AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

A Farkas Szerviztechnika Kft. ebben az évben is bemutatkozott a FARMER-EXPO-n!

A siófoki FARKAS SZERVIZTECHNIKA Kft. részt vett az idei, már a 31. alkalommal megrendezett FARMER-EXPO-n is Debrecenben, és ismét elég komoly termékpalettát vonultattak fel. Ennek apropóján beszélgettem a helyszínen Farkas Gábor ügyvezető igazgatóval.

Miket emelne ki az itt látható kínálatukból? 

A szállítható tartályainkat, ezek most már 110-től 900 plusz 100 literes változatban kaphatók. Ez utóbbi elérhető csak 900 liter gázolajos kivitelben, vagy kombi tartályban, mely így 900 liter gázolaj és 100 liter AdBlue adalékanyag szállítására alkalmas.

 

Kiemelném azt, hogy nagyon robosztus, az anyagvastagsága egy centi, tehát 10 milliméteres falvastagsággal rendelkezik. Emelhető szemből, illetve az emelőfüleken keresztül akár oldalról is, a mérete ideális a szállításhoz. Amit még fontos tudni, hogy ezt csak ilyen „fullos” kivitelben hozzuk forgalomba, vagy 40, vagy 70 literes szivattyúval, digitális mérőórával, 10 mikronos szűrővel és nyolc méter nyomó-tömlővel, valamint automata pisztollyal.

Az elszabaduló energiai árak milyen hatással voltak erre a piaci szegmensre?

Érezhetően megnövekedett az igény a nagy tartályok tekintetében. Jóval nagyobb mennyiség fogy az ötezer literestől fölfelé, tehát akár tízezer literes, vagy kapcsolt tartályoknál és a műanyag dupla falusoknál a húsz, harmincezer literesek is elérhetők és egyre népszerűbbek. Kezdetben, amikor ez a válság kialakult, akkor az ötezer literes volt, amit inkább vásároltak, most már pedig minél nagyobbat keresnek. A 10, 20 és a 30.000 literesek a fő piaci irány jelenleg.

Mi ennek az oka?

Az első ok az természetesen az energiahordozók ára, a másik pedig az, hogy Európában elég könnyen kialakulhat egy gázolaj hiány. A mezőgazdaságban, de ugyanígy az iparban és a fuvarozásban sem állhat meg az élet. Az anyagokat mozgatni kell, a terményeket be kell takarítani, különben nem fog eljutni a fogyasztó asztalára.

Miért tolódott el a piac a műanyag, duplafalú tartályok irányába?

Ez annak köszönhető, hogy a fém ára az olyan jellegű emelkedésen ment át az elmúlt években, hogy jelenleg a műanyag tartály ára már mint-egy 50-60 százaléka az ugyanolyan kapacitású fém tartály árának. Ez azt jelenti, hogy akár 50%-kal olcsóbban lehet megkapni ugyanazt az űrtartalmú műanyagtartályt, mint a fémet. Ez, az az árkülönbség, amin elgondolkodnak még azok is, akik ragaszkodtak régebben a fémtartályokhoz.

A cégük tudja kezelni a piacon jelentkező kereslet növekedést?

Van egy 3600 négyzetméteres telepünk, ami jelenleg tele van tartályokkal. Azt folyamatosan töltjük fel, hetente kb. 3-4 kamion érkezik, és ugyanannyi kiszállításra is kerül onnan. Próbáljuk a vevői igényeket minél hamarabb kielégíteni, általában egy, másfél hét alatt már le tudjuk szállítani számukra a tartályokat.

A mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerepet kap a hatékonyság. Ehhez milyen berendezéseket, eszközöket kínálnak?

Először említeném a költség, idő és hely szempontjából is hatékony gázolaj, AdBlue és benzin tárolást. A felügyelt kivételezés biztosított a saját fejlesztésű tankoló automatáinkkal és szintjelzőnkkel. És amire külön szeretnék kitérni azok a Nitrosol folyékony műtrágya-tároló tartályaink. Az aszály tönkrevágta az idei mezőgazdasági termelést, főleg itt, Kelet-Magyarországon, ahol már igazából se értékelhető kukorica, se napraforgótermés sincs. Ebből adódóan a gazdák egyre jobban gondolkodnak azon, hogy az őszi tápanyagigényt is komplex kén, nitrogén vagy egyéb műtrágyával oldják meg, ami szintén folyékony halmazállapotú.

Azt tapasztaljuk, hogy egyre népszerűbb, hogy már ősszel megtöltik ezeket a tartályokat. A mi tartályaink pedig a legjobbak erre a célra. Az ilyen jellegű tartályanyagokhoz a tartályunk azért passzol a legjobban, mert 3,4 méter az átmérője, és csak 2,9 m magas, ezáltal stabil, és könnyen, egyszerűen tisztítható. A keverés pedig megoldott, mert a mi tartályaink feltöltése felülről történik, ahol háromnegyed részbe beleér a tartályba a feltöltő csonk. Ez a feltöltő csonk keverve, forgatva juttatja be az anyagot, és a nehéz anyag így nem válik ki könnyen belőle, nem fog az aljára letapadni. A tárolt műtrágyát pedig bármikor, az alsó csapot egy szivattyúval összekötve meg tudjak forgatni, ami akár a munkamagasságban levezetett feltöltéssel is megvalósítható. Alapból a Nitrosol tartály 2 colos csatlakozóval van ellátva, míg a tartály tetején három colos csatlakozó van, és két colos cső van benne, ezáltal a 600 liter per perces forgatást is el tudják érni, de opcionálisan természetesen kérhetők 3 colos csatlakozókkal, 3 colos csőhálózattal. Tehát, ha most tervezik a tavaszi Nitrosol folyadékot az idézőjeles ”jó áron” megvenni, akkor azt folyamatosan tudják majd mozgatni, frissen tartani.

A visszajelzések a gazdáktól ezzel kapcsolatban nagyon pozitívak.

Összegezve, ahogy az üzemanyag tartályokból rendkívül széles, mondhatom minden igényt ki tudunk elégíteni, a Nitrosol tartályokból is többféle variációink vannak, és természetesen a kijuttatáshoz az elektromos és benzin robbanómotoros szivattyúinkkal is a rendelkezésükre állunk.

Köszönöm a beszélgetést!

Czimbula Gergely

Elérhetőségek:

FARKAS SZERVIZTECHNIKA Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Cím: 8600 Siófok, Kele utca 116.
Telefon: 84/510-524; 30/7420-915;
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: 
www.tankoljon.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: