AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Mindig I. osztályú tárolt gabona!

  • szerda, 22 szeptember 2021 16:44

A mikotoxinok másodlagos – Vomitoxin vagy Deoxynivalenol (DON) – metabolitok, amelyeket egyes fonalas gombák termelnek, amelyek képesek toxicitást okozni az állatfajokban és az emberekben is. Magas toxikológiai hatásuk miatt a mikotoxinok jelentős figyelmet kaptak, ami a szigorú jogszabályok meghatározásához vezetett, főleg a gabonák minőségi osztályozásában, mely bevezetett küszöböknek és korlátoknak a beiktatása már érvényes a világ számos területén.

A mikotoxinok nemcsak a gazdaság nyereségét csökkentik – miután a termés minőségének csökkenésével az állati termelékenység is csökken, párhuzamban az egészség veszélyeztetésével –. E cikkben most a mikotoxin szennyezésekre, és azok állatok és emberek egészségére vonatkozó hatásaira kívánunk rámutatni, elsődlegesen ismertetve a betakarítás utáni megelőzési- védekezési rendszereket, valamint az ezek ellenőrzésére alkalmazott kémiai és fizikai módszereket, amelyek lehetővé teszik az I. osztályú gabona minőségi szintjének el-érését és megtartását!

A takarmányadalékokkal folytatott toxin-kivonásos alkalmazások között ismertek a vegyi- kémiai kezelés a toxin fizikai- adszorpció vagy enzimes biológiai bontására, ezek a jelenlegi vegyi anyagokkal alkalmazott módszerek, amelyek során vegyi maradvány nélküli teljes toxinmentesítés nem érhető el.

Jó alternatív megoldást jelent azonban a mikotoxinok (aszpargillusz, fuzárium gombák) elleni harcban az ózon gáz alkalmazása, amely a magas oxidáló hatásával a tárolt gabonán átáramolva metabolitok hátrahagyása nélkül oxigén molekulára bomlik. A Mobilsept ózon gáz generátorok célirányú gyártása és alkalmazása nem csak a takarmányok, vetőmagok toxinmentesítésénél, hanem különféle élelmiszeripari kórokozó mentesítéseknél, szennyvizek- vízkezelésénél, és veszélyes hulladékok kezelésénél is bevált. Szintén sikeresen alkalmazzák a szüret utáni betegségek, a mérgező gombák életképességének csökkentésére és a mikotoxin felhalmozódásának gátlására az élelmiszerekben / takarmányokban egyaránt.

A mintegy 400 mikotoxinként azonosított vegyület közül 30 került veszélyes besorolásba, egyaránt fenyegetve az emberi és állati egészséget. A lefolytatott mérések és a sok éves gyakorlat bizonyítja viszont azt, hogy ezeket a toxinokat a gáz halmazállapotú O3 anyag képes lebontani, így számos élelmiszerben / takarmányban, ahol az aflatoxinok kimutathatók, ott napjainkban már sikeresen, hatásos eljárásként használják az ózont.

Fontosak a tárolási szempontok!

A betárolt gabona nedvesség tartalmának és hőmérsékletének csökkentése, továbbá a szellőztetéssel vagy klímahűtő alkalmazásával a hűtési folyamat minél gyorsabb elindítása és folyamatban tartása. Mindkettő használatánál a Mobilsept Grain System által fejlesztett O3 gáz kerül a ventilációs légáramba, amely a tárolt gabonán áthaladva fejti ki a kórokozó mentesítési képességét. Fontos műszakilag a megfelelő ventilátor alkalmazása, ahol az alkalmazott légsebesség nem lehet nagyobb, mint 0,02 – 0,03 m/s, miután a statikus ellennyomás legyőzéséhez a ventilátorok túlzottan nagy teljesítményére lenne szükség. A kezeléseknél a betáplált O3 koncentráció 80-110 PPM körül az ideális! Az alacsony O3 gáz koncentráció – 60 PPM alatt – lényegesen csökkent hatásfokú, ebben az esetben a kórokozók kivonását csak mint-egy 60%-os hatékonysággal hajthatjuk végre.

Az ózon generátorok hatásos és hosszú élettartamú üzemeléséhez szabadlevegős használat nem javasolt, a magas O3 cella belső oxidációt, gyors elhasználódást, és meglehetősen instabil O3 PPM koncentrációt eredményez.

A megbízható eredményt a beépített, kisebb méretű nanotechnológiás levegőpárátlanítók szolgáltatják kiváló hatásfokkal. Optimalizálja a levegő páratartamát a kívánt 8-10%-ra, amellyel az O3 gáz előállítása stabil koncentrációjú ezáltal gazdaságosabb lesz. Említésre méltó, hogy egy adott O3 cella a legmagasabb teljesítményt O2 gázba juttatva állítja elő (pl. víztisztítás) azonban ennek beszerzése és üzemeltetése meglehetősen költséges és a mezőgazdasági szektorban nem szükséges.

Hazánkban is már több gazdaság sikeresen alkalmazza a Mobilsept Grain System technológiát melynek beüzemelési költsége általában már az első betárolásnál megtérül!

További információk:

 Mobil Technology Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Telefon: 23/445-060; 30/945-4277;
E-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
Honlap: www.mobilsept.hu

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: