásztor zsinórral (igény szerint felső szálként alkalmazható, elektromosságot vezető optikai szalag 13 vagy 20 mm széles) kerül telepítésre. A sarok-, vég- és töréspontokon 5x5x210 akácoszlopok stabilizálják, illetve teszik szakaszonként feszíthetővé a konstrukciót.

Az elkerített területre történő bejárást rugós elektromos kapu teszi lehetővé, szigetelt fogantyúk segítségével. A kerítés magassága 110 cm, az alsó szál talajhoz viszonyított magassága 25–30 cm, a középső szál az alsó és a felső között egyenlő távolságra kap helyet. A leírt kerítés 4 vezeték + 1 optikai szalag kivitelben is rendelhető.

A kerítés áramellátása lehetőség szerint hálózatról vagy napelemes, akkumulátoros áramforrásról biztosítható.

A könnyű szerkezetű 3 soros kerítéseink országszerte több mint 1000 km hosszúságban kerültek megépítésre.

Mechanikus kerítésrendszerek 

 • vadkár-elhárító kerítések
 • vadaskertek
 • vadrezervátumok

A Cont-Eco Kft. 1995-től 25 vadaskertet épített az országban, több mint 300 km hosszúságban. Emellett szántóföldi kultúrákat, erdőfelújításokat védő vadkár-elhárító kerítéseket csaknem 100 km hosszúságban. A Cont-Eco Kft. által épített mechanikus kerítésekhez az angol TORNADO TITAN csúszásmentes csomózású vadhálókat ajánlják, a TITÁN Prémium 2,5 mm átmérőjű, a TITÁN Optimum 2,0 mm átmérőjű felületkezelt acélhuzalból készített rendkívül erős, nagy szakítószilárdságú drótfonat. A szerelésre kész akácoszlopok (teljes felületén kérgezett, 12-15 cm csúcsátmérőjű, vékonyabb felén 30 cm hosszban négy lapra hegyezett) hengeresek vagy félbefűrészeltek is lehetnek. A drótfonat földbe engedésére vagy visszahajtására van lehetőség, de nincs szükség, mivel napelemes vagy hálózati elektromos tápegység alkalmazásával, a funkcióból adódó oldalra 25–30 cm magasság-ban szerelt alsó, illetve igény szerint a kerítés fejdrótja feletti elektromos acél vezeték(ek)kel a vaddisznó alátúrása, illetve felül a vad átjutása biztonsággal kiküszöbölhető (megfelelően ellenőrzött és karbantartott rendszer esetén).

Az oszlopok gépi nyomással, illetve réseléses technológiával juttatnak a kívánt talajmélységbe.

Az oszlopok távolsága 5 m, a kerítés stabilizálása 200 méterenként speciális erősítéssel történik. A sarok- és töréspontok különlegesen erős támasztékolási technikával kerülnek kiképzésre, ami nagyon fontos a drótfonat mintegy 700-800 kg-os feszítettsége miatt.

A drótfonat oszlopra való rögzítése korróziómentes U szegekkel történik.

A vadkár-elhárító kerítés építési adatai: 

 • Oszlop magasság föld felett 200-220 cm
 • Oszlop mélység földben 80-100 cm
 • Drótfonat magassága 200-208 cm
 • Alsó elektromos védelem kívül 25–30 cm
 • Ajánlott fonat: TORNADO Titan Optimum TL17/200/15; TL18/208/15
 • TORNADO Titan Prémium T17/200/30; T18/208/30

A vaddisznós kert építési adatai: 

 • Oszlop magasság föld felett 140-175 cm
 • Oszlop mélység földben 80-100 cm
 • Drótfonat magassága 127-155 cm
 • Felső elektromos védelem 150-170 cm
 • Alsó elektromos védelem kívül és/vagy belül 25–30 cm
 • Ajánlott fonat: TORNADO Titan Prémium T10/127/15; T15/155/15

 A gímszarvaskert és a dám-vaddisznó vegyeskert építési adatai:

 • Oszlop magasság föld felett 220-250 cm
 • Oszlop mélység földben 80-100 cm
 • Drótfonat magassága 190-244 cm
 • Felső elektromos védelem 205-260 cm
 • Alsó elektromos védelem kívül és/vagy belül 25–30 cm
 • Ajánlott fonat: TORNADO Titan Prémium T17/190/15, T17/200/15; T18/208/15; T20/244/15

Elérhetőség:

CONT-ECO Kft.

Cím: 9700 Szombathely, Csaba u. 10/A.
Telefon: 94/325-672; 70/949-5969;
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.vadhalo.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: