AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

NUTRIMAN: A mezőgazdasági tápanyagok agráripari újrahasznosításának tematikus hálózata

2022 július 16-i hatállyal lép életbe a 2019/1009/EK rendelet, mely az uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó szabályok megállapításáról szól, és hatályon kívül helyezi a 2003/2003/EK műtrágya rendelet.

Az EK műtrágyákról szóló 2003/2003/EK rendelet előírásainak megfelelő műtrágyák külön engedélyezési eljárás nélkül „EK-műtrágya”-ként voltak forgalomba hozhatók, eddig… Az új környezetbiztonsági feltételek szem előtt tartása miatt azonban a még érvényes EU rendelet 2022 július 16-án véglegesen megszűnik!

Mindeddig az EK-műtrágyák forgalomba hozatalát csak be kellett jelenteni az engedélyező hatóságnál a 37/2006. (V. 18) FVM rendelet szerint. EK műtrágyaként nem lehetett olyan anyagot forgalomba hozni, amely az EK rendeletben megadott tulajdonságoktól eltér, illetve az ott meg-engedettként fel nem sorolt anyagokat, pl. különböző szerves anyagokat tartalmaz.

A műtrágyák belső piacon történő forgalmazását a 2003/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szabályozta amely szinte kizárólag bányászott vagy vegyileg előállított, szervetlen anyagokból származó műtrágyákra vonatkozik. A fentiek mellett ugyanakkor szükséges volt az újrafeldolgozott és szerves anyagok trágyázási célú felhasználására is, mely mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek mennyisége éves szinten elérhetik a 2.000 millió tonnát. Az újrafeldolgozott vagy szerves anyagokból előállított trágyák további felhasználásának ösztönzése érdekében meg kellett állapítani a teljes belső piacon történő forgalmazásukra vonatkozó harmonizált feltételeket. Az újrahasznosított tápanyagok fokozott felhasználásának előmozdítása elősegítené a körforgásos gazdaság fejlesztését és lehetővé tenné a tápanyagok erőforrás-hatékonyabb általános felhasználását, miközben csökkentené az Unió függőségét a harmadik országokból származó tápanyagoktól. A harmonizáció hatályát ezért ki kellett terjeszteni annak érdekében, hogy az újrafeldolgozott és szerves anyagokra is vonatkozzon.

Az uniós jogban a termékharmonizációs intézkedések többségével ellentétben a 2003/2003/EK rendelet nem akadályozza az olyan trágyák belső piacon való forgalmazását, amelyekre nem vonatkoznak harmonizált rendelkezések, amennyiben a forgalmazás a nemzeti jogszabályoknak és az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek (EUMSZ) a szabad mozgásra vonatkozó általános rendelkezéseinek megfelelően történik. Egyes termékpiacok kifejezetten helyi jellegére figyelemmel e lehetőségnek meg kell maradnia. A harmonizált szabályoknak való megfelelésnek tehát opcionálisnak kell maradnia, és a megfelelést csak azon – a növényeket tápanyaggal ellátó vagy a tápanyag-hasznosulást javító – termékek esetében lehet előírni, amelyeket forgalmazáskor CE-jelöléssel láttak el!

A 2019/1009/EK rendelet funkció szerinti termékkategóriák típusai:

 • Inhibitorok
 • Meszezőanyag
 • Növényi biostimuláns
 • Talajjavító anyag
 • Termésnövelő anyagkeverék
 • Trágya

A szerves trágyában a szennyező anyagok mennyisége nem haladhatja meg a következő határértékeket:A szerves trágya tartalmazhat tőzeget, leonarditot és lignitet, de más, fosszilis vagy geológiai formációkba ágyazott anyagot nem.

 1. kadmium (Cd): 1,5 mg/kg szárazanyag-tartalom (elsődleges célszennyeződés),
 2. hat vegyértékű króm (Cr VI): 2 mg/kg szárazanyag-tartalom,
 3. higany (Hg): 1 mg/kg szárazanyag-tartalom,
 4. nikkel (Ni): 50 mg/kg szárazanyag-tartalom,
 5. ólom (Pb): 120 mg/kg szárazanyag-tartalom, és
 6. szervetlen arzén (As): 40 mg/kg szárazanyag-tartalom.

A szerves trágyában a réz (Cu) tartalom nem haladhatja meg a 300 mg/kg száraz-anyagra vonatkoztatott tartalmat, és a szerves trágyában a cink (Zn) tartalom nem haladhatja meg a 800 mg/kg szárazanyagra vonatkoztatott tartalmat.

A mezőgazdasági tápanyagellátás kritikus nyersanyaga a foszfát, ahol úgy a kémiailag kezelt foszfát műtrágya mind a kezeletlen „soft rock phosphate” nagy mennyiségben tartalmaz toxikus kadmium és urán szennyezőanyagokat!

A foszfát műtrágya kiváltására lett a BioFoszfát termék kifejlesztve.

Tekintettel arra, hogy az új EU rendeletek rövid időn belül legalább 25%-os ökológiai gazdálkodásra való átállást irányoznak elő a teljes agráriumban, ezért mielőbb szükséges az új tápanyag ellátási lánc kiépítése.

NÉBIH engedélyszám: 6300/2407-2/2020.

Ökológiai termesztésben használatos szer (BIOKONTROL*):

PROTECTOR

BioFoszfát csontszén granulátum és mikrobiológiai készítmény

*A BIOKONTROLL Hungaria ökológiai termesztésben használatos szer listáján: „Trágyázó, talajjavító és növény-, talajkondicionáló készítmény”, valamint az „Összetevők alapján az ökológiai gazdálkodáshoz illeszkedő egyéb anyag”

A BioFoszfát termékoldalán https://nutriman.net//farmer-platform/product/id_192több magyar nyelvű információ is található.

Ezúton kérjük Kedves Olvasóinkat, hogy a magyar fejlesztésű BioFoszfát termékoldalán a rövid 1 perces magyar nyelvű felmérést szíveskedjenek kitölteni ezzel is támogatva az innovációs projekt piaci bevezetését.
Köszönjük!

(a nyelv kiválasztásánál HU alatt elérhető)

 

Klikk ide:
https://nutriman.net/farmer-platform/product/id_192#mini-survey

 

 

 

KONFERENCIA MEGHÍVÓK!

„NUTRIMAN Nitrogén és Foszfor újra-hasznosítási tematikus európai hálózat” konferencia, amely az eddigi nemzetközi eredményeket foglalja össze.
2021. szeptember 16.

BIOSZÉN mezőgazdasági alkalmazások a V4 országokban konferencia.
2021. szeptember 17.

Digitális konferenciák MS TEAMS-en:

Klikk ide:

Regisztrációs jelentkezési űrlap:
https://nutriman.net/conference

Ingyenes hozzáférés az új biotrágya-technológiákkal és termékekkel kapcsolatos információkhoz:
https://cordis.europa.eu/article/id/422254-free-easy-access-to-information-on-novel-biofertiliser-technologies-and-products/hu

NUTRIMAN kapcsolat:
https://nutriman.net/contact

NUTRIMAN közösség:
https://nutriman.net/farmer-platform

Elérhetőségek:

3R-BioPhosphate Kft.

Someus Edward
ügyvezető igazgató

Telefon: 20/201 75 57
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Skype: edwardsomeus
Honlap: www.nutriman.net
www.biophosphate.net
YOUTUBE videók:
https://youtu.be/ZtL9tit6Ak4
https://youtu.be/LIwzC7A0nQ8

A magyar nyelvű hírlevélre való feliratkozás: www.nutriman.net/subscribe
Olvasóinkat folyamatosan havonta informáljuk a NUTRIMAN legfrissebb európai híreiről!

Ez a projekt az Európai Unió »Horizont 2020« kutatási és innovációs programja keretében finanszírozásban részesült, a támogatási megállapodás száma: 818470

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: csütörtök, 29 július 2021 00:00