AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Tejtermelő tehenek automatikus testkondíció pontozása DeLaval BCS kamerával

  • szerda, 22 szeptember 2021 17:13

A tejtermelő telepeken jól ismert, hogy a testkondíció pontozás nagyon hasznos eszköz a telepirányítás kezében. Az állatorvosok és takarmányozási szakemberek által is rendkívül fontosnak tartott testkondíció méréssel kapcsolatban számos kutatás és tanulmány készült világszerte, melyek bizonyítják, hogy a testzsír-tartalom ellenőrzése és kezelése kritikus fontosságú a jó termékenység, a magas tejhozam és az állategészség néha ellentétes céljainak eléréséhez.

A nagy gyakorlatot igénylő és időigényes – éppen ezért egy laktációs ciklus alatt csak néhány alkalommal elvégzett – emberi szemre-vételezés helyett a DeLaval BCS testkondíció pontozó kamera naponta pontos értékelést ad az állatok állapotáról, amely a gazdaság számítógépén közvetlenül megtekinthető. A DeLaval BCS testkondíció pontozó rendszer két fő komponensből áll: a kamerából, amely 3D-s képet készít minden egyes tehénről, és a speciális szoftverből, amely a DelPro Farm Manager telepirányítási programhoz kapcsolódik.

A DeLaval BCS kamera, amely felszerelhető a VMS fejőrobotokra vagy a fejőházban levő válogatókapukra, automatikusan elküldi a tehenek testkondíció pontszámát – minden alkalommal, amikor áthaladnak a fejőroboton vagy a válogatókapun – a DeLaval DelPro Farm Manager programba és könnyen értelmezhető grafikus formátumban ábrázolja a laktációs ciklushoz viszonyítva. A felhasználók a számítógépen láthatják és nyomon követhetik, hogy mely tehenek vannak a görbe felett vagy alatt.

Hogyan jelenik meg a testkondíció pontozás állományszinten a DelPro-ban? Minden pont egy-egy tehenet jelöl és összehasonlítható az ideális testkondíció tartományt kijelölő görbékkel. 

Más grafikonon az egyes állatok testkondíció értékeinek változása is nyomon követhető. A megbízható, napi testkondíció adatok ismerete a takarmányozás hatékonyságának javulásában jelentkezik leginkább. A túlkondícionált, elhízott tehenek tömegtakarmány és abrak adagjainak csökkentése valamint az alulkondícionált, sovány tehenek esetében a takarmány növelése azt jelenti, hogy az állomány minden tagja a laktáció megfelelő szakaszában a megfelelő takarmánytartalmat kaphatja. Ezáltal jelentős költség takarítható meg, ha sok az elhízott tehén az állományban, és minden bizonnyal jobb megtérülést biztosít a takarmányköltségek egy liter tejzsírra/tejfehérjére korrigált tej vonatkozásában. További előnye, hogy segíthet a termékenységi folyamatok javításában. Azoknál a teheneknél, amelyeknél a laktáció alatt egészséges testkondíció értékek (BCS) láthatók, a laktációs periódusok között kevesebb nap telhet el. Emellett általában kevesebb termékenyítésre is van szükségük ahhoz, hogy vemhesek legyenek. Ha a tehenek a BCS-görbe tartományán belül maradnak, semmilyen intézkedésre nincs szükség. A testkondíció görbe alatt látható teheneknél nagyobb a kockázata a gyenge termékenységnek és az alacsony tejhozamnak. A görbe feletti értékeket mutató állatoknál pedig nagyobb a ketózis és más mellékhatás-problémák kockázata.

A teljes laktáció alatt elért jó testkondíció pontszám az állat jó egészségi állapotát is mutatja. A jó testkondíciót tükröző BCS érték segíthet az egészségügyi problémák, például a sántaság csökkentésében is. Egyes tanulmányok szerint a testkondíció érték csökkenése és növekedése befolyásolhatja a sántaság kockázatát és a sántaságból való felépülés esélyét. A BCS rendszeres ellenőrzése és karbantartása a gazdaságokban kulcsfontosságú eszköz lehet a sántaság csökkentésében.

Hogyan használjuk a BCS-kamerából származó testkondíció pontokat? Rendszeres munkarutint célszerű kialakítani a laktációs időszak bizonyos pontjain: a frissen ellett tehenek esetében például többek között a negatív energiaegyensúlyra, a ketózis profilaxisra és kezelésére és a jó testkondícióban történő első termékenyítésre kell összpontosítanunk. A BCS adatok felhasználhatók a késői laktáció nyomon követésére és a megfelelő szárazra állítási stratégia meghatározására is, hogy az állat a következő laktációjára a megfelelő testkondícióba kerüljön. A BCS-adatok kombinálhatók a tehenek olyan egyéb, a DelPro telepirányítási programban látható adataival, mint például a tejtermelés, aktivitási adatok, az állatok súlya és a takarmányozási adatok.

Bár az automatikus testkondíció értékelés potenciális előnyei minden gazdaságban azonosak, a különböző – fejőrobotot és hagyományos fejőházat működtető – gazdaságok eltérő módon használhatják fel az adatokat, mivel ez nagyban függ a tejtermelő telep irányításától. A BCS kamerát használók általános tapasztalata az, hogy gyorsan észreveszik, ha egy tehén nem az optimális kondíció-tartományban van, és így időben tudnak változtatni a takarmányozáson, amit korábban, a BCS kamera nélkül nem tudtak ilyen hatékonyan megtenni.

Ahhoz, hogy az állatok egész életük során a lehető legjobb kondícióban legyenek és minél hosszabb ideig képesek legyenek a magas szintű tejtermelésre, nagyon fontos, hogy a nem megfelelő testkondícióra visszavezethető számos egészségi probléma előfordulását csökkentsük.

A DeLaval BSC testkondíció pontozó rendszer hatékony segítséget nyújt a tejtermelőknek abban, hogy állataik alacsonyabb költséggel termeljenek. A DeLaval BCS kamerája által végzett következetes és pontos, automatikus testkondíció pontozás segítheti a termelőket abban, hogy az egészséges tehenek révén növeljék az állatok élettartamát és az állomány termelését, legyen szó bármilyen fejési technológiáról és bármilyen méretű állományról.

 

Bővebb információért, kérjük, keresse fel weboldalunkat vagy forduljon értékesítő kollégáinkhoz!

Mezei Mihály      30/990-2132     Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Székely Zsolt       30/990-2135     Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tóth Roland        30/847-0022     Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Elérhetőségek:


DeLaval Kft.

Cím: 2040 Budaörs, Templom tér 4.
Telefonszám: 23/501-820
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.delaval.hu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.