AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

SZENZÁCIÓS SZEMTERMÉSŰ SZÁLKÁSOK

  • hétfő, 25 október 2021 10:43

A végeredmény tekintetében mindegy, hogy szálkás vagy tar-e egy búzafajta. Gyakorlatilag sem a termésösszetevőkre, sem a beltartalomra nincs semmilyen hatása a szálkásságnak. A végeredmény elérése érdekében azonban bizonyos vidékeken kénytelenek vagyunk a szálkás fajtákat használni, mert csak ezzel tudunk védekezni a jelentős vadkár ellen. Lássuk, hogy mit tud kínálni az AGROMAG azoknak, akik ilyen praktikus szempontok miatt nem tudnak a tar búzák igen népes csoportjából választani.

IS Laudis

A javító minőségre is képes búzafajták közül az egyik legnagyobb termőképességű.


Szépen telt IS Laudis kalászok

Igen jó termőképességű szálkás fajta. Közepesen vagy erősen bokrosodik, ezért a vetés-időre kevésbé érzékeny. Alacsony csíraszámmal vethető. Levélbetegségekkel szemben kitűnő ellenállóságot mutat, sárgarozsdára szinte tökéletes a rezisztenciája. Kalász-betegségekre is az átlagnál kevésbé fogékony. 2020-ban azon kevés fajtákhoz tartozott, amelyek ebben az évben is képesek voltak a javító minőségre: Telekgerendáson nagyüzemi körülmények között 15,2%-os fehérjetartalom mellett 32,8%.os sikértartalmat mértünk.


2020-ban kisparcellás kísérletben 4 hely átlagában az IS Laudis az alábbi eredményt 
érte el. A hasonló termésű búzák mellett jóval nagyobb minőségi paramétereket hozott.


Az IS Laudis minőségi- és betegségekkel szembeni ellenállósági mutatói

2019, Tiszaalpár: A 10 legnagyobb termésátlagú fajta közül a legjobb minőség!

 

Sütőipari minősége: A2–A1, alveográfos W értéke, és Zeleny-indexe szintén magas.
Esésszáma: 335–420, melyet elég stabilan megőriz.
Javasolt vetési norma: 390–440 csíra/m2 (EMT: 42–45 g).
Bio körülmények között is kitűnő potenciállal bír: Zselizen 6,7 t/ha, Tiszaigaron 6,0 t/ha, Tiszaszigeten 5,7 t/ha termésre volt képes.
  

Antille

Jó bokrosodási képességgel rendelkező, alacsony, jó szárszilárdságú szálkás búzafajta. Tetszetős kinézetű növény, az érett búzaszem színe borostyánsárga, keménysége közepes. Kiemelkedő ellenállóságot mutat a lisztharmat, a vörösrozsda és a szeptória ellen. Jól ellenáll a sárgarozsdának. A 2018-ban beállított kísérletek átlagában 6,21 t/ha termésszinttel zárta a szezont. Jánoshalmán 5 fajtatulajdonos 35 búzafajtáját felsoroltató bemutató sorban a 2. legnagyobb termést érte el 8,53 t/ha hozammal. 2019-ben Kiskunlacházán 8,46 t/ha-os termésátlaggal az AGROMAG Kft. portfóliójában lévő legnagyobb terméspotenciállal rendelkező fajtákat is túlszárnyalta. 2020-ban nagyüzemi körülmények között az átlagtermése 9,17 t/ha volt Gerendáson. Alveográfos értéke W: 160–220, P/L: 0,5–0,7. Hektoliter súlya 79–81 kg.

Javasolt vetési norma: 400-450 csíra/m2 (EMT: 40-42 g).


Kimagasló termésre képes intenzív búza az Antille

NS Obala

Korai érésű, 90–100 cm szármagasságú, ideális szárszilárdságú, jó ellenálló képességű és alkalmazkodóképességű szálkás búza. Megfelelő télállóságának és szárazságtűrésének köszönhetően jó a termésbiztonsága. Kitűnő a betegség-ellenálló képessége, különös tekintettel a lisztharmatra. Mind terméseredményben, mind beltartalmi értékek tekintetében nagyon jól reagál az intenzív körülmények között folytatott, kiegyensúlyozott tápanyagellátásra.


A korai érésű NS Obala viszontagságos körülmények között is kiemelkedő terméseredményre képes

NS 40S

Az egyik legnagyobb termőképességű szálkás búza talajtól és évjárattól függetlenül, több évben volt már 10 t/ha feletti eredménye is. Gombabetegségekkel szemben közepes ellenállóságot mutat. Sikértartalma és sikér-minősége általában közepes, de hosszú érési időszak esetén képes jobb minőségi paramétereket produkálni. 2020-ban Szentlászlón 100 ha átlagában 8,1 tonnát termett hektáronként 30%-os sikértartalommal.

NS 40S – Maximális termőképességet célozva

Antigua

Kiemelkedő terméspotenciállal és jó bokrosodó képességgel rendelkező korai szálkás búzafajta. Jó télállósággal rendelkezik, közepes magasságú, kiváló szárszilárdságú. Nagy, produktív kalászait kiemelkedő ezermag-tömegű búzaszemek töltik ki, magkeménysége közepes. 2019-ben az AGROMAG Kft. kisparcellás kísérletében nagyszerűen szerepelt, a kísérleti helyek átlagában 7,95 tonnás termésátlaggal a 3. helyen végzett. Jászboldogházán 7,63 tonnás termésátlaggal, a kísérleti átlagot 1,2 tonnával túlszárnyalva a legjobban szereplő fajta lett a jelenlegi portfólióból. Hektoliter súlya 79–81 kg.

Javasolt vetési norma: 400-450 csíra/m2 (EMT: 46–49 g). 

 


Antigua – A mindenben is kitűnő fajta!

 

 

 

Elérhetőség:

AGROMAG Kft.

Cím: 6722 Szeged Jósika utca 13.
Telefon: 62/426 096; 30/471-9874,
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.agromag.hu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.