AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Sátorfűtés fűtőfólia segítségével hogy kerül a fóliasátorba infrafűtés?

Infrafűtés hasznosítása a növénytermesztésben!

Az infrafűtést számos területen használják napjainkban, de eddig leginkább a házak, lakások fűtési megoldásánál került szóba.

Riportunkban Tóth Tamás Mihályt a Toma Family Mobil Kft. ügyvezető igazgatóját kértük mutassa be a fűtőfóliák mezőgazdasági felhasználását!

Milyen célból előnyös kertészeti növénytermesztésben a sátorfűtés?

A korai fagyos időszakban megvédjük a palántákat a fagyástól, csökkentve az anyagi veszteséget, illetve, hogy a termelő minél gyorsabban tudja a termést piacra vinni, ezzel extra nyereséget realizálni.  

Ez mind teljesen érthető, hisz nem kis veszélyt rejt magában a fóliasátras termesztés, de milyen fűtési lehetőségek között szükséges mérlegelnünk?

Sátorfűtés esetén ismernünk kell, mi a fűtés pontos célja, mire szeretnénk használni. Már a tervezési fázisban tisztázni kell ezeket, nem mindegy milyen beruházási költséggel kell számolni, vagy milyen fűtési költség várható.

A fűtési szintek a következők: 

  • Vészfűtés
  • Mérsékelt fűtés
  • Fiziológilag optimális fűtés

Vészfűtés: A fűtésrendszerrel szemben támasztott összes elvárás, hogy a növényzet ne pusztuljon el, ne keletkezzen kár. Ezek a követelmények növényenként eltérők lehetnek, tervezéskor figyelni kell erre is.

Fűtés beruházási költségben ez a legkedvezőbb, hátránya, hogy a növényzet rosszabb időszakban nehezen fejlődik, meg kell várni az időjárás javulását. A növények eladása csúszhat, így veszteség keletkezhet az értékesítésnél.

Mérsékelt fűtési szint: A sátorfűtés hőmérsékletét úgy állítjuk be, hogy az alacsonyabb hőmérséklet a növények fejlődésében ne okozzon kárt. A piacra jutás ideje itt még mindig nem ideális, így a várható nyereség is alacsonyabb.

Fiziológilag optimális fűtési szint: Ez a legoptimálisabb a fóliasátrak fűtésénél, mivel a növények fejlődéséhez szükséges legoptimálisabb hőmérséklet tartható. Pontosan meg lehet tervezni a piacra jutás idejét, és kimagasló bevételre szert tenni a gyors és biztos növekedéssel.

Hogyan tudnak Önök segíteni?

Infrafűtéses rendszer kialakításával!

Az infravörös sugárzás egy melegítő fény, a látható vörösnél sötétebb, nagyobb hullámhosszú fényenergia, amely hőt sugároz. Nevét onnan kapta, hogy az elektromágneses hullámok sorában ez a hullámtartomány a látható fény „alatt” kezdődik. A látható fény legnagyobb hullámhosszal rendelkező tartománya a vörös. E sorban a „vörös alatt” következő hullámokat nevezték el infravörös sugaraknak.

Az infravörös sugárzás tehát az emberi szem számára láthatatlan, de a bőrünk melegként érzékeli. Tulajdonképpen nem más, mint a napsugárzás meleget adó tartománya. Ezt az érzetet már mindannyian megtapasztalhattuk télen. Képzeljük el az érzést, amikor nagy hidegbe kilépünk, és a Nap sugarai melegítenek minket. Ezért van, hogy a síelő a mínusz fokok ellenére is egy pólóban tud síelni napsütéses időben.

Vagy gondoljunk arra, hogy hideg, de napsütéses időben egy autóban ülve szinte éget a nap melege. Ekkor érvényesül tisztán a Nap infravörös sugárzása. Az infrasugár a levegőt, mint közvetítő közeget nem használja, így jelentős energiaveszteség nélkül áthaladva behatol a szilárd testekbe, és közvetlenül felmelegíti azokat.

Kérem mutassa be a rendszert, és a paramétereit!

Az infra-fűtőfólia 0,5 méter széles és 100 m hosszú gyárilag. Ezt a hosszúságot lehet méretre vágni a helyszín, vagy a telepítési szokásoknak megfelelően. Többféle teljesítménnyel létezik (110 W/m2, 220 W/m2, és 400 W/m2) mindig a projektnek megfelelő teljesítmény kerül beépítésre. A gyakorlatban fólia sátor esetében 8-10 méteres darabokat használunk.

Milyen esetekben használhatjuk ki optimálisan a fűtőfólia előnyeit?

Bakhátas ültetés, vagy síkfelület esetén!

A fűtőfóliát a sorok vagy növények között függőlegesen helyezzük el. Az infrafűtés történhet fix telepítéssel, pl. keretre rögzítjük, és a szükséges ideig itt tartjuk, vagy történhet mobil kivitelezéssel, ami bármikor feltekerhető és elrakható. A Fűtőfólia 2 irányba melegít, hatótávolsága 2-2 méter. Egy 50 m hosszú sátor esetében 5 db 8 méteres fólia javasolt egy sorba, és párhuzamosan 4 méterenként célszerű megismételni.

Ezzel a sátorfűtés megoldással elérjük, hogy a sátorban a növények egyenletes hőmérsékletet kapjanak mindenhol. A fűtőfólia egységek külön vezérelhetők, így az ajtók körüli hűvösebb hőmérséklet megszüntethető, és így nem áll fent, hogy a fejlődés és virágzás heterogén lesz. Az egyenletes hőmérséklettel elkerülhető a növényzet időben eltolt virágzása, vagy a növények megfázása, termésük elvesztése.

A fűtés rendszer IP67-es szigetelésű (vízálló), így a locsolás sem árt neki megfelelő telepítés esetén.

Asztalon történő termesztésnél is kézenfekvőnek tűnik a használata!

Igen, a növénytermesztés másik esete, amikor nem a földön, hanem asztalon történik a növények termesztése. Ebben az esetben az infra-fűtőfólia az asztal felületének a felszínére kerül elhelyezésre a következő rétegrenddel: 

  • 5 mm hőtükör a teljes asztal felületen
  • 0,5 mm infra-fűtőfólia (50 cm széles, 1,2 méter széles asztalnál 2 db 50 cm-es fólia van párhuzamosan)
  • Párazáró fólia
  • Szükség esetén fedő réteg a fizikai behatások miatt

A legtöbb esetben a növénytermesztésnél a föld hőmérséklet a lényeges, ezért több mérési pontot helyezünk el a növények földjében.  A levegő hőmérsékletét ennél a fűtésnél figyelmen kívül lehet hagyni, és csak a föld hőmérsékletét nézi a rendszer.

A sátorfűtés ezen változatánál, nagy előny lehet, hogy nem kell az „egész” sátrat fűteni, csak a növények alatti részt.

Ezen esetben, ha egy sátorban más-más növényeket termesztünk, biztosítható nekik a különböző hőmérséklet. A vezérlés történhet külön soronként, vagy akár egy sort is további részekre oszthatunk.

Az elmúlt hónapokban megjelent egy speciálisan palánta fűtésre kialakított Fűtőfólia.

Igen, 0,25 cm széles és 20-25 m hosszúságban fektethető. 1.990 Ft folyóméter áron kínáljuk. 

Mondjon kérem pár szót a vezérlésükről is!

Az infrafűtés 2 eszközzel vezérelhető. Termosztát vagy okos-otthon vezérlés.

termosztát 1-2 mérési pontnál éri meg, hiszen a mintavételezési pontok száma itt nagyon korlátozott.

IQ (okos)otthon: Ezen vezérlés nagy előnye, hogy távolról telefonról és számítógépről is láthatjuk mi történik a sátorban. Gyakorlatilag bármilyen mérés elvégezhető, és ellenőrizhető (hőmérséklet, páratartalom, fény), és grafikonon visszakövethető. A fűtésen kívül a rendszer képes vezérelni a fényeket, locsolást, hűtést, vagy bármilyen elektromos fogyasztót, amit rákötünk. Minden folyamat előre beállítható, és a legváltozatosabb feltételekhez köthető, mikor induljon el magától.

Összegezzük kérem a kertészeti növénytermesztésben az infra-sátorfűtés előnyeit!

Ez az elektromos fűtés egy új, kedvező beruházású, alacsony üzemeltetésű fűtési rendszer, ami nagyban hozzá tud járulni a gazdaságos és hatékony növénytermesztéshez. A fűtési rendszer mobil vagy fix telepítésű is lehet. Állandó vagy időszakos fűtési megoldás, akár távoli vezérléssel is.

Köszönöm a beszélgetést!

Czimbula Gergely

 

Elkérhetőségek:

Toma Family Mobil Kft. 

Cím: 1138 Budapest, Úszódaru u. 10. 1./12.
Telefon: 20/400-7400
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.futofolia.hu

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: