AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Most sokat hozhat az ALBIT repcében és kalászosoknál

Az idei tavasz elég szeszélyesre sikerült, Sándor, József, Benedek nem hozta meg a meleget. E helyett lehűlés, fagyok és változatos halmazállapotú csapadék jellemezte április első felét. A csapadék nagyon kellett, mert az őszi vetésű növényeink már szomjazták az esőt. A tavaszi talajelőkészítésnél is sok helyen okozott problémát a száraz talaj.

Sajnos a csapadék érkeztével együtt jelentős lehűlés is érkezett, fagypont alatti hőmérsékletekkel. Leglátványosabban az őszi káposztarepcében voltak megfigyelhetők a fagy hatásai, mivel ilyenkor a szárbaindulás, virágzás kezdeti szakaszában a repce érzékeny a fagyra. Fagyos éjszakát követően reggel a repceállományok elég kusza képet mutatnak, mert a fő hajtások ilyenkor elhajlanak, majd később kiegyenesedik a növény.

Viszont ilyen állapotban legtöbbször a növény szára megreped, ami kiváló fertőzési lehetőséget nyújt a kórokozóknak. Ezek a fagyási sebek később begyógyulnak, de ne feledjük, ez a gyógyulási folyamat a növény számára energiaveszteség az optimális állapothoz képest. A virágzó állományokban az éppen nyíló virágok bibéjét károsíthatja a fagy, ez pedig rosszabb kötődést, kevesebb magot eredményez.

És itt jön segítségünkre az ALBIT!

Hogyan segít? Az ALBIT egy nagyon hatékony antidótum, ami segíti a növényeket a különböző stresszhelyzetekből való gyors regenerálódásban. Az ALBIT hatóanyaga a poli-β-hidroxi-butirát (PHB) biopolimerje. A PHB kölcsönhatásba lép a növény felszínén elhelyezkedő NADPH-oxidáz receptorokkal. A növényi NADPH-oxidáz aktivitásának növekedése szuperoxid-anion és más reaktív oxigénformák képződéséhez vezet. Ez a folyamat kiváltja a növényi antioxidáns enzimek teljes komplexének expresszióját, amely eredményeként a növényi sejtek összes antioxidáns kapacitása 1,4–3,6-szorosára nő. A növényi sejtekben az antioxidáns enzimek meg-növekedett szintje az aszkorbinsav és a klorofill tartalmának növekedéséhez vezet (akár 100%-os növekedés a kontrollhoz képest). Ezen pozitív hatások következtében a növényeink hamarabb „kigyógyulnak a stresszből”.

Az őszi, tavaszi kalászosoknál nincsenek ennyire látványos tünetek, de mivel a fejlettebb őszi vetésű állományoknál közel járunk a kalászka kialakulásához, a hideg-stressz itt is okozhat termésveszteséget. Azoknál a kalászos állományoknál, ahol a tavaszi gyomirtást még most fogják elvégezni szintén kiválóan alkalmazható az ALBIT tankkeverékben. Az ALBIT nem csak
csökkenti a hideg és a gyomirtószerek okozta stresszt, hanem talajhatása is van. A lebomló PHB – ami a hasznos talaj-baktériumok tartaléktápanyaga is egyben – aktiválja a talaj hasznos mikroorganizmusait és visszaszorítja a patogén fajok elszaporodását.

Használja az ALBIT-ot, mert:

  • Egyszerűen, tankkeverékben kijuttatható peszticidekkel, műtrágyákkal.
  • Természetes immunizációs mechanizmus erősítésével az ALBIT növeli a növények ellenállóképességét.
  • Az ALBIT növeli a termés minőségét (sikértartalmat a búzában, olajtartalmat a repcében), csökkenti a mycotoxinok fertőzését.
  • Megbízható, évről évre konzisztens termésnövelő eredményeket produkál eltérő időjárási körülmények és talajadottságok között, különböző növényeknél is.
  • Az ALBIT hatékonysága megerősítést nyert több mint 500 szántóföldi kísérletben 60 mezőgazdasági növényen. Átlagosan az alábbi értékekkel: búza + 0,5 t/ha, kukorica + 0,4 t/ha, szója + 0,3 t/ha, burgonya + 3,4 t/ha, cukorrépa + 4,8 t/ha, bab + 0,45 t/ha, zöldségek + 1,9-11,9 t/ha, gyümölcsök + 0,1-1,6 t/ha, borszőlő + 1,93 t/ha.
  • Az ALBIT növeli a szárazság- és hőstressz-ellenállóságot 10-60%-kal.
  • Az ALBIT olyan biológiai eredetű növénykondicionáló antistressz készítmény, amely levéltrágyaként és csávázószerként is alkalmazható!

Alacsony hektárköltsége miatt már 50 kg búza, vagy 20 kg repce terméstöbblettől jövedelmező a használata!

Használja az ALBIT-ot kukoricánál is!

 

 

Elérhetőség:

AGROMAG Kft.

Cím: 6722 Szeged Jósika utca 13.
Telefon: 62/426 096; 30/471-9874,
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.agromag.hu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.