| Legfontosabbak | Támogatás | Források | Gazdaság | Innováció | Piac | Együttműködés | Növénytermesztés | Kertészet | Gépesítés | Állattenyésztés | Biogazdálkodás |
| Vadgazdálkodás | Erdőgazdálkodás | Élelmiszeripar | Agrárképzés |
Egyre inkább ismert az a tény, hogy hazánkban és a nagyvilágban is sokan élnek ételérzékenységgel, esetleg allergiával. Az ő életük még ma is rengeteg lemondással jár, de az újabb és újabb innovációknak köszönhetően az eredeti finomságokra mind íz, mind küllem, mind felhasználhatóság szempontjából szinte megszólalásig hasonlító alternatívák jelennek meg, legyen szó gluténmentes pékárúról, tejmentes „túróról”.
„Például a rögös tehéntúró egy hihetetlenül népszerű és egészséges élelmiszer, ami Magyarországon a mindennapjaink része. Ezt le kell szögezni. És pont a népszerűsége és gasztronómiai megkerülhetetlensége miatt van szükségük a tejmentes táplálkozásra kényszerülteknek egy jó minőségű, egészséges alternatívára. Mi ennek tudatában kezdtünk bele a tojásfehérje-alapú tejtermék-alternatívák fejlesztésébe.” – mondta el Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.
Egyre több helyen hívják fel a figyelmet a szakemberek, hogy fontos mérni a növényeink EC értékét. De mit is tudunk az EC-ről?
Az EC meghatározza, hogy a talaj vagy a növényi szövetek, mennyire képesek vezetni az elektromos áramot. Ez lehetővé teszi, hogy megértsük a talaj minőségét és a növények tápanyag szükségletét. Az EC értékei azt mutatják, hogy mekkora mennyiségű ásványi anyag és tápanyag található a talajban. Ezek az értékek sok segítséget nyújtanak a talajnedvesség és az öntözés szabályozásában is. Ez alapján jobban megérthetjük, hogy mikor, mennyi vizet kell adagolnunk
a növényeinknek, hogy megfelelően fejlődjenek.
Az értékek alapján tudjuk szabályozni a tápanyag utánpótlást is
A magas érték azt jelzi, hogy a talaj nagyobb mennyiségben tartalmaz oldott sókat és ásványi anyagokat, amelyek általában tápanyagokat is tartalmaznak. Ezek hatással lehetnek a növények növekedésére és fejlődésére. Az alacsonyabb EC értékek pedig azt jelzik, hogy a talaj kevésbé tápanyagdús.
A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártó vállalata bővíti a svédországi Överumban található Väderstad Components gyárát. Az eredeti alkatrészek iránti folyamatos növekvő igény miatt a tárcsák gyártásához, egy harmadik gyártósort létesít.
A Väderstad Components a Väderstad Group globális csoportjának része, amely kopó alkatrészeket, például kopóhegyeket, tárcsákat és hengereket, továbbá tartozékokat gyárt minden termékünkhöz. Ahhoz, hogy a lehető legjobb minőséget érjük el a Väderstad Genuine Parts területén egyedi anyagtechnológiai laboratórium működik az Överumban található létesítményben, melyet fémipari szakértőnk és anyagkutatónk, Anders Petersson vezet.