AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

HOSSZÚ IDŐ UTÁN AZ ELSŐ „SZEREPLÉS”

Nagy izgalom előzte meg hosszú várakozás után az első szakmai összejövetelt a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületének életében. A 2021. évben megrendezett FARMER-EXPO forgatókönyve megegyezett a 2018 és 2019 években szervezett „menetrenddel”, ami a szakmai programokat illeti. Most is a tenyészállat bírálat „vitte el a prímet”, melyre sokan összegyűltek. Ebben az évben először élőben közvetítette az egyesület a szakmai programot a hivatalos közösségi médiacsatornáján, mely mindmáig visszanézhető.

ÚJRA „RANCH TÍPUSÚ” SHOW-BÍRÁLAT

Nagy örömmel üdvözölték a tenyésztők az idén megrendezett FARMER-EXPO kiállítást. Mindenki nagyon várta a hosszú ideig tartó „COVID-presszió” utáni szabad találkozást, az állandósult on-line felületen bonyolódó értekezések helyett az eredeti helyszínen megrendezett, hús-vér állatokkal bemutatott szakmai programot.

Sajnos azért a részvételen is érződött a „posztkovid kiállításkedv szindróma”, hiszen kevesebb kiállító és kevesebb látogató volt jelen a megszokottnál. Az alföldi régió tenyésztői többé-kevésbé tiszteletüket tették a rendezvényen. Nagy sikernek könyvelhető el a tenyészállat show-bírálat, mely az első napon éppen kedvezőnek nem mondható időjárás ellenére is sok nézőt csábított a tribünre. Összesen 20 állat bírálatát bonyolították az egyesület technikusai és ügyvezetője. A versenyen 5 tenyészet képviseltette magát, mely sokkal kevesebb, mint a megszokott jelenlét. A tenyészállatokat egyenként terelték ki a bokszokból a bemutató négyszögbe, ahol eredeti mozgásában lehetett megtekinteni a fiatal üszőket, vemhes üszőket, borjas teheneket, minősített tenyészbika növendékeket, valamint a felnőtt tenyészbikát. Ez az úgynevezett „ranch típusú showbírálat” lehetőséget ad arra, hogy a résztvevő tenyészetek ténylegesen az általuk legszebbnek vélt tenyészállatokat állít-hassák ki még akkor is, ha annak vezethetősége nem kivitelezhető. Ez a módszer igen népszerű a tenyésztők körében, éppen ezért a szakmai program „dunántúli fordulóján”, Kaposváron is hasonló rendszerben fogják a bírák értékelni az állatokat 2021. október 1-3-án. A következő megmérettetés azonban – amely Hódmezővásárhelyen lesz az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében – a klasszikus betanított, felvezetéses módszerrel történő verseny-bemutatás jegyében telik majd, ahogy azt már az idelátogatók megszokhatták, 2021. szeptember 23-25-én kerül megrendezésre, ahol francia bírókat várunk ismét.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az idei FARMER-EXPO-n bemutatott húshasznú tenyészállatok legeredményesebb tenyésztője a Marócsa-Agro Kft. volt, aki egy első, két harmadik helyezést is magáénak mondhat, emellett a kiállítási húsmarha nagydíjat is megnyerte csodálatos vemhes üszőjével. Mivel dr. Bittner Diána, a tenyésztő első kiállításán vett részt, így elmondása alapján „páratlan örömmel” szembesülhetett, amikor a bemutató végén az eredményhirdetéskor az ő neve hangzott el a legtöbbször. Mi, a szervezők őszintén reméljük, hogy az ilyen meghatározó, pozitív élmények egyre inkább arra sarkallják a tenyésztőket, hogy felkészítsenek és bemutassanak nívós tenyészállatokat ezeken a rendezvényeken, hiszen tenyészetük sikeressége és az egész fajta sikeressége az ilyen pozitív hangvételű bemutatókban rejlik. Mi más reklámozhatná jobban egy-egy fajta, egy-egy tenyészet sikerét, és vihetné el hírét a nagyvilágban, mint az a közösség – legyen szakmai, vagy akár csak érdeklődő – mely ezeken a kiállításokon részt vesz. Ez egy újabb lehetőség fajtáink sikerének „publikálásában” a nagyvilág felé.

A következő riportokat egyesületünk a 30. Jubileumi FARMER-EXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításon készítette:

Dr. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója Kelet-Magyarország meg-határozó kiállításának nevezte a FARMER-EXPO rendezvényt, mely a szövetség egyik kiemelt állattenyésztési kiállítása. Sajnálattal emlékezett vissza a tavalyi évre, amikor a COVID-19 vírus miatti járványhelyzet nem jelentett elég garanciát az állattenyésztőknek a részvételhez. A 2020. és 2021-es év sajnos nem a legfelhőtlenebb évei az állattenyésztés történelmének – fogalmazott az ügyvezető igazgató, majd utalt a tavaly év végi, illetve az idei év eleji takarmányár emelkedésre, egyéb inputanyagok költségének növekedésére, mely az állattenyésztési ágazatok jövedelmezőségét nagymértékben csökkenti. Ez igaz még a hosszú évek óta jól prosperáló húsmarha ágazatra is, de főként minden olyan szektorra, ahol nagy mennyiségű abraktakarmányt etetnek. A nehéz év ellenére azonban nagyon bíztatónak találta a FARMER-EXPO kiállításon felvonultatott tenyészállatokat, melyek közül a húsmarha, köztük kiemelkedően a limousin fajta viszonylag nagy létszámmal vett részt a show-bírálaton.

Csomai Géza, a Limousin és Blonde d’Aqui-taine Tenyésztők Egyesületének elnöke örömét fejezte ki, hogy a XXX. jubileumi FARMER-EXPO rendezvényre hosszú, járványhelyzet miatti szünet után sok tenyésztő hozott állatot attól függetlenül, hogy egy általános bizonytalanság lengett a szervezés körül folyamatosan, melyet mindenki tudta, hogy a vírus terjedésének változása bármikor átírhat. Ennek ellenére gyönyörűen felkészített tenyészállatokat mutattak be a főként környékbeli tenyésztők, izgalmas és információ dús show-bírálatot bonyolítottak le az egyesület munkatársai, sőt a már megszokott általános jó hangulat ellensúlyozta a borongós időjárást a versenynapon. A jól megszerkesztett ranch-ring az árnyékolókkal ellátott bokszokkal a célnak leginkább megfelelő, és esztétikus megjelenést kölcsönzött az állatoknak, külön öröm, hogy a 30 húsmarha bokszból a limousin 16, a blonde d’Aquitaine pedig 1 bokszot töltött meg, azaz a teljes húsmarha szekció több mint felét egyesületünk adta. Többek között ez a jelenlét is a tenyésztők elhivatottságát és tettrekészségét bizonyítja, még ebben, a kiállításoknak nem túl kedvező időszakban is.

Dr. Bittner Diána, a Marócsa-Agro Kft. színeiben állított ki tenyészállatokat. „Első bálozóként érkezve a show-bírálatra” a leg-eredményesebb tenyésztőként távozhatott számos díjjal és a Limousin Fajta Nagydíjával is, mely eredményre egyáltalán nem számított – mondta el az állatorvos asszony. Bár már sok alkalommal voltak jelen a FARMER-EXPO kiállításon nézőként, sokáig fontolgatták az idei megmérettetésen való részvételt saját tenyésztésű állataikkal. Nagyon nehéz volt az alanyok kiválasztása a versenyre, főleg olyan szempontok alapján történt a válogatás, amelyek az előző évek versenyeinek bírói értékelései során elhangzottak – vélekedett a doktornő – azonban így is nagyon nehéz a megfelelő állatot kiválasztani, mert minden állatnak van egyaránt előnyös és hátrányos tulajdonsága. Természetesen a jó helyezéshez minél több kívánatos forma és minél kevesebb gyengeség, hiba szükséges, tehát egyfelől az arány fontos, ugyanakkor szerencse kérdése is, hiszen nem tudni előre, a többi tenyésztő milyen állatot fog hozni a versenyre. Ezért ez a megmérettetés mindig egy nagy izgalom, viszont kiváló lehetőség arra, hogy egy-egy tenyészet bemutatkozzon és megmutassa legszebb tenyészállatait a nagyközönségek, illetve a szakmának.

Dr. Gyulay Gyula, az Embriobos Kft. tulajdonosa és vezetője az egyetlen kiállított blonde d’Aquitaine tenyészállat gazdája cégnevéhez híven embriótranszfer programból született tenyészbikákat hozott a kiállításra. Ők érkeztek a legmesszebbről a rendezvényre, mégis úgy véli, érdemes ilyen messzire tenyészállatot hozni és bemutatni, hogy a kiváló minőségű embriódonor anyáktól, valamint a még kiválóbb kvalitású tenyészbikák szaporítóanyagából mesterséges úton milyen csúcsteljesítményű utódok „állíthatók elő” – nyilatkozta. Ezen a kiállításon a fiatal, minősített blonde d’Aquitaine tenyészbika mellett egy ugyanilyen típusú limousint is kiállított, mellyel második helyezést ért el az összetett versenyben. 

Dr. Gyulay Gyula nagyon fontosnak tartja azt is, hogy olyan régiós kiállításra is érdemes elvinni egy-egy tenyészállatot, mely nem a gazdálkodás saját régiójában kerül megrendezésre, hiszen itt Kelet-Magyarországon például egészen más környezetben, egészen más éghajlati viszonyok között tartják az állatokat, mint nyugaton, így az „ebből a régióból” kiállított egyedeket mindig nagyon érdekes dolog összehasonlítani a Közép-, vagy Nyugat-magyarországi területekről ide-szállított állatokkal.

Molnár Miklós, az egyesület alföldi technikusa első alkalommal bírált nagyközönség előtt versenyen, ami jóval nehezebb feladat volt, mint a teljesítményvizsgálat során végzett minősítés – nyilatkozta. Mivel a teljesítményvizsgálatok esetében az állatok jóval szélesebb skálán mozognak a minőség tekintetében (vagyis vannak sokkal jobb és kevésbé jó minőségű állatok – például egy tenyészbika bírálat során), ide azonban a legszebb állataikat hozzák a tenyésztők – így jóval nehezebb a döntés, hiszen csupa-csupa nagyon szép küllemű, formájú állatok közül kell a legszebbet kiválasztani és díjazni. Itt már nagyon apró tulajdonságbeli eltérések és elemek számítanak, illetve járulnak hozzá ahhoz, hogy az állat első, második vagy éppen harmadik legyen. Amikor az ember egy-egy kiállításon tényleg gyönyörűen felkészített, szép megjelenésű, kívánatos mozgású hím és nőivarú állatokat lát, ez a „sorrendfelállítás” valóban nehéz feladat.

Demény Márton János, az egyesület Nyugat-magyarországi technikusa hasonlóképpen vélekedett nyilatkozatában összehasonlítva a show-bírálat elemeit és a mérési-minősítési procedúrákat, azt azonban kiemelte, hogy a verseny során jó megoldás a „pont rendszerű lineáris küllemi bírálat”, vagyis az, hogy minden küllemi tulajdonságot, amit a teljesítményvizsgálat során értékel a technikus az egyes farmokon, azt itt a versenyen is pontozta külön-külön mindegyik küllemi bíró. Vagyis bármennyire nehéz választani a szép tenyészállatok közül, a sorrend azok alapján a pontok alapján alakul ki, amelyet az egyes tenyészállatok a ringben mutatott külleme, mozgása alapján rögzítenek a bírók külön-külön. Szerencsére a pontok között csak kisebb különbségek adódtak, a sorrend azonban minden bírónál ugyanúgy alakult, így a pontok összesítésénél nem volt különösebb „értekezni való”. Mivel a verseny szubjektivitása a bírók külön-külön értékelt egybehangzó véleménye alapján minimálisra csökkenthető, itt most abszolút elmondható, hogy a versenyen a „lehető leginkább szakmai vélemény” született.

A bírálatról és a versenyről élő közvetítés is készült az egyesület hivatalos facebook oldalán és a „hazát járva munkaügyben” riportoldalon, valamint a díjátadó és valamennyi fajtabemutató is megtekinthető a közösségi média ezen oldalain. Emellett egy közel negyedórás riportfilm foglalja össze az eseményeket, mely közvetlenül az egyesület honlapján (www.limousin.hu) tekinthető meg. Hallhatjuk a tenyésztőket és a technikusokat is nyilatkozni, valamint dr. Szücs Márton, ügyvezető igazgató programértékelése is megtekinthető. Az összefoglaló műsor zárásaként pedig Csomai Géza, az egyesület elnöke mond köszönetet mindazon tenyésztőknek, akik fáradságot nem kímélve elhozták állataikat a debreceni kiállításra, ezzel népszerűsítve a limousin és blonde d’Aquitaine fajtákat, valamint reprezentálva, hogy a „minőségi tenyésztés folyamata” milyen végeredménnyel képes zárulni, ha a szaktudás és a szerencse „együtt egyengeti a tenyésztők útjait…”.

 

Limousin tenyészbikák a fajtabemutatón (Embriobos Kft., JMK Kft.)

A limousin és blonde dAquitaine fajtabemutató alatt megtelt a központi tribün

Fiatal tenyészbika 1. helyezést ért el az Embriobos Kft.

Fiatal tenyészbika 2. helyezést ért el az Embriobos Kft.

Limousin nőivarú tenyészállatok versenyén 2. helyezést ért el a Halasközi Agrár Kft.

Dr. Bittner Diana a Marocsa-Agro Kft. nevében átveszi a Szarvasmarha-tenyésztési nagydíjat

Csomai Géza az egyesület elnöke különdíjat ad át az Embriobos Kft. részére 

 

A hazát járva munkaügyben oldalon megtekinthető a 2021. évi FARMER-EXPO limousin tenyészállat showbírálata

 

Dr. Szücs Márton

Elérhetőség:

Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Cím: 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
Telefon: 1/412-5098
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.limousin.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: