AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

HOSSZÚ ÉS RÖGÖS ÚT AZ INNOVÁCIÓTÓL A GYAKORLATI ALKALMAZÁSIG

  • vasárnap, 22 augusztus 2021 16:23

A NUTRIMAN projekt (H2020 szerződés-szám 818470) az EU mezőgazdasági tápanyagok agráripari újrahasznosításának egyedi és specifikus tematikus hálózata, amely a 2019/1009/EK rendelet uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó szabályok bevezetéséhez kapcsolódik 2022. július 16-án életbelépő hatállyal! A projekt FARMER PLATFORM hálózatához kizárólag csak olyan innovatív K+F+I megoldások eredményei kapcsolód-hatnak, amelyek piacképesek és készen állnak a gyakorlati alkalmazásokra.

A NUTRIMAN projekt 2021. szeptember 30-án befejeződik, de bővített fenntartása és szervezése 2031-ig folytatódik.

Az elmúlt három év során gyakorlatilag az EU 27 Tagországaiban fellelhető több mint ezer mezőgazdasági tápanyag újrahasznosítási és bioszén kutatási projektet azonosítottunk és értékeltünk, keresve a piacképes fejlesztési eredményeket. Mind-ezen projektek EU Bizottság által finanszírozott összesített kutatási költsége több milliárd euró összeget tett ki az elmúlt évek során, viszont ezen nagyszámú kutatási projektek eredményeiből eddig csak 82 technológia és termék áll készen a gyakorlati és piacképes alkalmazásokra, míg a kutatási projektek többsége nem éri el a magasabb fejlettségi és alkalmazhatósági szintet.

Ezen NUTRIMAN tapasztalat arra enged következtetni, hogy az EU kutatási programok, legalábbis ebben a mezőgazdasági szektorban, főképpen alapkutatás orientáltak, míg a magasabb fejlettségi szintű és piacképes technológia és termék K+F+I projektek hiányoznak. Ennek megfelelően sok innovációs eredmény nem kompatibilis a gyakorlattal, illetve a piaci igényekkel és a gazdasági valósággal, vagyis az innováció és a gyakorlat közötti szakadék jelentős az EU27-ben. Ezen NUTRIMAN tapasztalat teljesen egybecseng az EU Bizottság saját felmérésével és teljes körű hatás vizsgálati eredményeivel, mely a „Key findings from the Horizon 2020 interim evaluation” (ISBN 978-92-79-69107-2, doi: 10.2777/46837 DG for Research and Innovation) publikációban is közölt. Ennek alapján az EU Bizottsági szakértők néhány fontos megállapításait összefoglalva, a teljesség igénye nélkül az alábbiak:

  • Az EU H2020 keretprogramja 77 milliárd eurót költött el kutatásra és innovációra 7 év alatt, ami összességében még mindig csak 10%-a az összes EU Tagország kutatási és innovációs költségeinek.
  • Széles körben sok program került ki-alakításra ambiciózus célokkal.
  • 33.000 pályázati javaslat/év került beadásra. 
  • Az EU Bizottsági szakértőinek következtetése, hogy többet kellene tenni, mivel:
  1. „Megmaradt az innovációs szakadék”.
  2. „Az EU elmarad az áttörő, piacteremtő innováció terén”.
  3. „Többet lehetne tenni az innovatív megoldások és a felhasználó vezérelt innováció iránti kereslet támogatása érdekében”.

Ezen EU jelentés arra enged következtetni, hogy a kutatásra költött EU Bizottsági költségek ugyan gigantikusak, de a magas költségekhez képest az elért eredmények és az innovációk gazdaságfejlesztésre mért valós hatásai aránytalanul szerények.

A NUTRIMAN EU eredmények összefoglalójára a 2021. szeptember 16-án történő zárókonferencián kerül sor:

KONFERENCIA MEGHÍVÓK!

2021. szeptember 16.

„NUTRIMAN Nitrogén és Foszfor újrahasznosítási tematikus európai hálózat”konferencia, amely az eddigi nemzetközi eredményeket foglalja össze.

2021. szeptember 17.

BIOSZÉN mezőgazdasági alkalmazások
a V4 országokban
konferencia.

Digitális konferenciák MS TEAMS-en:

Klikk ide:

Regisztrációs jelentkezési űrlap:
https://nutriman.net/conference

 

 

 


Ingyenes hozzáférés az új biotrágya-technológiákkal és termékekkel kapcsolatos információkhoz:

https://cordis.europa.eu/article/id/422254-free-easy-access-to-information-on-novel-biofertiliser-technologies-and-products/hu

Egy NUTRIMAN könyv is kiadásra kerül szeptemberben, melyben 25 megoldás nyolc nyelvű fordításai találhatók, így magyar nyelven is.

Hogyan tovább?

2021. október 1-étől a NUTRIMAN projekt magyar koordinációja átveszi ezen EU program teljes fenntartását és 2031-ig mint szakmai és nemzetközi pénzügyi befektetői platform tovább fejleszti, nemcsak az eddigi EU27 tagországok, hanem az EU-n kívüli agrár-ipari és befektető partnerek közreműködésével is. Az új NUTRIMAN platform 2022 elején jelenik meg.

A BioFoszfát termékoldalán https://nutriman.net//farmer-platform/product/id_192 több magyar nyelvű információ is található.

Ezúton kérjük Kedves Olvasóinkat, hogy a magyar fejlesztésű BioFoszfát termékoldalán a rövid 1 perces magyar nyelvű felmérést szíveskedjenek kitölteni ezzel is támogatva ezen nemzeti innovációs projekt EU piaci aktualitását. Köszönjük!  

(a nyelv kiválasztásánál HU alatt elérhető)

 

Klikk ide:
https://nutriman.net/farmer-platform/product/id_192#mini-survey

 

 

 

NUTRIMAN kapcsolat:

https://nutriman.net/contact

NUTRIMAN közösség:
https://nutriman.net/farmer-platform

Elérhetőségek:

3R-BioPhosphate Kft.

Someus Edward
ügyvezető igazgató

Telefon: 20/201 75 57
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Skype: edwardsomeus
Honlap: www.nutriman.net
www.biophosphate.net
YOUTUBE videók:

https://youtu.be/ZtL9tit6Ak4
https://youtu.be/LIwzC7A0nQ8

A magyar nyelvű hírlevélre való feliratkozás: www.nutriman.net/subscribe
Olvasóinkat folyamatosan havonta informáljuk a NUTRIMAN legfrissebb európai híreiről!

Ez a projekt az Európai Unió »Horizont 2020« kutatási és innovációs programja keretében finanszírozásban részesült, a támogatási megállapodás száma: 818470

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: