×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 620

AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Rekord áron kelt el húsmarha Angliában

Bizonyára sokan hallottak a hírről, hogy Angliában világrekord áron kelt el egy limousin fajtájú tenyészállat. Eddig a hús-marha fajták között ilyen magas áron nem került kalapács alá egyed, kizárólag a tejelő fajták közül, és ott is csak a holstein-fríz tehenek között jegyeztek fel magasabb értékesítési árat. Kiváltképp érdekes, hogy ezt az árat egy limousin üsző egyedért fizették ki, melynek összege 262 ezer angol font (106 és fél millió forintnak megfelelő összeg) volt. De vajon mennyire jellemző az ilyen árfekvés húsmarha fajták esetén?

Természetesen ez az ár egyátalán nem mondható megszokottnak a tenyészállatok között. Nem csak a limousin egyedek esetén, hanem egyéb fajtákban sem gyakori, a legtöbb tenyésztő rendkívül boldog lenne, ha ezen az áron értékesíthetne, pláne fiatal üszőt. Ebben a tenyészállat-aukciós értékesítésben egyébként egy holstein-fríz tehén tartja a rekordot, Amerikában ugyanis 1,2 millió dollárért kelt el egy ilyen tenyészállat. Ez a mai árfolyamon átszámítva 360 millió forint körül van. Ha visszatérünk az említett limousin fajtára, elmondhatjuk, hogy a fajta hazájában, Franciaországban, valamint a nyugati országok nagy részében egy-egy árverésen igen értékes egyedek kerülnek kalapács alá, amelyekért hasonlóan szép summát képesek fizetni a vásárlók, ha ezt kiemelkedő tenyészérték, tulajdonság, egyéb hozzáadott érték indokolja.

FONTOS A SZÁRMAZÁS

Az értékesítési árak, valamint az aukciókon történő „licitálás intenzitása” több dologtól is függ. Az egyik legfontosabb tényező a származás. Nekünk, itt Közép-Kelet Európában furcsa lehet ez a szemlélet, mert döntéseinkben csak kis mértékben szerepelnek a felmenők egy-egy tenyészállat utánpótlásként történő kiválogatásnál. A gazdák leginkább a saját teljesítmény adatokat nézik – hímivarban egyértelműen ezt a tendenciát látjuk – kizárólag a nőivarú utánpótlásnál veszik figyelembe az adott üsző anyját, azonban ott is főként a termelési mutatók értéke dominál. Ezzel szemben a nyugati országokban a tenyészállatok vérvonalában szereplő szülők „hírneve” képezi az állat értékét, mely leginkább attól függ, hogy az ősök valamely versenyen nyertek-e, vagy esetleg kiemelkedően teljesítettek-e.


Limousin Nemzeti Bajnokság, fontos a szülők „hírneve”!

A TENYÉSZÁLLATOK VERSENYE

Nagyjából minden európai ország – de a legtöbb tengeren túli is – szervez tenyészállat bírálati versenyeket, ahol egy látványos, oktató jellegű show-bírálat keretein belül a tenyészállatok küllemét, konformációját minősítik. Ezt tulajdonképpen egy nagyszabású, ünnepélyes hangvételű küllemi bírálati jellemzésnek, mustrának lehet felfogni, amelyen az adott ország, adott fajtáját tenyésztő törzstenyésztői megjelennek a legjobb tenyészállataikkal, és versenyeznek. Általában két típusú verseny van. A legjellemzőbb a felvezetéses verseny, ahova

a tenyésztők a betanított, szépen járó állataikat vezetik fel. Ilyenkor körben haladnak a „ringben”, majd megállnak. Végül a bírók meghozzák a döntésüket (a sorrendet) és elmondják egy-egy állatról a pozitív és negatív véleményt, valamint indokolják; miért ezt a helyezési sorrendet hozták meg. Kelet-Európában és néhány amerikai show-n azonban úgynevezett „ranch típusú” verseny is előfordul. Itt az állatokat nem felvezetik, hanem behajtják a ringbe, és ott szabadon mozogva bírálják a szakértők. A módszer előnye, hogy egy-egy gyönyörű tenyészállatot meg lehet mutatni akkor is, ha azt nem sikerül vezethetőre felkészíteni. Ez valóban a szépség és a küllem versenye. De ez a módszer nem igazán jellemző a nyugati országokban. A versenyek általában egy-egy fajtát tekintve több fordulósak. Vannak régiós versenyek, Nemzeti Bajnokságok (Concours National) és évzáró/évnyitó (az előző évet záró) nagydíjas versenyek, mint pl. a francia húsmarha fajták esetében a Párizsi Nagydíj versenye. Ide a régiós versenyeken, valamint a Nemzeti Bajnokságon elért kiváló helyezésű, legszebb tenyészállatok, és az azokat tenyésztő gazdák szerezhetnek kvalifikációt. Képzeljük csak el, hogy micsoda hatalmas diadal, siker lenne első helyezést elérni egy-egy ilyen nagydíjas bajnokságon.

Már az állásoknál is megfigyelhető a kiállításokon bemutatott tenyészállatok kiváló izmoltsága

AZ ANGOL BAJNOK

Mivel egy-egy árverésen, egy-egy felmenő kiállításon való kimagasló szereplése jelentős ár növelő tényező, nem nehéz elképzelni, hogy a többszörös győztes szülőktől származó ivadék az adott árverésen jelentős árbevételt realizált. Azt fontos tudni, hogy az említett üsző egy olyan embriótranszfer programból származik, ahol a célpárosításban kiváló brit, és ír felmenők szerepelnek, amelyek negyedik, ötödik generációs felmenői (ükszülők) francia vonalakból származnak. Az üsző tenyésztője Birmingham mellett egy farmon gazdálkodik, melyet 1989-ben alapítottak. Mára úgy látszik, tenyésztőjének bejöttek a számításai, hiszen donor anyaként azt a „Milbrook Gingerspice” nevű tehenet választotta, amely 2012-ben, Észak-Írország-ban elnyerte a Balmoral-show legszebb nőivarú limousin tenyészállata címet, majd a fajtaközi összevetésen is diadalmaskodott. Ezzel a BALMORAL SHOW JUNIOR CHAMPION-ja lett, melyet fiatal kategóriában egyetlen más fajtájú akkori üsző sem tudott felülmúlni. A később „tehénné érő” egyedet nem véletlenül indították el az „embriómosás”, mint az egyik legmodernebb tenyésztéstechnikai eljárás útján. De nem ez az egyetlen neves felmenő a rekordáron elárverezett üsző ősi sorában. Az anyai felmenők között szerepelnek például a híres Wilodge Vantastic, valamint a Ferry and Talent nevű, sok bajnokságot megnyert, kiváló tenyészállatok, az apai oldalon pedig mindenképpen érdemes megemlíteni az Ampertaine Elgin nevű csúcsbikát, mely szintén nagyon jó áron került kalapács alá (32 ezer font). Az apai oldalon is lehetett számítani a sikerre, mert itt is több híres, díjnyertes egyed szerepelt a felmenők között, többek között Samy, vagy a Broadmeadows Cannon, és a Nagy-Britanniában, illetve Írországban is ismert Sebastien nevű limousin tenyészbika.

VILÁGSZÍNVONALÚ TENYÉSZÁLLATOK

Ma azt látjuk, hogy a limousin fajta bölcsője, Franciaország mellett – mely leginkább az évszázadok során kifejlődött, és hosszú nemesítői munkával kialakított típust kép-viseli – egyre nagyobb teret hódít a kevésbé kiegyensúlyozott éghajlatra szánt „angolszász” típus, mely önállóan nem nevezhető típusnak, ám ezek az országok (Anglia, Írország, Kanada, Németország, USA, Ausztrália) valamelyest más utat járnak, másként képzelik el a „limousin világfajtát”, mint a klasszikus francia irányelvek (pl. a szarvatlanság szemlélete). Fontos azt látni, hogy ma a világ limousin állománya mintegy 70 országban található, az előbb felsorolt nagy szarvasmarhatenyésztő régiók mellett egyre nagyobb teret hódít Braziliában, Argentínában, Mexikóban, Új-Zélandon, a Dél-afrikai országokban (Dél-Afrikai Köztársaság, Namíbia, Botswana), valamint Oroszországban, Kazahsztánban, illetve Mongóliában, ez utóbbi mára már nagyon jelentős limousin állománnyal rendelkezik. Teljesen más tartástechnológiával tartják a kifejezetten trópusi klímájú Indonéziá-ban, sőt Dél-Amerikában jelentős zebu-keresztezett fajtahibrideket alakítanak ki, ellensúlyozva a szélsőséges környezettel szembeni tűrőképességgel a kiváló hústermelési tulajdonságokat. Az óceáni és a kontinentális éghajlatú országokban – ott, ahol húsmarhatenyésztés zömében zajlik – a legtöbb helyen az első, vagy a második helyen áll a húsmarhák tehénlétszámait illetően.


A Párizsi Nagydíj limousin fordulója 

HAZAI SIKEREK

Hazánkban az 1970-es években kezdték az első fajtaátalakítási kísérleteket a limousin fajtával, majd 10 évvel később egyre több fajtatiszta tenyészállat érkezett Magyarországra. Ezt követően a rendszerváltásig egész jó piac volt jellemző, nemcsak a limousin tartóknak, hanem a húsmarha ágazat összes szereplőinek. A rendszerváltás után azonban megváltozott a piac és nagy-nagy csökkenést szenvedett el a hazai tehénlétszám is. A 90-es években az itthoni populáció nagysága újra felfelé ívelő pályára került, majd a 2000-es évektől egyre hangsúlyossá vált a fajtatiszta tenyésztés és a tenyészállatelőállítás. A hazai tenyészállat kiállításokon a fajta legjobb egyedei folyamatosan megjelentek, azonban nagyon kis létszámmal.


Limousin tenyészállatok a Hódmezővásárhelyen megrendezett Alföldi Állattenyésztési Napok kiállításon

Az első áttörő sikert az jelentette, amikor 2008-ban a Hódmezővásárhelyen megrendezett Alföldi Állattenyésztési Napok kiállításon megjelenő nagy létszámú blonde d’Aquitaine csoport mellett megjelentek a felvezethető, kiváló minőségű tenyészállatok. Az óriási sikerre azonban mintegy 9 évet kellett várni, ugyanis 2017-ben először nyerte el limousin fajta a húsmarha fajták közötti húsmarhatenyésztési nagydíjat. Akkor Mozsgai József (Sellye) tenyészállata lett
a bajnok. Nagy siker a fajta számára, hogy ezt követően minden évben a limousin fajta nyerte el a nagydíjat Hódmezővásárhelyen. Legutóbb az Imár Bt. (Balatonalmádi) tenyészállata vihette haza a trófeát 2019-ben, majd 2020-ban sajnos a Covid-19 miatti járványhelyzet nem engedte meg a magas színvonalú verseny megszervezését. A Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete mindemellett külön a limousin és külön a blonde d’Aquitaine fajtának is szervez Nemzeti Bajnokságot. 2016-ban Dunántúlon szerveztük a versenyt, majd 2018-ban az Aföldön került megrendezésre a megmérettetés. Sajnos 2020-ban az Alföldi Állattenyésztési Napok sorsára jutott a program, ugyanis egészen őszig kitartóan haladt a szervezés, ám az új típusú korona-vírus második hullámának negatív mutatói végül megakadályozták az összejövetel megvalósulását. Ettől függetlenül nagyon fontosak a hasonló rendezvények, ezért a jövőben továbbra is elkötelezett az egyesület a tenyészállatversenyek megrendezése iránt.

Fiatal hazai limousin tenyészbika megmérettetése

BÜSZKÉN, DE ALÁZATTAL KELL KEZELNÜNK A SIKEREKET

Természetesen nagyon büszkék vagyunk a hazai és a nemzetközi sikereire, fajtaközi győzelmére fajtánknak (mint ahogy ez itthon, és az angliai Balmoral-Shown is történt), azonban azt mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy az egyes fajtákat egymással össze-hasonlítani nem célszerű. Bár a show-műsort Magyarországon és Angliában is megnyerte a fajta, mégis helyén kell tudni kezelni, hogy az egyes fajtáknak a saját termelésükhöz megfelelő környezetben megvan a maguk szerepe és kiválósága. A limousin talán azért annyira kedvelt fajta, mert nemesítése során nem kizárólag a hústermelésre koncentráltak a tenyésztésszervezés résztvevői. A hústermelés és a reprodukciós tulajdonságok szintentartása együttesen dominál a fajta alakítása során. Emellé a fajta egy olyan adaptációképessége is társul, amely rendkívül sokféle környezetben kiegyensúlyozott termelést eredményez az egyedeknek. A fajta a hegyektől az alföldekig, a nedvesebb legelőktől a száraz, szikesebb gyepekig kitűnően teljesít. Nem véletlenül terjedt el ennyire a fajta.

Végezetül mindent összevetve mi, a limousin hazai tenyésztői, illetve a tenyésztésszervezés irányításában dolgozó munkatársak kimondhatatlanul örülünk, hogy épp a „mi általunk preferált” fajta vezeti értékesítésben a világrekordot, ami kiváló bizonyítéka annak, hogy ezt a fajtát megbecsülik, sokra tartják, és a jó minőségért ki is nyitják a pénztárcát világszerte. Bár az állatszeretet, a fajta iránti elkötelezettség a legfontosabb a húsmarhatenyésztésben, fontos, hogy a befektetett energiánk megtérüljön, hiszen akármennyire próbálunk „küzdeni ellene”, a világ pénzügyi alapokon nyugszik, ezért ez a szempont nélkülözhetetlen. Ezen a téren is kiváló visszaigazolás egy-egy ilyen történet a gazdáknak a „limousin fajta világtörténelmében”.

Elérhetőség:

Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Cím: 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
Telefon: 1/412-5098
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.limousin.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: